Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3. Податкові норми

Вихідними елементами, що формують податкове право, є податкові норми — правила, які складають зміст податкового права. Норми податкового права визначають:

  • принципи податкового права;

  • порядок встановлення податків;

  • склад податкової системи;

  • порядок введення податків;

  • порядок обчислення та сплати податків;

  • заходи, що забезпечують сплату або стягнення податків.

Усі податкові норми можна класифікувати за змістом на матеріальні та процесуальні.

Матеріальні норми податкового права закріплюють комплекс прав і обов’язків, а також відповідальність учасників податкових правовідносин, основи взаємодії платників податків та органів управління в податковій сфері. Таким чином, у матеріальних податкових нормах встановлюється правовий режим, в рамках якого повинна існувати податкова система.

Процесуальні норми податкового права регламентують порядок прийому, розгляду, вирішення скарг і заяв платників податків, порядок провадження у справах з податкових правопорушень. Їхнє призначення полягає у визначенні процедури реалізації юридичних обов’язків і прав, установлених матеріальними нормами податкового права в рамках податкових правовідносин, що регулюються ними.

4. Система податкового права України

Норми податкового права утворюють загальну й особливу частини Податкового права.

У загальну частину включаються норми, що:

  • визначають поняття податку й оподаткування;

  • закріплюють принципи та функції податків;

  • повноваження державних органів по їхньому встановленню;

  • визначення поняття та складу податкової системи;

  • основні права й обов’язки сторін податкових правовідносин;

  • встановлюють склад податкових правопорушень, фінансову відповідальність і порядок її застосування.

Особлива частина включає норми, що регламентують порядок стягнення податкових платежів, коло платників по кожному податку, об’єкти оподаткування, порядок нарахування та сплати.

5. Джерела податкового права України

Сукупність податкових норм у зовнішньому прояві формує джерела податкового права.

Джерела податкового права — це форми вираження правотворчої діяльності держави з приводу прийняття компетентними державними органами нормативних актів, які встановлюють нор­ми податкового права.

Джерела податкового права характеризуються рядом особливостей:

  1. Відповідно до ч. 2 ст. 92 Конституції України, система оподаткування, податки та збори встановлюються виключно законами України. Тому основу нормативно-правових актів, що регулюють податкові правовідносини, складають закони.

  2. Усі закони, що регулюють податкові відносини, можна поділити на податкові та неподаткові. До основних податкових законів належать такі: «Про систему оподаткування», «Про держав­ну податкову службу в Україні», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств» та ін. До неподаткових законів, які непрямо регулюють відносини, що входять до сфери податкового права, належать, наприклад, такі: «Про державний бюджет», «Про підприємства в Україні», «Про підприємництво», «Про власність», «Про господарські товари- ства», «Про банки і банківську діяльність», «Про зайнятість», кодекси — Земельний, Кримінальний, Кодекс «Про адміністративні правопорушення» та ін.

  3. Усі податкові й неподаткові закони утворюють взаємопов’язані, залежні групи. Наприклад, майже всі податкові закони містять посилання на закони, що регулюють функціонування віль­них економічних зон.

  4. Поряд із законами існує широка мережа підзаконних нормативних актів (укази, інструкції, роз’яснення, накази), які регулюють податкові правовідносини й повинні конкретизувати та полег­шувати застосування податкових законів. Проблемою є те, що такі підзаконні нормативні акти нерідко суперечать законам й ускладнюють механізм їхнього застосування для платників податків.

Таким чином, основу джерел податкового права складають податкові закони — нормативно-правові акти вищого законодавчого органу держави, які зобов’язують юридичних і фізичних осіб сплачувати до бюджетів (державних цільових фондів) податки та збори (обов’язкові платежі). Податкові закони мають певну структуру, елементи якої є необхідними для розкриття змісту конкретних податків та механізму їхньої сплати.

Елементи податкового закону можна поділити на дві групи: 1) основні — платник податку, об’єкт оподаткування, ставка податку; 2) додаткові — пільги по оподаткуванню, строки та періодичність перерахування податку.

Детальне розкриття змісту кожного елементу податкового закону наводиться у відповідній темі методичних вказівок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]