Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Фізичні особи як платники податків

Правовий статус фізичних осіб як платників податків можна розкрити через категорії податкової правоздатності й дієздатності.

Податкова дієздатність — здатність суб’єкта податкових правовідносин створювати й реалізовувати своїми діями сукупність прав та обов’язків, пов’язаних із реалізацією податкового обов’язку в цілому.

Податкова дієздатність поділяється на:

1. Повну — податкова дієздатність платника, яка охоплює всі види податкових зобов’язань (з ведення податкового обліку, сплати податку, податкової звітності). Наступає з отриманням паспорта з моменту присвоєння ідентифікаційного коду.

2. Неповну — податкова дієздатність, пов’язана зі сплатою податку. Характерна для осіб, які працюють до досягнення 16-річ­ного віку та сплачують податки через податкових агентів.

Фізичними особами — платниками податків в Україні є громадяни України, іноземці, особи без громадянства.

Податковими резидентами України визнаються фізичні особи, які проживають в Україні у цілому не менше 183 днів у кален­дарному році. Днем перебування в Україні є будь-який календарний день, у який фізична особа фактично перебувала на території України, незалежно від строку такого перебування. Час фактичного перебування на території України включає час безпосе­реднього перебування на території України, а також час, на який така особа виїхала за межі України спеціально на лікування, навчання, відрядження.

Не відноситься до часу фактичного перебування на території України час, протягом якого іноземець або особа без громадянства перебували в Україні:

  1. як особа, яка має дипломатичний або консульський статус, або є членом сім’ї такої особи;

  2. як співробітник міжнародної організації, створеної за міждержавною угодою, учасником якої є Україна, або як член сім’ї такого співробітника;

  3. на лікуванні, відпочинку, навчанні за умови перебування фізичної особи в Україні виключно з цією метою;

  4. виключно для проїзду через територію України.

Податковими нерезидентами України визнаються фізичні особи, які не є податковими резидентами України.

3. Юридичні особи як платники податків

Платниками податків можуть бути не тільки індивіди — фізич­ні особи, але й різні колективні утворення: підприємства та організації, господарські товариства, установи. Платниками податків вони стають за наявності в них статусу юридичної особи. Юридична особа є самостійним суб’єктом податкових правовідносин, її податкові обов’язки не пов’язані з податковими обов’язками фізичних осіб, що її утворили.

Юридичними особами визнаються організації, які мають відокремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов’язки, бути позивачами й відповідачами у суді, господарському або третейському суді.

В Україні платниками податків і зборів із юридичних осіб є:

  1. українські підприємства й організації, місцем діяльності яких є Україна або органи управління яких знаходяться в Україні;

  2. іноземні підприємства й організації.

В основі виникнення податкових зобов’язань у таких платників податків, визначення їхніх розмірів та особливостей лежить диференціація юридичних осіб на резидентів і нерезидентів з метою оподаткування. Ці положення регулюються ст. 1 Закону України від 22 травня 1997 р. «Про оподаткування прибутку підприємств».

Резидентами вважаються юридичні особи й суб’єкти господарської діяльності України, які не мають статусу юридичної особи (філії, представництва і т. ін.), які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України та з місцезнаходженням на її території. До резидентів також відносяться дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет, а також філії та представництва підприємств й організацій України за кордоном, які не здійснюють господарської діяльності.

Нерезидентами є юридичні особи й суб’єкти господарської діяльності України, які не мають статусу юридичної особи, з місцезнаходженням за межами України, що створені і здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави. Нерезидентами також є розміщені на території України дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва іноземних держав, міжнародні організації та їхні представництва, що мають дипломатичні привілеї та імунітет, а також представництва інших іноземних організацій і фірм, що не здійснюють господарську діяльність відповідно до законодавства України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]