Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

4. Порядок нарахування та сплати податку на додану вартість. Податкова накладна

Датою виникнення обов’язку по податку на додану вартість вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка із зазначених подій, що сталися раніше:

  1. або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, а в разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата їх оприбутковування в касі;

  2. або дата відвантаження товарів, для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Звіти по податку на додану вартість і його сплата здійснюються протягом місяця або кварталу, залежно від того, який податковий період обрав платник податку. Для щомісячних платників декларація подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, а для щоквартальних — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного податкового кварталу. Сплата податку здійснюється платником податку протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем зазначеного граничного строку подання декларації.

Сплачений податок зараховується в Державний бюджет.

У момент виникнення податкового зобов’язання платником податку — продавцем виписується податкова накладна, яка надається покупцю за його вимогою (копія залишається у продавця). Податкова накладна є звітним податковим і розрахунковим документом, який може виписувати тільки зареєстрований платник податку на додану вартість. Не виписується податкова накладна, коли обсяг разового продажу не перевищує 20 гривень, у разі продажу транспортних квитків та при виписуванні готельних рахунків.

Податкова накладна є документом, що підтверджує право на податковий кредит. У деяких випадках такими документами можуть бути товарний чек, інші розрахункові та платіжні документи, митна декларація.

5. Поняття податкового кредиту та податкового векселя

Податковий кредит — це сума, на яку платник податку може зменшити суму податкове зобов’язання звітного періоду. Право на податковий кредит виникає тільки у платника ПДВ, який має податкове зобов’язання, і складається із сум податків, сплачених платником податку при придбанні товарів, робіт, послуг, вартість яких включається до складу валових витрат і основних фондів або нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Таким чином, суми податку, що підлягають сплаті в бюджет або відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникли у зв’язку з будь-яким продажем товарів, робіт, послуг протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду.

У разі, якщо за результатами звітного періоду сума податку має від’ємне значення, ця сума підлягає відшкодуванню платнику податку з Державного бюджету України протягом місяця, наступного після подання декларації.

Податковий вексель видається особою — платником ПДВ, яка зареєстрована та має індивідуальний податковий номер і статус імпортера на суму податкового зобов’язання податку на додану вартість, що повинен бути сплачений при ввезенні товару на територію України й містить зобов’язання сплатити суму податкового зобов’язання не пізніше 30 днів із моменту виписки. Виписується в трьох екземплярах — по одному для органу державної податкової інспекції, органу митного контролю, платника податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]