Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politekonomia__28_08_2014.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

7.6. Оборот змінного капіталу та річна маса і норма додаткової вартості

Раніше уже зазначалось, що змінний капітал за способом свого обороту належить до оборотного капіталу. Але на відміну від інших елементів останнього (сировини, палива тощо):

а) вартість змінного капіталу не переноситься на готовий продукт, а створюється знов;

б) він створює не лише еквівалент власної вартості, а й додаткову вартість;

в) чим швидше обертається змінний капітал, тим більшою є маса додаткової вартості.

Річна маса додаткової вартості (М) є її абсолютна величина за рік. Вона дорівнює добутку маси додаткової вартості, що створена протягом одного кругообороту (m) на кількість кругооборотів капіталу за рік (n), або:

M=m * n

Річна норма додаткової вартості обчислюється як відношення річної маси додаткової вартості до авансованого змінного капіталу або:

Маса додаткової вартості, створена протягом року, залежить від декількох величин, а саме:

  1. від норми додаткової вартості;

  2. від розміру змінного капіталу;

  3. від числа оборотів змінного капіталу.

Капіталісти зацікавлені у прискоренні обороту змінного капіталу, бо саме це веде до збільшення маси додаткової вартості. Чим більше оборотів протягом року здійснить змінний капітал, тим більше додаткової вартості буде створено.

Пояснимо це таким прикладом.

Припустимо, що існує два авансованих капітали, в яких однакова змінна частина – 10000 дол. Перший капітал обертається протягом року, а другий – протягом 3-х місяців, тобто здійснює 4 обороти на рік. Припустимо, що норма додаткової вартості у них однакова і дорівнює 100%. Звідси видно, що власник першого капіталу щорічно купує робочу силу на 10000 дол., а другий капіталіст протягом року купує робочої сили на 40000 дол. (10000дол.х4=40000 дол.) і його змінний капітал принесе 40000 дол. додаткової вартості. Таким чином, річна маса додаткової вартості дорівнює добутку маси додаткової вартості, що створена протягом одного кругообороту змінного капіталу на кількість його кругооборотів за рік.

Річну норму додаткової вартості можна визначити таким чином:

У нашому прикладі, у першому випадку, річна норма додаткової вартості становить 100% (), а у другому – 400%, (або 100% *4).

Звідси видно, що однакові за розміром змінні капітали при однаковій нормі додаткової вартості, але при різній швидкості обороту, приносять за рік різні маси додаткової вартості та мають різні її річні норми.

У той час, як норма додаткової вартості за один оборот капіталу є виразом дійсного ступеня експлуатації найманих робітників, річна норма додаткової вартості є виразом рівня зростання авансованого змінного капіталу протягом кожного року, тобто вона змінюється пропорційно кількості оборотів змінного капіталу.

Поняття та категорії

Кругооборот капіталу. Стадії кругообороту капіталу. Форми кругообороту капіталу. Грошовий капітал. Товарний капітал. Продуктивний капітал. Додаткові витрати обігу. Чисті витрати обігу. Оборот капіталу. Основний капітал. Оборотний капітал. Фізичний знос основного капіталу. Амортизація. Загальний оборот капіталу. Реальний оборот капіталу. Час обороту капіталу. Час виробництва і його складові. Час обігу і його складові. Річна норма додаткової вартості. Річна маса додаткової вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]