Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Висновки

Основою системи управління якістю продукції є Державна система стандартизації заснована на нормованих стандартах. Вона створює основні засади для забезпечення якості продукції та послуг за вимогами безпеки, функціонального призначення, взаємозамінності, узгодженності.

Для різних категорій нормативних документів по стандартизації розробляються основополагаючі стандарти, стандарти на продукцію та послуги, процеси і методи контролю.

Порядок і стадії розробки стандартів визначені ДСТУ 1.2-2003, а основні вимоги по будуванню, змісту та викладенню в ДСТУ 1.5-2003.

Організація робіт по стандартизації покладене на Держспоживстандарт України, а у будівництві на Мінрегрозбуджкг України.

Міжнародна стандартизація забезпечує рівні підходи до забезпечення основних показників продукції при обміні продукцією (товарів, послуг) між основними міжнародними ринками наявність та чинність стандартів та технічних умов на світовому просторі дає змогу об’єднувати зусилля підприємств різних світових ринків та країн приймати участь у виготовленні енергоємких, трудомістких товарів та послуг (машинобудування, товарів для побуту і т.д.).

Питання для самоперевірки знань

  1. Навести визначення стандартизації і стандарта.

  2. Дати перелік цілей стандартизації. Предмет стандартизації.

  3. Мета і принципи держваної системи стандартизації.

  4. Охарактеризувати категорії нормативних документів із стандартизації.

  5. Державні стандарти України.

  6. Охарактеризувати галузеві стандарти, стандарти підприємств та технічні умови.

  7. Здійснення організації робіт із стандартизації.

  8. Цілі та задачі стандартизації у галузі будівництва.

  9. Напрямки розробки стандартів у будівництві.

  10. Організація по стандартизації та нормуванню в Україні.

  11. Основні нормативні документи, що діють у галузі будівництва в Україні.

  12. Необхідність створення та існування міжнародної організації ISO.

  13. Порядок розробки міжнародних стандартів.

  14. Охарактерізувати особливості розробки та дії Євронорм.

  15. Стандартизація у межах СНД.

  16. Необхідність гармонізації стандартів. Види гармонізації.

Змістовий модуль 6 сертифікація – шлях до цивілізованої ринкової економіки

Зміст

6.1. Сутність сертифікації, її цілі, задачі та основні характеристики.

6.2. Принципи та методи сертифікації. Види сертифікації.

6.3. Система й органи з сертифікації продукції в галузі будівництва.

6.4. Порядок сертифікації продукції у будівництві.

6.5. Міжнародна сертифікація.

6.5.1. Сертифікація в ЄС.

6.5.2. Сертифікація в СНД.

Висновки.

Питання для самоперевірки знань.

Література: (2, 6, 14, 15, 17, 18, 36, 50, 54)

6.1. Сутність сертифікації, її цілі, задачі та основні характеристики

Сертифікація виникла в зв'язку з необхідністю захисту ринку від непридатної до використання продукції. У колишньому Радянському Союзі вона існувала у виді Державних випробувань, як один з видів контролю якості продукції.

Для України сертифікація продукції явище нове. У 1992 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про організацію проведення сертифікації продукції", яким було передбачено створення до 1994 р. Державної системи сертифікації-УкрСЕПРО з використанням існуючої випробувальної бази.

У 1993р. був виданий Декрет "Про стандартизацію і сертифікацію". Були розроблені основні регламентуючі документи, які враховували вимоги Міжнародних систем сертифікацій. З державами СНД підписаний "Порядок визнання результатів робіт із сертифікації". Видано ряд документів відомствами, в тому числі в системі будівництва.

Прийнятим Законодавством встановлені основи обов’язкової й добровільної сертифікації продукції, послуг, а також права, обов’язки та відповідальність учасників сертифікації в питаннях якості продукції безпечної для життя і здоров’я населення, захисту та охорони навколишнього середовища.

Що таке сертифікація? Сертифікація - це процедура, за допомогою якої третя сторона дає письмову гарантію про те, що продукція, процеси, послуги відповідають заданим вимогам.

Більш ємко дане визначення сертифікації в статті А. Яновського «Економіка України» № 1 за 1994 р. «Сертифікація - шлях до цивілізованої ринкової економіки».

У загальноприйнятій міжнародній термінології сертифікація визначається як встановлення відповідності, а сертифікація продукції, як діяльність спрямована на підтвердження відповідності продукції певним вимогам, конкретного стандарту, технічним умовам.

Сертифікація продукції має ряд переваг:

- сприяє прискоренню розвитку науки і техніки

- забезпечує довіру споживачів до якості продукції

- створює успіх у конкуренції з виробниками не сертифікованої продукції

- сприяє виходу продукції на міжнародний ринок

- запобігає надходження в країну неякісної імпортної продукції

- сприяє підвищенню техніко-економічних показників підприємства, фірми і т.д.

Сертифікація продукції на Україні проводиться системно на Державному рівні з видачею сертифіката відповідності.

Сертифікат - це свідчення, видане незалежним органом, що засвідчує якість товару, що поставляється фактично на ринок, і його відповідність умовам контракту.

Головна мета сертифікації - гарантія безпеки живущим сьогодні і збереження здорового середовища проживання для тих, хто буде жити завтра. Більш повно мета сертифікації викладена в Декреті Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію", де поряд з метою гарантій безпеки передбачаються:

- сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції

- створення умов для участі суб'єктів підприємницької діяльності в міжнародному економічному, науково-технічній співпраці і міжнародній торгівлі.

Сертифікація вирішує такі великі завдання, як забезпечення безпеки споживаної продукції, охорони здоров'я та майна громадян, захист навколишнього середовища.

Номенклатура продукції, на яку Органам з сертифікації (ОС) надано центральним органом виконавчої влади повноваження на проведення робіт з підтвердження відповідності (сертифікації) наведена в додатку до атестата акредитації – Галузь акредитації ОС, що містить перелiк нормативних документів, а саме позначення та назва технічних регламентів з підтвердження відповідності, нормативних документів, де встановлені показники продукції на відповідність яким проводиться сертифікація.

Об'єктами підтвердження відповідності/сертифікації (надалі – сертифікація) в Системі є продукція, що вироблена в Україні та ввозиться в Україну і відповідає нормативним документам (НД) України.

В Україні сертифікація продукції проводиться на державному рівні.

Під час підготовки і проведення сертифікації продукції Заявники демонструють, що вони несуть відповідальність за забезпечення того, що продукція відповідає вимогам сертифікації.

В процесі сертифікації продукції вона підлягає випробуванню випробувальними лабораторіями або у центрах (ВЛ/ВЦ), які акредитовані національним органом з акредитації України (НААУ) на право проведення випробувань конкретної продукції, та взаємодіють з ОС.

Випробувальна лабораторія – це лабораторія, яка проводить технічні операції, що полягають у визначенні однієї чи декількох характеристик даної продукції згідно з встановленою процедурою.

Контроль та нагляд за повнотою виконання робіт проводить керівник ОС (аналізування з боку керівництва) та комісія з внутрішніх перевірок, при розгляді документації – керівники виконавчих груп.