Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

3. Об’єкт оподаткування податку на прибуток. Поняття валових доходів і валових витрат

Об’єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток, який визначається зменшенням суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат, і сума амортизаційних відрахувань.

Валовий дохід — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого або нарахованого протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі на:

  1. території України;

  2. її континентальному шельфі, виключній (морській) економіч­ній зоні;

  3. за межами території України.

До валового доходу включаються доходи від продажу, від операцій по наданню фінансових послуг, від сумісної діяльності, доходи, не враховані в попередніх періодах, від позареалізаційних операцій та інших джерел (сум фінансової допомоги, повернених сум державного мита, отриманих сум штрафів, пені, неустойки тощо).

До валового доходу не включаються, наприклад, суми коштів у частині надмірно сплачених податків, що повинні бути повернені або повернені з бюджетів, кошти або майно у вигляді міжнародної технічної допомоги, що надається іншими державами відповідно до міжнародних угод України тощо.

Скоригований валовий дохід — це валовий дохід без урахування доходів, що не включаються до валового доходу.

Валові витрати — це сума будь-яких видатків платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, що здійснюються як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які набуваються (виробляються) платником податку для їхнього подальшого використання у власній господарській діяльності. До валових витрат відносяться, наприклад, суми будь-яких видатків, здійснених протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції та охороною праці; суми коштів, віднесених до страхових резервів.

До валових витрат не включаються, наприклад, потреби, що не пов’язані з основною діяльністю (наприклад, проведення свят), сплата податків, штрафів, пені, неустойки, виплата дивіден­дів тощо.

4. Особливості включення витрат на оплату праці до валових витрат

Слід зупинитися на особливостях включення витрат на оплату праці до валових витрат. Так, до складу валових витрат включаються:

1) видатки на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах із платником податків:

  1. видатки на виплату основної й додаткові заробітної платні;

  2. на інші заохочення та виплати в межах тарифних ставок;

  3. на виплату авторських винагород;

  4. виплати за виконання робіт, послуг згідно з цивільно-правовими договорами;

2) вартість послуг, що надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством;

3) обов’язкові внески на пенсійне й соціальне страхування працівників.

Але до валових витрат не включаються витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб, на виплату винагород та інших видів заохочень пов’язаним із платниками податку фізичним або юридичним особам у випадку, якщо немає документальних доказів або вказана виплата чи заохочення були проведені як компенсація за надану послугу.

При цьому пов’язаною особою є особа, яка відповідає будь-якій із таких ознак:

  • юридична особа, що здійснює контроль над платником податку, або контролюється платником податку, або знаходиться під контролем із платником податку;

  • фізична особа або члени сім’ї фізичної особи, що здійснюють контроль над платником податку;

  • посадова особа платника податку або члени її сім’ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]