Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 8. Відповідальність за порушення податкового законодавства

  1. Підстави притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства.

  2. Склад податкового правопорушення.

  3. Види податкових правопорушень.

  4. Види юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства.

  5. Фінансово-правова відповідальність, фінансові санкції за порушення податкового законодавства.

  1. Методичні вказівки

1. Підстави притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства

Законодавством встановлено декілька видів юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства — кримі- нальну, адміністративну, фінансову.

Підставами для застосування заходів вказаних видів відповідальності за порушення податкового законодавства є:

1. Відповідна норма податкового права, за порушення якої встановлено ту чи іншу відповідальність.

2. Суспільно небезпечні, протиправні, винні дії певного су­б’єкта, що порушують відповідну податкову норму та за вчинення яких передбачене застосування юридичної відповідальності.

Такі дії визнаються податковим правопорушенням.

Податкове правопорушенняце протиправне, винне діяння (дія чи бездіяльність), яке виражається в невиконанні або неналежному виконанні податкових зобов’язань і за яке встановлено юридичну відповідальність.

Необхідно зазначити, що податковим правопорушенням ми вважаємо саме невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку в широкому розумінні (по веденню податкового обліку, по сплаті податків і зборів і по податковій звітності). Завдання матеріальної шкоди платнику податків діями посадових осіб податкових органів або службове підроблення не є податковими правопорушеннями.

2. Склад податкового правопорушення

Діяння може бути визнане правопорушенням тільки за наявності об’єктивних і суб’єктивних ознак, які у своїй сукупності є складом правопорушення.

Склад податкового правопорушення — це сукупність ознак, яка необхідна для визнання діяння податковим правопорушенням і притягнення особи до юридичної відповідальності.

Елементами складу податкового правопорушення є: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона.

Об’єкт податкового правопорушення — суспільні правовідносини, які виникають із приводу сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

Об’єктивна сторона податкового правопорушення — протиправні дії чи бездіяльність суб’єкта податкових правовідносин, які призводять до ненадходження коштів до дохідної частини бюджету чи фонду; суспільно шкідливі наслідки; причинний зв’язок між протиправними діями й суспільно шкідливими на- слідками.

Одним із важливих елементів складу податкового правопорушення є суб’єкт податкового правопорушення, тобто особа, яка вчинила податкове правопорушення і яка за чинним законодавством може бути притягнута до відповідальності. Такими особами є:

  1. платники податків (фізичні та юридичні особи);

  2. збирачі податків (посадові особи юридичних осіб, юридичні особи, громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності);

  3. особи, які сприяють сплаті податків (банківські та інші кредитні установи, які зобов’язані здійснювати перерахування по- датків, зборів, інших обов’язкових платежів до бюджетів, податкові агенти).

Суб’єктивна сторона податкового правопорушення характеризує внутрішню сторону податкового правопорушення (на відміну від зовнішнього прояву, що відповідає об’єктивній стороні) та відображає ті психічні процеси, які відбуваються у свідомості особи, що вчинила податкове правопорушення. Тому суб’єктивна сторона може бути визначена як психічна діяльність особи в момент вчинення податкового правопорушення або безпосередньо пов’язана з податковим правопорушенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]