Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Заліковий модуль I

ЯКІСТЬ, ЇЇ СУТНІСТЬ. ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

КОНЦЕПЦІЯ ЯКОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В РИНКОВИХ УМОВАХ

Зміст

1.1. Роль якості в ефективності будівельного виробництва.

1.2. Особливості галузі «Будівництво» в створенні якісної продукції.

1.3. Організаційні структури управління якістю будівельних організацій.

1.4. Наукові основи управління якістю і його суть.

1.5. Еволюція систем якості.

1.6. Основні завдання будівельних організацій в області якості.

Висновки.

Питання для самоперевірки знань.

Література: (4, 5, 6, 35, 46, 47)

1.1. Роль якості в ефективності будівельного виробництва

У сучасних системах управління підприємствами і організаціями все більш помітну роль грає управління якістю продукції. Сьогодні проблема якості стає найважливішим чинником в підвищенні рівня життя, економічній, соціальній і екологічній безпеці суспільства.

Якість по праву можна віднести до найважливіших критеріїв діяльності будь-якого підприємства. Саме підвищення якості в умовах ринку визначає: ступінь виживаності підприємств, будівельних організацій; темпи зростання науково-технічного прогресу (НТП); зростання ефективності виробництва; економію всіх видів використовуваних ресурсів.

Між якістю продукції і ефективністю виробництва існує пряма залежність. В умовах ринкової економіки якість продукції грає важливу роль в інтенсифікації матеріального виробництва. Поліпшення якості продукції знижує витрати на різні доробки продукції, що виготовляється, а також експлуатаційні витрати. Зростання продуктивності праці, надійності, довговічності виробів при поліпшенні якості рівнозначний збільшенню об'ємів їх випуску без нарощування витрат на матеріальні і трудові ресурси. Висока якість предметів споживання сприяє досягненню повнішого задоволення матеріальних і культурних потреб людей. Якість продукції має також вирішальне значення для підтримки і підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Основні показники ефективності виробництва: продуктивність праці, зниження собівартості і так далі визначаються якістю праці, засобами виробництва (верстати, механізми, машини), якістю предметів праці (сировина, матеріали). Крім того, ефективність виробництва визначається матеріаломісткістю продукції, яка залежить як від якості техніки і технології, так і від якості конструктивної і технологічної документації.

Якість продукції охоплює всі основні сторони господарської діяльності підприємства і включає широке коло технічних, економічних, організаційних і соціальних питань, які підлягають управлінню при виготовленні продукції.

1.2. Особливості галузі «Будівництво» в створенні якісної продукції

Галузь «Будівництво» в порівнянні з іншими галузями народного господарства має ряд специфічних особливостей.

Продукція будівельників – готовий об'єкт, виконаний конструктив або вид роботи, який є продукцією не тільки безпосередніх виконавців підрядника і замовника, але багатьох колективів спеціалізованих організацій, постачальників, проектувальників, науково-дослідних інститутів та інших.

На Україні, в створенні будівельницької продукції беруть участь практично всі галузі промисловості. Галузь споживає 85-90% продукції будматеріалів, 10% машинобудувань, більше 20% всього прокату, 40% лісу. На галузь працює десятки тисяч проектувальників, більше 30 тисяч підрядних і спеціалізованих організацій з різними формами власності і більше 900 тисяч чоловік.

Будівельна продукція – це закінчені будівництвом і підготовлені до здачі в експлуатацію, знов побудовані, реконструйовані будівлі промислового і цивільного призначення, а також окремі частини будівлі і види робіт.

Такий багатообразний перелік будівельної продукції і її учасників в створенні вимагає особливого підходу і спеціальних методів до її якості.

Галузеві Міністерства – поставляючи на будівництва свою продукцію, вносять відчутний внесок до загальної якості будівництва об'єктів. Разом з тим, будівельники не є безпосередніми її виготівниками, не можуть завчасно впливати на її якість (устаткування всіх видів і матеріали).

У кожному промисловому, та і в об'єктах цивільного призначення, проекту, є риси індивідуального, що відповідають певній технології виробництва або призначенню цивільних будівель, а також конкретними умовам будівництва. Тому проектування цих об'єктів ведеться в більшій своїй частині по індивідуальних проектах із застосуванням типових вирішень окремих споруд, вузлів і конструкцій і не має належної якості з типовою. Крім того, будівельники в належній мірі не можуть впливати на якість проектування на всіх його етапах, не маючи доступу і постійного контролю.

Характерною межею будівництва, особливо промислового, є і численність його безпосередніх виконавців, їх відомча роз'єднаність. У будівництві крупних промислових об'єктів бере участь понад 40 спеціалізованих організацій, зокрема таких крупних галузей як енергетики, приладобудування, машинобудування і так далі, з якими будівельники не мають прямих постійних і договірних зв'язків і з якими можуть спілкуватися в питаннях якості більше через замовника. Таке різноманіття виконавців і їх роз'єднаність також негативно позначається на якості будівельної продукції.

В процесі будівництва відбувається постійна зміна виробничих умов. На промисловому підприємстві умови виготовлення продукції стаціонарні, а об'єкти праці багато повторювані. Виробник знаходиться на робочому місці, а виробничий конвеєр рухається. Виготовлена продукція йде від виробника, а виробник продовжує роботу над подальшими її партіями. При виробництві БМР об'єкти праці нерухомі, а виробники – робочі-будівельники (бригади) переміщаються в строго певній технологічній послідовності, змінюючи один одного, при виконанні того або іншого виду робіт, що також впливає на якість БМР.

У будівництві, як правило, відсутні стаціонарні умови виробництва. Той або інший будівельний майданчик відрізняється за умовами геології ґрунтів, сейсмічності, гірських вироблень, водонасиченості ґрунтів і агресивності ґрунтових вод, а також за умовами організації будівельницького виробництва дорогами, складами, проїздами, наявністю енергоресурсів і інше. Це також значно відкладає свій відбиток на якості робіт.

Крім того, на якість також впливають складні взаємини підрядника із замовником, особливо при проведенні налагоджувальних робіт.

Тому при створенні і функціонуванні системи управління якістю БМР повинні бути враховані ці і інші особливості, що впливають на якість робіт, при підготовці виробництва, в умовах виробництва, при здачі робіт і експлуатації.