Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Рекомендована література

  1. Про систему оподаткування: Закон України від 25 черв. 1991 р. № 1251 // Відомості Верховної Ради України. — 1991. — № 39. — Ст. 510, зі змін. і допов.

  2. Кучерявенко Н. П. Налоговое право: Учебник. — Х.: Консум, 1997. — 432 с.

  3. Кучерявенко Н. П. Налоговое право: Учебник. — Х.: Легас, 2001. — 584 с.

  4. Налоги и налоговое право: Учеб. пособие / Под ред. А. В. Брызгалина. — М.: Аналитика-Пресс, 1997. — 600 с.

  5. Налоги, налогообложение и налоговое законодательство / Под ред. Е. Н. Евстигнеева. — СПб.: Питер, 2000. — 320 с.

  6. Основы налогового права: Учеб.-метод. пособие / Под ред. С. Г. Пепеляева. — М.: Инвест-фонд, 1985. — 496 с.

Тема 5. Державні податкові органи як суб’єкти податкового права україни

  1. Державні податкові органи в системі контролюючих органів.

  2. Організаційно-правовий статус органів державної податкової служби.

  3. Головні завдання, функції та права, обов’язки й відповідальність державних податкових органів.

  4. Правові основи організації та діяльності податкової міліції.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

1. Державні податкові органи в системі контролюючих органів

При розгляді питання про правовий статус державних податкових органів, як, у цілому, і контролюючих, слід враховувати конституційний принцип, відповідно до якого органи державної влади та місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21 грудня 2000 р. в податкове законодавство і право України введено поняття контролюючих органів, до числа яких відносяться, окрім податкових, також митні органи й установи Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України.

Таким чином, податкові органи, як складові системи контролюючих органів, — це державні органи, які в межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків і зборів (обов’язкових платежів) та погашенням податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Державні податкові органи мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати лише щодо тих податків і зборів (обов’язкових платежів), які віднесено до їхньої компетенції.

Із цього погляду компетенція, або сфера контролю, податкових органів стосується податків і зборів (обов’язкових платежів), які справляються до бюджетів та до державних цільових фондів, окрім платежів, які віднесено до сфери контролю інших контролюючих органів, а саме:

  • ввізного та вивізного мита, акцизного збору, податку на додану вартість, інших податків і зборів (обов’язкових платежів), які відповідно до законів справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України;

  • внесків до Пенсійного фонду України;

  • внесків до Фонду соціального страхування України.

Серед інших контролюючих органів державні податкові органи мають особливий спеціальний статус органів стягнення. Це означає, що серед контролюючих органів лише податкові органи уповноважені здійснювати заходи з погашення податкового боргу. При цьому слід зазначити, органами стягнення у межах своєї компетенції є також державні виконавці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]