Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

5. Фінансово-правова відповідальність, фінансові санкції за порушення податкового законодавства

Основним видом відповідальності за порушення податкового законодавства є фінансово-правова відповідальність.

Фінансово-правову відповідальність можна визначити як застосування до порушника таких фінансово-правових норм заходів державного примусу уповноваженими державними органами, які накладають на правопорушника додаткові обтяження майнового характеру3.

Фінансово-правова відповідальність має такі специфічні риси:

  • суб’єктами фінансово-правової відповідальності є як фізичні, так і юридичні особи;

  • фінансові санкції завжди мають майновий характер;

  • характеризується особливим процесуальним порядком реалізації.

Фінансово-правова відповідальність реалізується у вигляді фінансових санкцій.

Фінансові санкції — це заходи державного примусу, передбачені фінансово-правовими нормами, які накладають на правопорушника додаткові обтяження у вигляді фінансової пені та штрафів.

Усі фінансово-правові санкції поділяються на два види: правовідновлювальні та штрафні (каральні).

Правовідновлювальні санкції спрямовані на усунення шкоди, спричиненої державі фінансовим правопорушенням. Існує два види правовідновлювальних санкцій:

  1. Стягнення всієї суми прихованого або заниженого платежу в бюджет у формі податку.

  2. Пеня. Її можна визначити як установлену законодавством грошову суму, яку платник податку або збору повинен сплатити у разі сплати належних сум податку або збору в пізніші порівняно зі встановленими законодавством про податки та збори строки. Порядок справляння пені регулюється ст. 16 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами». Функція пені полягає в тому, щоб компенсувати державі шкоду, а саме збитки, які вона несе у зв’язку з несвоєчасною сплатою відповідними суб’єктами в бюджет податку або збору. Таким чином, фінансово-правова пеня — це додаткові витрати для правопорушника. Розмір пені як фінансово-правової санкції встановлюється в законодавчому порядку.

Каральні (штрафні) фінансово-правові санкції встановлюються за фінансові правопорушення з метою покарання правопорушника. Вони встановлюються у вигляді штрафів. Види штрафів, які відносять до фінансових санкцій за порушення податкового законодавства, та їхні розміри перелічено в ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та держаними цільовими фондами».

Фінансовий штраф має декілька особливостей:

  • не може бути замінений іншим стягненням, а також уповноважений орган не має права за своїм розсудом звільняти від накладання штрафу;

  • виключається можливість стягнення штрафу й оскарження постанови про накладання штрафу в порядку провадження у справах про адміністративні правопорушення;

  • нерідко фінансовий штраф накладається разом зі стягненням недоїмки по податках і пені;

  • фінансові штрафи накладаються контролюючими органами й самостійно сплачуються платниками податків.

В окремих випадках, коли платник податку до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового обов’язку й погашає суму недоплати та штраф у розмірі 10 % суми недоплати, штрафи, адміністративні штрафи до такого платника податку не застосовуються.

Це правило не діє, якщо:

  1. платник податку не подає податкову декларацію за період, протягом якого виникла недоплата податкового обов’язку;

  2. судом установлено скоєння злочину (умисне ухилення від сплати податкового обов’язку) посадовими особами платника податку або фізичною особою — платником податку.

Фінансові санкції можуть бути накладені як на юридичних осіб, так і на громадян — платників податків. Вони застосовуються незалежно від причин, за яких сталося порушення податкового законодавства. Але їхнє застосування допускається лише щодо податків, інших обов’язкових платежів, за якими встановлене обов’яз­кове подання податковим органам податкових декларацій і розрахунків. Чинним законодавством передбачені як добровільна сплата, так і примусове стягнення фінансових санкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]