Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Організаційно-правовий статус органів державної податкової служби

Загальні засади організаційно-правового статусу державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності визначено Законом України «Про державну податкову службу в Україні» № 509 від 4 грудня 1990 р.

До системи органів державної податкової служби (ДПС) належать такі: Державна податкова адміністрація України (ДПА України), державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах.

Положення про Державну податкову адміністрацію України затверджене Указом Президента України № 886 від 13 липня 2000 р.

У складі органів державної податкової служби знаходяться відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями — податкова міліція.

Державна податкова адміністрація України, залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов, може утворювати міжрайонні (на два та більше районів), об’єднані (на місто й район) державні податкові інспекції та в їхньому складі відповідні підрозділи податкової міліції.

У ДПА України та державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегії ДПА України затверджуються Кабінетом Міністрів України, а колегій державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі — ДПА України. Колегії є дорадчими органами й розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» структура Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України. Відповідно до пункту 12 Положення про ДПА України, структуру ДПА України затверджує Голова ДПА України.

За місцем у системі органів виконавчої влади Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Структуру ДПА України відображено на рис. 5.1.

Законом установлено систему підпорядкованості органів державної податкової служби. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються ДПА України.

Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об’єднані державні податкові інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Законом передбачена взаємодія органів ДПС з іншими органами. Органи державної податкової служби України координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутріш­ніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків, а також із податковими службами інших держав.

Закон встановлює загальний порядок призначення керівників органів ДПС.

Державну податкову службу України очолює Голова ДПА України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем’єр-міністра України.

Відповідно до Закону, заступники Голови ДПА України призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністрації України. Кількість заступників Голови Державної подат­кової адміністрації України визначається Кабінетом Міністрів України.

Рис. 5.1. Структура ДПА України

(офіційний сайт http://www.sta.gov.ua.)

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі очолюють голови, які призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови ДПА України.

Державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об’єднані державні податкові інспекції очолюють начальники, які призначаються на посаду та звільняються з посади Головою ДПА України за поданням голів відповідних державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Положенням про ДПА України передбачено дещо інший порядок призначення заступників Голови ДПА та керівників середньої та нижчої ланок системи органів ДПС.

Начальники управлінь податкової міліції призначаються Головою ДПА України.

Законом визначено юридично-особовий статус органів ДПС. Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, міс­тах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об’єднані державні податкові інспекції є юридичними особами, мають печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, інші печатки та штампи, відповідні бланки, рахунки в установах банків.

Видатки на утримання органів державної податкової служби визначаються Кабінетом Міністрів України й фінансуються з державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]