Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 11. Правове регулювання податку на прибуток підприємств

  1. Платники податку на прибуток.

  2. Поняття консолідованого податку на прибуток.

  3. Об’єкт оподаткування податку на прибуток. Поняття валових доходів і валових витрат.

  4. Особливості включення витрат на оплату праці до валових витрат.

5. Поняття амортизації.

6. Ставка податку на прибуток. Порядок та строки його сплати.

  1. Методичні вказівки

1. Платники податку на прибуток

Податок на прибуток є класичним прямим податком.

Законом «Про оподаткування прибутку підприємств» визначено такі основні групи платників податків:

1. Із числа резидентів — суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи, організації, які здійснюють діяльність з отримання прибутку як на території України, так і за її межами.

2. Із числа нерезидентів — фізичні та юридичні особи, створені в будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їхнього походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом.

3. Філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку (резидентів), що не мають статусу юридичної особи та розташовані на території іншої територіальної громади, ніж такий платник податку.

2. Поняття консолідованого податку на прибуток

Платник податку, який має у своєму складі філії та інші відокремлені підрозділи, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток. При цьому є два варіанти сплати такого податку. Так, податок сплачується в бюджети територіальної громади за місцезнаходженням таких філій або за місцем знаходження платника зі зменшенням на суму податку, сплаченого в бюджети територіальних громад за місцезнаходженням філій.

Порядок консолідованої сплати податку на прибуток не може поширюватися на філії, розташовані в межах однієї територіальної громади з юридичною особою. Після переходу на консолідовану сплату податку на прибуток філії втрачають статус платника податку, але вони зобов’язані надавати податковому органу за своїм місцезнаходженням розрахунки податкових обов’язків щодо сплати консолідованого податку.

Сума податку на прибуток із філій за відповідний звітний період визначається, виходячи із загальної суми податку платника податку, яка розподіляється відповідно до питомої ваги суми видатків й амортизаційних відрахувань філій (на основні фонди, що знаходяться за місцем розташування філій) відносно загальної суми податкового обов’язку.

Відповідальність за своєчасну й повну сплату сум податку філією несе юридична особа, у складі якої вона функціонує.

Перехід на консолідовану сплату податку на прибуток дозволяється до 1 липня року, що передує звітному. Існують суб’єкти, перехід яких до консолідованої сплати податку є обов’язковим. До них відносяться: 1) постійні представництва нерезидентів; 2) управління залізниць; 3) Національний банк України та його установи; 4) установи пенітенціарної системи держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]