Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nalogovoe_pravo09_Bondar.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

4. Консолідовані групи платників податків

Консолідованою групою платників податку визнається створене й зареєстроване відповідно до національного законодавства об’єднання підприємств та організацій, яке є єдиним платником податку відносно одного або декількох податків. Консолідована група платників податку може бути створена тільки за умови, якщо її учасниками є підприємства й організації — податкові резиденти даної держави, місцем діяльності кожного з яких є ця держава.

Консолідована група може бути створена на підставі договору між її учасниками. При цьому підприємство, організація не може бути учасником більше ніж однієї консолідованої групи платників податку. Права й обов’язки цієї групи реалізуються головним підприємством, а всі учасники несуть солідарну відповідальність зі сплати податків, пені, штрафів. Операції з реалізації товарів, робіт, послуг між підприємствами, організаціями, які входять до однієї консолідованої групи платників податків, прирівнюються до операцій між структурними підрозділами одного підприємства тільки для цілей тих податків, по яких прийнято рішення по консолідації.

В Україні сплата консолідованого податку передбачена Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

5. Податкові агенти та збирачі податків

Податковий агент — це юридична чи фізична особа, на яку актом податкового законодавства покладаються обов’язки з обчислення, утримання з платника і перерахування податку або збору в бюджет.

Податкові агенти прирівнюються до платників податку й користуються правами, установленими податковим законодавством для платників податків.

Утримання податкового платежу податковим агентом має пев­ні особливості:

  1. проводиться з належних платнику податку грошових коштів;

  2. здійснюється незалежно від волевиявлення платника податку;

  3. утримання податкового платежу здійснюється в межах чітко визначеного часового періоду.

Статус податкових агентів характеризується певною подвій- ністю. З одного боку, щодо платників податків вони представляють податкові органи й реалізують функції з обчислення, обліку і утримання податку. З другого боку, у відносинах із фіскальними органами їм відводиться статус платників податків, і вони є зобов’язаними особами, що породжує фактично ідентичні повноваження податкових органів як щодо податкових агентів, так і стосовно платників податків.

У разі відсутності грошових коштів у податкового агента не виникає обов’язку з утримання та перерахування податку в бюджет, і він тільки повинен повідомити в податковий орган про неутримані суми податків у встановлений законодавством термін.

Діюче податкове законодавство України передбачає використання інституту податкових агентів за декількома видами податків:

1. При сплаті прибуткового податку з громадян податковими агентами є підприємства, установи, організації, приватні підприємці, які здійснюють виплату доходів фізичним особам.

2. При сплаті податку на прибуток іноземними юридичними особами податковими агентами є українські підприємства й організації, що здійснюють виплату доходів іноземним юридичним особам.

3. Аналогічний попередньому механізм існує при сплаті ПДВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]