Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

2.4.4. Технічний рівень і рівень якості продукції. Базовий зразок продукції

Велике значення для характеристики якісної продукції має технічний рівень.

Технічний рівеньце відносні характеристики якості продукції в зіставленні значень показників, що характеризують технічне вдосконалення оцінюваної продукції з відповідним базовим.

Поняття «технічний рівень» нерозривно пов'язане з поняттям рівня якості продукції. Рівень якості – загальніше поняття ніж технічний рівень, оскільки вони обидва входять в загальну сукупність властивостей якості продукції.

Технічний рівень включає сукупність показників технічної досконалості. Рівень якості продукції – це порівняння сукупностей, характеристик, показників якості продукції з сукупністю базових показників.

Під базовим зразком продукції розуміється зразок продукції, що характеризується реально досяжною сукупністю оптимальних значень показників якості.

Базовим зразком продукції може служити:

- продукція, що відповідає реально досяжним перспективним вимогам (перспективний зразок);

- планована до освоєння продукція, показники якості якої закладені в технічному завданні, технічному або робочому проекті;

- державні і галузеві стандарти, технічні умови, міжнародні і зарубіжні стандарти, що регламентують оптимальні значення показників якості продукції.

Неприпустимо застосування застарілих і технічно недосконалих базових зразків продукції. Якщо немає базового зразка, вироби порівнюють із зразком, у якого показники мають незначні відхилення (5-10%) від базового.

2.5. Фактори, що впливають на якість продукції

Будівельні організації при рішенні питань забезпечення якості постійно стикаються з численними факторами, які впливають на якість. Це і проектування, робоча і нормативна документація, одержувані від постачальників матеріали і вироби, використовувана техніка, заробітна платня, кваліфікація робітників, умови праці, структура і т.д. Якщо виявити і перерахувати всі фактори, виявиться, що всі вони відносяться до виробничої діяльності організації. Якщо властивості і показники продукції характеризують і визначають її якість, то фактори роблять безпосередній вплив на якість.

Факторице дії, які здатні змінити властивості і показники продукції. Їх можна згрупувати по чотирьох напрямах: предмети праці, засоби праці, сам процес праці і нормативно-технічна документація (рис. 2.5).

Рис.2.5. Фактори, що впливають на якість продукції

До предметів праці відносяться: сировина, матеріали, вироби, конструкції, напівфабрикати і т.д.

Засоби праці – це будівлі і споруди, технологічне устаткування, механізми, інструменти і пристосування, внутрізаводський транспорт, засоби електронно-обчислювальної техніки, засоби зв'язку, технічні засоби управління і т.д.

У нормативно-технічну документацію входить різна нормативно-технічна і нормативно-технологічна документація, проекти, робочі креслення, контракти, методики, керівництво, інструкції, ДСТУ, ДБН, ГОСТи, СНіПи. СНУ і т.д.

Процес праці пов'язаний з організаційною структурою і організацією управління підприємством в цілому. У тому числі і якістю, визначаюча роль в якому належить людині.

Факторами процесу праці є: форми організації виробництва і праці,

зокрема структура, маркетинг, планування, матеріально-технічне забезпечення, ціноутворення, економічне стимулювання, мотивація і т.д.