Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

7. Облік платників податків

Облік платників податків здійснюється шляхом внесення інформації про них у відповідні державні реєстри.

Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів — це автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі до бюджетів та внески до державних цільових фондів у порядку та на умовах, що визначаються законодавчими актами України.

За законом для осіб, які через свої релігійні та інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, зберігаються раніше встановлені форми обліку платників податків та інших обов’язкових платежів. У паспортах цих осіб робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера. Але на цей час питання про фіксацію в паспорті такої відмови не вирішено, тому таким особам поточні й депозитні рахунки в банках відкриваються тільки за наявності ідентифікаційного коду.

До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які:

  1. постійно проживають в Україні, мають об’єкти оподаткування, передбачені чинним законодавством, і зобов’язані сплачувати податки та інші обов’язкові платежі;

  2. не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до чинного законодавства повинні сплачувати податки в Україні.

Реєстрація фізичних осіб проводиться державними податковими інспекціями по районах, районах у містах і містах без районного поділу за місцем постійного проживання платників, а для осіб, які не мають постійного місця проживання в Україні, — за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Податковий номер містить такі відомості про платника: дата народження (перші 5 цифр), порядковий номер при реєстрації, стать (цифра 9).

Ідентифікаційний номер є обов’язковим для використання в разі:

  1. виплати доходів, з яких утримуються податки та інші обов’язкові платежі згідно з чинним законодавством України;

  2. укладення цивільно-правових угод, предметом яких є об’єкти оподаткування та щодо яких виникають обов’язки сплати платежів;

  3. відкриття рахунків в установах банків.

Положення, затверджене постановою КМУ від 22 грудня 1996 р. № 118 «Про створення єдиного державного реєстру підприємств і організацій в Україні», закріплює єдину державну систему обліку, накопичення і обробки даних про підприємства, організації всіх форм власності, а також їхніх окремих підрозділів. Метою створення державного реєстру є забезпечення єдиних принципів ідентифікації та обліку суб’єктів господарської діяльності, здійснення нагляду за структурними змінами в економіці, забезпеченням інформацій. У реєстр включаються дані про юридичних осіб, що розташовані та здійснюють свою діяльність на території України або за її межами, але створені за участю юридичних осіб України. Реєстр створений як комплекс відомостей, куди входять ідентифікаційні класифікаційні, довідкові реєстраційні та економічні дані. Створення та ведення державного реєстру реалізується Міністерством статистики України.

Другим етапом реєстрації є постановка на облік у податкові органи. Єдиний банк даних про юридичних осіб — платників податків веде ДПА України.

Питання про створення реєстрів платників ПДВ буде розглянуто у відповідній темі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]