Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Тема 1 «Предмет та метод політичної економії» знайомить студентів з предметом і методом політичної економії як самостійного розділу економічної теорії та понятійним апаратом дисципліни.

У темі 2 «Форми суспільного виробництва. Економічні структури, що базуються на натуральному виробництві» розглядаються суть, риси натурального господарства, основні риси рабовласницького та феодального суспільства, а також проаналізовані основні умови переходу до ринкового господарства.

Тема 3 «Товарне виробництво. Товар і гроші» має особливе місце в курсі політичної економії, оскільки аналізом товару починається дослідження системи виробничих відносин капіталізму, його економічних законів і властивих цьому способу виробництва протиріч.

Тема 4 «Капітал і наймана праця» присвячена аналізу сутності капіталу як економічної категорії, зокрема, дослідженню розвитку товарного виробництва, яке неминуче веде до виникнення капіталістичного способу виробництва, а також аналізу внутрішніх протиріч товарного виробництва через які відбувається перетворення робочої сили на товар і перетворення грошей на капітал.

У межах теми 5 «Заробітна плата» розглядається сутність, форми і системи заробітної плати, а також номінальна і реальна заробітна плата.

Тема 6 «Процес нагромадження капіталу» є логічним продовженням та подальшим розвитком теорії додаткової вартості. Автори приділили увагу вивченню процесу перетворення додаткової вартості у капітал, закономірностям капіталістичного відтворення індивідуального капіталу та нагромадженню капіталу, їх впливу на зайнятість.

У темі 7 «Кругооборот і оборот капіталу» розглядається капітал у процесі безперервного руху. При розгляді питань теми активно використовуються формули, схеми, приклади, фактичний матеріал.

Тема 8 «Відтворення та обіг усього суспільного капіталу» присвячена дослідженню проблем відтворення суспільного капіталу та аналізу умов реалізації сукупного суспільного продукту при простому та при розширеному відтворенні.

Тема 9 «Витрати виробництва і прибуток» посідає особливе місце в курсі політичної економії, так як у ній розпочинається розгляд конкретних форм капіталу та розподілу додаткової вартості між різними групами капіталістів.

У темі 10 «Торговий капітал і торговий прибуток» розглядається сутність торгового капіталу, торгового прибутку та його джерело, витрати, які пов’язані з функціонуванням торгового капіталу, форми торгівлі та роль торгового капіталу.

Тема 11 «Позичковий капітал і позичковий процент» присвячена аналізу проблем, що пов’язані з функціонуванням позичкового капіталу як відокремленої частини промислового капіталу.

У темі 12 «Акціонерний капітал та акціонерні товариства» розглядається сутність, об’єктивні причини виникнення і розвиток акціонерного капіталу та акціонерних товариств. Особлива увага приділяється з’ясуванню сутності установчого прибутку та шляхів його утворення, а також фіктивному капіталу та механізмам функціонування фондової біржі.

Тема 13 «Аграрні відносини в умовах капіталістичної економіки» присвячена важливішій сфері суспільного виробництва, що забезпечує життя людей впродовж усієї історії існування суспільства. Пізнання аграрних відносин припускає розгляд особливостей аграрних відносин у докапіталістичних формах виробництва та основних рис капіталістичних аграрних відносин, а також сутності та видів ренти.

У темі 14 «Національний дохід» розглядається знову створена суспільством за певний період часу вартість – національний дохід, а також процеси розподілу, перерозподілу та використання національного доходу.

Тема 15 «Економічні цикли та кризи» присвячена аналізу одного з найбільш актуальних і одночасно складних економічних питань – проблемі циклічності відтворення ринкової економіки. Основна мета даної теми – з’ясувати сутність економічного циклу. Його фази та види, а також роль економічної кризи в розвитку ринкового господарства.

У темі 16 «Закономірності та етапи розвитку капіталістичної економічної системи» розглядається період монополістичного капіталізму, який змінив вільну конкуренцію на панування монополій.

Тема 17 «Світове господарство» присвячена аналізу міжнародних економічних відносин, розгляду економічних аспектів глобальних проблем та проблем інтеграції української економіки у світове господарство.

Навчальний посібник включає в себе всі складові, що необхідні для сприяння кращому засвоєнню студентами матеріалу курсу. Зокрема, у структурі кожної з тем виділяється перелік ключових питань, що дають студентам уяву про зміст та логіку викладення матеріалу; теоретична частина та запитання для самоконтролю, які допоможуть краще засвоїти навчальний матеріал, систематизувати знання основних понять і категорій, оцінити рівень власної підготовки.

Особливу увагу автори приділили найважливішим питанням кожної теми. При цьому вони ставили за мету викласти матеріал у максимально доступній формі для сприйняття. Зміст багатьох категорій розкривається не тільки в теоретичному аспекті, але й з урахуванням форм їх прояву у господарській практиці, що допоможе студентам в їх подальшій професійній діяльності.

Колектив авторів із вдячністю сприйме всі зауваження та пропозиції щодо вдосконалення змісту, структури, форми подання навчального матеріалу посібника і буде враховувати їх у подальшій роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]