Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

План семінарського заняття

1. Поняття та загальні засади правового регулювання ресурсно-екологічних обов’язкових платежів.

2. Плата (податок) за землю.

3. Платежі за користування надрами.

4. Збір за спеціальне використання водних ресурсів.

5. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду.

6. Платежі за спеціальне використання тваринних природних ресурсів.

7. Збір за забруднення навколишнього природного середовища.

8. Збір за використання радіочастотного ресурсу.

Термінологічний словник

Водний фонд — всі води (водні об’єкти) на території України, до яких належать поверхневі води (природні водойми (озера), водотоки (річки, струмки), штучні водойми (водосховища, ставки) і канали, інші водні об’єкти), підземні води та джерела, внутрішні морські води та територіальне море.

Дикі тварини — хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та ін.) в усьому їхньому видовому й популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), які перебувають у стані природної волі, утримуються в напіввільних умовах чи в неволі;

Ліс — сукупність землі, рослинності, у якій домінують дерева та чагарники, тварин, мікроорганізмів та інших природних компонентів, що у своєму розвитку біологічно взаємопов’язані.

Лісові ресурси — деревина, технічна й лікарська сировина, кормові, харчові та інші продукти лісу, що використовуються для задоволення потреб населення та виробництва.

Надра — частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння.

Природні ресурси загальнодержавного значення — це територіальні та внутрішні морські води; природні ресурси континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони; атмосферне повітря; підземні води; поверхневі води, що знаходяться або використовуються на території більш як однієї області; лісові ресурси державного значення; природні ресурси в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення; дикі тварини, що перебувають у стані природної волі, а також інші об’єкти тваринного світу в межах територіальних і внутрішніх морських вод, водойм, розташованих на території більш ніж однієї області, державних мисливських угідь, лісів державного значення, а також види тварин і рослин, занесені до Червоної книги України; корисні копалини, за винятком загальнопоширених. Законодавством України можуть бути віднесені до природ­них ресурсів загальнодержавного значення й інші природні ресурси.

Навчальні завдання

  1. Дати загальну характеристику системи правового регулювання оподаткування природоохоронної сфери.

  2. На основі природоохоронного та податкового законодавства України визначити мету та принципи оподаткування природних ресурсів.

  3. Дати характеристику системи пільг по сплаті ресурсно-екологічних платежів та визначити її спрямування.

  4. На основі вивчення бюджетного законодавства останніх років визначати систему розподілу ресурсно-екологічних платежів між ланками бюджетної системи України.

  5. На основі аналізу природоохоронного та податкового законодавства визначити особливості обчислення та сплати ресурсно-екологічних платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]