Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

8.2. Самоконтроль якості

Існуюча раніше практика контролю якості на окремих етапах БМР у сучасних умовах тотального управління якістю (TQM) не припустима.

У японській практиці проводиться постійний контроль якості. Але цим питанням займається не спеціальна служба (ВТК), тому що їй би знадобилося стільки контролерів, скільки робітників, щоб перевірити якість на всіх етапах виробничого процесу. На їхню думку, єдиним способом суцільного контролю є контроль із боку самих робітників. Цей принцип розповсюджений і на інженерно-технічних працівників, у результаті чого кожне робоче місце стає пунктом перевірки якості.

Удосконалення самоконтролю забезпечується правильним і грамотним керівництвом, з одного боку, і усвідомленим добровільним ставленням до роботи кожного працівника, з іншого. Створенню такого клімату сприяють наступні принципи та прийоми у керівництві:

- створення системи ефективного керівництва, а не нагляду;

- здійснення керівництва на основі особистого прикладу, замість постійних вказівок і розпоряджень;

- розгляд співробітників організації як творців якісної продукції, а не як статтю витрат;

- попереджати помилки та збій у виробництві, і не чекати, коли їх треба буде виправляти;

- впроваджувати у виробничі процеси нові проекти, а не займатися вдосконалюванням якого-небудь процесу;

- постійно стимулювати виконання заходів щодо поліпшення якості й не гальмувати їхнє впровадження;

- знаходити причини помилок, а не шукати винних.

8.3. Вхідний, операційний, геодезичний, приймальний і лабораторний контролі

Ці види контролю здійснюються службами, виробничими підрозділами та заводськими лабораторіями заводів будіндустрії, а в будівництві - будівельними лабораторіями.

Виконання того або іншого виду контролю забезпечується виконанням своїх обов'язків підрозділами й окремими виконавцями.

Наприклад, у галузі будівництва вхідний контроль матеріалів і виробів здійснюють служби УПТК при їхній наявності або відділи матеріально-технічного постачання шляхом перевірки відповідності супровідної документації (паспорта, сертифікати) нормативним документам і робочим кресленням; виконавці робіт, майстри проводять вхідний контроль на будівельному майданчику конструкцій, матеріалів, виробів шляхом вимірів і зовнішнього огляду, а також на всіх етапах перевіряють дотримання правил їхнього розвантаження й зберігання. Будівельна лабораторія випробовує вироби, матеріали, конструкції.

Операційний контроль на будівельному майданчику при виконанні робіт проводять майстри і виконроби із залученням у необхідних випадках інших підрозділів. У схемі операційного контролю якості - основному документі, що регламентує порядок контролю, вказується перелік операцій, контрольованих будівельною лабораторією, а також геодезичною службою.

Схеми операційного контролю якості повинні містити:

- ескізи конструкцій із вказівкою припустимих відхилень за СНіП, основні технічні характеристики матеріалу або конструктиву;

- перелік операцій, виконання яких повинен перевірити виробник або майстер із чітким позначенням їхніх обов'язків;

- склад контролю, установлений на підставі вимог нормативних документів по будівництву й робочій документації із вказівкою параметрів, які необхідно перевірити (наприклад, розтин арматур і розташування арматурних стержнів; відповідність дійсних розмірів проектним; замонолічування плит перекриттів і покриттів; зв'язок їх між собою й т.п.);

- способи контролю виконуваних операцій (візуально, контрольно-вимірювальними приладами й інструментами);

- строки проведення контролю;

- перелік операцій, контрольованих при участі будівельної лабораторії, геодезичної служби, а також фахівців, що займаються контролем окремих видів робіт;

- перелік прихованих робіт, що підлягають здачі представникам технічного нагляду замовника.

Наприклад, при монтажі колон майстер візуально та із застосуванням засобів вимірювань перевіряє: підготовку місць установки колон, установку монтажного оснащення, правильність технології монтажу й точність установки колон, приварку металевих деталей, замонолічування колони, клас (марку) застосовуваного бетону. Виконавець робіт із застосуванням вимірювальних приладів (нівелір, теодоліт) перевіряє: відмітку на стакані фундаменту, правильність і надійність стропування колони, її вертикальність після монтажу, оцінки опорних площадок, надійність тимчасового кріплення, якість зварених швів і антикорозійного покриття металевих деталей і зварених швів.

Для перевірки дна стакана та вертикальності сторін при необхідності залучається геодезична служба, а визначити якість виконаних зварених швів і антикорозійного покриття - лабораторія.

