Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Поняття та категорії

Аграрні відносини. Суб'єкти аграрних відносин. Земельна рента. Феодальна земельна рента. Капіталістична земельна рента. Оренда землі. Орендна плата. Монополія на землю як об'єкт господарювання. Монополія приватної власності на землю. Диференціальна рента І. Диференціальна рента II. Абсолютна рента. Монопольна ціна. Монопольна рента. Ціна землі. Агропромисловий комплекс. Агробізнес.

Питання для самоконтролю

  1. Які основні риси капіталістичних аграрних відносин?

  2. Що таке земельна рента, які її форми?

  3. Що таке феодальна земельна рента, її сутність, на чому базувалася та в яких формах існувала?

  4. Що таке капіталістична земельна рента, які її основні форми?

  5. У чому полягає різниця між земельною рентою та орендною платою?

  6. Чому між землевласником та фермером-орендатором виникає боротьба за термін оренди?

  7. Які існують види монополії на землю в сільському господарстві?

  8. Чому ціна на продукти сільського господарства визначається гіршими умовами виробництва?

  9. Які причини, умови, джерело диференціальної ренти І та II ?

  10. Які спільні та відмінні риси диференціальної ренти І та II ?

11. Які причини, умови, джерело абсолютної ренти?

12. Що таке монопольна рента? Назвіть причини її виникнення.

13. Що таке ціна землі та чим пояснюється її зростання з розвитком капіталізму?

14. Що таке агропромисловий комплекс і яка його структура?

Тема 14. Національний дохід у капіталістичному суспільстві План

14.1. Національний дохід і його виробництво при капіталізмі.

14.2. Розподіл, перерозподіл і кінцеве використання національного доходу.

14.3. Національний дохід в Україні: особливості та динаміка статистичних показників.

Раніше була розглянута модель відтворення сукупного суспільного продукту і капіталу, що віддзеркалює в собі лише найбільш загальні умови і принципи здійснення цих процесів. Разом з тим, у дійсності капіталістичне відтворення є більш складним і багатобічним процесом, що залежить, зокрема, від взаємодії різних груп капіталістів, які мають на меті свої особисті інтереси, від економічної політики держави, діяльності міжнародних організацій та ін. Ці й інші аспекти відтворювального процесу не були враховані в раніше представленій моделі суспільного відтворення. Саме з цієї причини вона і не дозволяє відповісти на питання, що наведені нижче. Яку роль у відтворенні суспільного капіталу грають різні групи капіталістів і землевласники? Яку участь при цьому бере держава? Які види трудової діяльності з огляду розвитку капіталістичного суспільства мають першочергове значення? Чому кінцеві доходи капіталістів і найманих робітників за величиною, як правило, відрізняються від їхніх первинних доходів? Відповісти на ці і ряд інших питань можливо при аналізі національного доходу і його відтворенні, який варто розглядати як один із напрямків подальшого, більш поглибленого вивчення теорії відтворення суспільного капіталу.

Першим, хто здійснив розрахунки національного доходу був англійський економіст ХVII століття У. Петті. Пізніше в теорію національного доходу внесли свій внесок фізіократи й, насамперед, Ф. Кенэ, який створив свою знамениту «Економічну таблицю» (1758), у якій він уперше спробував показати рух суспільного продукту. Однак, фізіократи помилково вважали продуктивною галуззю тільки сільське господарство і таким чином закрили собі шлях до вирішення проблеми економічного відтворення в цілому.

Класики буржуазної політичної економії А. Сміт і Д. Рікардо у розумінні процесу відтворення зробили по суті крок назад, помилково вважаючи, що вартість усього суспільного продукту зводиться до доходів, ігноруючи перенесену на продукт вартість засобів виробництва. Ця концепція в економічній науці відома за назвою догми Сміта.

Практичне значення теорії національного доходу полягає в тому, що вона є загальнотеоретичним фундаментом для створення систем національного обліку, а також економетричного моделювання функціонування національної економіки в цілому. У свою чергу, системи національного обліку та зазначені економетрічні моделі можна розглядати як конкретні, прикладні форми прояву загальної теорії національного доходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]