Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

План семінарського заняття

  1. Державні податкові органи в системі контролюючих органів.

  2. Організаційно-правовий статус органів державної податкової служби.

  3. Головні завдання, функції та права, обов’язки й відпові- дальність державних податкових органів.

  4. Правові основи організації та діяльності податкової міліції.

Термінологічний словник

Колегії — дорадчі органи, що утворюються у ДПА України та державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі та розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних державних податкових адміністрацій.

Компетенція податкових органів — коло податків і зборів (обов’язкових платежів), які віднесено законами України до сфери контролю державних податкових органів.

Міжрайонні та об’єднані державні податкові інспекції — це утворені ДПА України, залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов, податкові інспекції, відповідно, на два й більше районів чи на місто та район, включаючи відповідні підрозділи податкової міліції у їхньому складі.

Повноваження податкових органів — права, які вони можуть і повинні, зобов’язані застосовувати для реалізації покладених на них завдань і функцій.

Податкова міліція — це спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями у складі органів державної податкової служби.

Податкові органи — державні органи, які в межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків і зборів (обов’язкових платежів) та погашенням податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Системи органів державної податкової служби включає: ДПА України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспек­ції в районах, містах (крім Києва та Севастополя), районах у містах.

Навчальні завдання

  1. Початково система державних податкових органів була складовою Міністерства фінансів України, а згодом набула самостійного статусу. У чому могла полягати необхідність такої зміни? Які недоліки та переваги кожного з наведених варіантів статусу?

  2. В Україні податкова міліція початково діяла у складі органів внутрішніх справ, тепер діє у складі податкових органів. У деяких країнах вона має самостійний організаційний статус. Які недоліки й переваги кожного з трьох підходів, чи є якийсь із них доцільнішим?

  3. Відповідно до законодавчих тенденцій останніх років із компетенції податкових органів вилучено контроль за справлянням платежів до соціальних фондів. Чи доцільно це? Які недоліки і переваги такого підходу?

  4. На яких засадах, принципах має будуватись взаємодія державних податкових органів та банківської системи з точки зору контролю за справлянням податків?

  5. Проаналізувати повноваження податкових органів із точки зору співвідношення інтересів держави та захисту прав і свобод особи.

Запитання для перевірки знань

  1. Як організаційно побудовано систему податкових органів?

  2. Яка система підпорядкованості та призначення керівників у органах державної податкової служби?

  3. Як співвідносяться між собою функції державних податкових органів центрального, регіонального та місцевого рівнів?

  4. Яке місце державних податкових органів в системі контролюючих органів?

  5. У чому необхідність та як організовано взаємодію податкових та інших органів?

  6. Які обов’язки та відповідальність податкових органів?

  7. У чому особливість статусу та повноважень органів податкової міліції?

  8. Як співвідносяться між собою повноваження податкових органів та податкової міліції?

  9. Чи є податкова міліція правоохоронним органом?

  10. Які обов’язки та відповідальність податкової міліції?

  11. Якою є організаційна побудова податкової міліції?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]