Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

10.5. Роль торгового капіталу в сучасній економіці

З’ясуємо, яку роль відіграє торговий капітал у ринковій економіці.

Торговий капітал – необхідний елемент структури ринкової економіки, займає в ній важливе місце.

1. При наявності торгового капіталу промислові капіталісти не доводять свої товари до споживача, а після закінчення процесу виробництва продають їх торговим капіталістам. І цей продаж потребує значно менше часу, ніж реалізація безпосередньо споживачам. Тому скорочується час обігу промислового капіталу, і як наслідок, весь обіг його здійснюється скоріше.

2. Скорочення часу обігу дозволяє промисловцям зменшити капітал обігу і за рахунок цього збільшити продуктивний капітал, тобто збільшити розміри виробництва.

Таким чином, відокремлення торгового капіталу призводить до прискорення його обігу, розширення виробництва, збільшення маси і норми прибутку.

3. Відокремлення торгового капіталу призводить до прискорення обігу не тільки індивідуального, але й всього суспільного капіталу, сприяє його зростанню, збільшенню сукупної маси додаткової вартості та середньої норми прибутку.

4. Хоча торговий капітал сам не створює додаткову вартість безпосередньо, він непрямим чином сприяє її збільшенню, прискорюючи обіг продуктивного капіталу і скорочуючи потребу в капіталі обігу.

5. Торговий капітал впливає на рух ринкових цін і, тим самим, на вартість життя населення, загострює соціальні проблеми.

6. Сприяючи спекулятивним операціям на товарних біржах, торговий капітал посилює стихійний характер і анархію суспільного відтворення.

7. Відволікаючи маси праці та матеріальні засоби від безпосереднього процесу виробництва, торговий капітал зменшує розміри продуктивного капіталу, маси і норми прибутку.

8. Функціонування торгового капіталу посилює процес концентрації капіталу та усуспільнення праці в сфері обігу.

9. Торговий капітал відокремлює виробництво від споживання, деколи формує фіктивний попит, сприяє надвиробництву товарів, загостренню економічних криз, циклічності виробництва.

Промислові капіталісти не займаються збутом товарів споживачам, тому вони не знають споживчого попиту, кон’юнктури ринку. Між виробниками і споживачами товарів стоїть цілий ряд посередників. Це призводить до того, що промислові капіталісти продовжують процес виробництва після продажу своїх товарів великим торговим капіталістам, а торгові капіталісти можуть купувати нову партію товару до того, як будуть реалізовані раніше куплені товари. Накопичуються товарні запаси, знижуються ціни, настає спад виробництва.

Таким чином, торговий капітал, будучи необхідним елементом процесу відтворення виробництва, разом з тим, порушує пропорції між складовими частинами суспільного капіталу, сприяє зниженню його ефективності. Роль торгового капіталу була руйнівною для докапіталістичних суспільних формацій. Розвиваючи товарно-грошові відносини, торговий капітал сприяв загибелі докапіталістичних способів виробництва.

Торговий капітал підготував ряд передумов для капіталістичного способу виробництва.

По-перше, масове виробництво передбачає з самого початку відносно великі ринки, які були створені за сприянням торгового капіталу.

По-друге, воно передбачає купця, який концентрує купівлю-продаж товарів. У той же час в умовах сучасного капіталізму функціонування торгового капіталу зазнає певних змін. У складі витрат торгового капіталу все більшу питому вагу займають як додаткові витрати, так і чисті.

Зростання витрат обігу виступає як та «ціна», яку сукупний капітал змушений платити за зростаючі протиріччя між умовами виробництва і реалізації. Вирішення цих протиріч у сфері дії торгового капіталу ускладнено, оскільки вони пов’язані з монополістичним характером сучасного капіталізму, з розвитком промислових і торгових монополій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]