Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

6. Ставка податку на прибуток. Порядок та строки його сплати

Прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковується за ставкою 30 відсотків до об’єкта оподаткування.

Платники податку на прибуток підприємств самостійно визначають суми податку, що підлягають сплаті.

Податок, що підлягає сплаті до бюджету, дорівнює сумі, визначеній згідно із встановленими правилами, яка зменшена на вартість торгових патентів, придбаних платником податку згідно із Законом України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності».

Податок сплачується у строк, визначений законом для кварталь­ного податкового періоду. Платники в строки, визначені законом, подають у податковий орган декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку звітного податкового року з урахуванням від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих періодів.

План семінарського заняття

  1. Платники податку на прибуток підприємств.

  2. Поняття консолідованого податку на прибуток підприємств.

  3. Об’єкт оподаткування податку на додану вартість. Поняття валових доходів і валових витрат.

  4. Особливості включення витрат на оплату праці до валових витрат.

  5. Поняття амортизації.

  6. Ставка податку на прибуток. Порядок та строки його сплати.

Термінологічний словник

Амортизація основних фондів і нематеріальних активів — поступове віднесення видатків на їхнє придбання, виготовлення або покращення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань.

Валовий дохідзагальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого або нарахованого протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні та за межами території України.

Валові витрати — сума будь-яких видатків платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, що здійснюються як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які набуваються (вироб­ляються) платником податку для їхнього подальшого використання у власній господарській діяльності.

Господарська діяльність — будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, якщо безпосередня участь даної особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною та суттєвою.

Матеріальний актив — основні фонди і оборотні активи в будь-якому вигляді, який відрізняється від коштів, цінних паперів, деривативів і нематеріальних активів

Нематеріальний актив — об’єкти інтелектуальної власності, в тому числі промислової, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, установленому відповідним законодавством, нематеріальними активами.

Основні фонди та групиматеріальні цінності, що використовуються в господарській діяльності платника податку протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, і вартість яких поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

Скоригований валовий дохідце валовий дохід без урахування доходів, що не включаються до валового доходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]