На визначення відмітки дна стакана, якості зварених швів і антикорозійного покриття складається акт на приховані роботи.

Геодезичні роботи в будівництві проводяться при топографо-геодезичній зйомці територій, а також у виробництві БМР. До складу геодезичних робіт входять: видача й закріплення ліній забудови; перенесення проекту вертикального планування в натуру; розбивка й закріплення головних і проміжних осей будівель і споруджень; детальні розбивки будівель і споруджень; геодезичний контроль точності виконання БМР при зведенні будівель і споруджень; проведення виконавчих зйомок і складання технічної документації, що фіксує відхилення від проекту в положенні й розмірах споруджуваних будівель і споруджень, їхніх окремих частин і інженерних комунікацій, і т.п.

Приймальний контроль виконаних робіт здійснюється щомісяця оформленням приймально-здаточного акту (Ф-2) між замовником і виконавцем (підрядником). Під час підписання акту підрядник передає замовникові паспорта, акти на приховані роботи, виконавчі схеми, документацію та ін. До передачі зазначеної документації й виконаних робіт крім лінійного персоналу залучаються відділи будівельної організації, а також будівельна лабораторія. Виконані роботи з відступами від документів прийманню не підлягають.

Проміжна здача об'єкта в експлуатацію оформляється актом робочої комісії, остаточне приймання об'єкта в експлуатацію – за актом Державної комісії. До складу комісії з приймання об'єктів в експлуатацію включаються представники замовника, підрядних організацій, проектувальники, органи Госархбудконтролю, місцевої влади й інших контролюючих інспекцій і організацій. Очолює комісію голова комісії, який призначається вищим керівництвом підприємства.

Будівельні лабораторії залучаються для проведення приймального контролю будівель і споруджень або їхніх частин і відповідальних конструкцій.

Як ми бачимо, у всіх цих видах контролю бере участь будівельна лабораторія, що виконує різні випробування, ціль яких - визначення значень характеристик матеріалів, конструкцій і продукції.

Працівники заводських організацій «Будіндустрії» і будівельних лабораторій у своїй діяльності повинні керуватися чинним законодавством, СНіП, ДБН, стандартами, будівельними нормами (БН), технічними умовами (ТУ) і іншими нормативними документами.

Випробування повинні проводитися без відхилень від нормативних документів, стандартів, методик. Якщо методика відсутня, вона повинна бути викладена в лабораторних випробуваннях. Будівельні лабораторії здійснюють наступні контрольні дії в питаннях якості:

- контроль стану ґрунтів у основах (примерзання, відтавання);

- підбір составів розчинів, бетонів, мастик і т.п.;

- виготовлення й випробування контрольних зразків бетону, розчину;

- контроль дозування й готування бетонів, розчинів, мастик і составів;

- контроль дотримання правил транспортування, розвантаження й зберігання конструкцій і виробів;

- визначення міцності бетону в конструкціях і виробах не руйнуючими методами;

- контроль дотримання технологічних режимів при проведенні БМР;

- контроль якості БМР у порядку, установленому схемами операційного контролю;

- розробка рекомендацій з монтажу відповідних конструкцій, закладення швів і стиків;

- контроль і випробування зварних з'єднань;

- підготовка актів про неякісність будівельних матеріалів, конструкцій і виробів, що надходять на будівництво та ін.

Будівельні лабораторії та інші повинні бути оснащені необхідним обладнанням і приладами та розміщатися в приміщеннях, що забезпечують нормальні умови праці й можливість правильної експлуатації обладнання.

Вхідний, операційний контроль у промисловому виробництві, «Будіндустрії» здійснюється за методиками (стандартами), розробленими підприємствами або організаціями, у які вони входять на добровільних засадах.

Приймальний контроль на підприємствах «Будіндустрії» повинен здійснюватися двома методами: методом суцільного контролю й вибіркового контролю якості продукції, заснованого на застосуванні методів математичної статистики.

Як усякий процес, контроль вимагає управління, що здійснюється шляхом реалізації управлінських функцій на всіх стадіях створення будівельної продукції за схемою:

- одержання достовірної інформації про якість і його облік за результатами контролю;

- обробка інформації й аналіз із розробкою заходів;

- прийняття рішень;

- забезпечення реалізації ухвалених рішень із внесенням необхідних коректив і попереджуючі дії, здійснення впливів на «петлю якості» за допомогою прямих і зворотних зв'язків.

Механізм управління контролю якістю БМР наведений на рис. 8.2.