Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

2.4. Основні категорії характеризуючі якість продукції

Поняттю якість, як було встановлено раніше, характерна деяка невизначеність, яка властива будь-якому предмету, процесу, явищу. Саме ця визначеність, що виражається у взаємозв'язку з її частинами і визначає якість. Такими частинами якості, виходячи з його визначення, є властивості, кількісні характеристики яких, що входять до складу її якості, оцінюються показниками. У той же час на властивості і показники предмету, явища, процес (продукцію) впливають і інші дії складових факторів, які здатні змінити якість.

Таким чином, як ми бачимо, якість характеризується трьома основними категоріями: властивостями, показниками і факторами, які впливають на якість кінцевої продукції. Якщо перші дві категорії визначають якість продукції, то третя безпосередньо впливає на якість і своїми діями здатна змінити властивості і показники продукції.

2.4.1. Властивості продукції

Властивість, як і якість, філософська категорія. Властивість - це «сторона предмету, що обумовлює його відмінність або схожість з іншим предметом і виявляється у взаємодії з ними» [41].

Всяка властивість предмету відносна. Залізо по відношенню до дерева твердіше, а до алмазу – м'якше. Властивість «тверда» обуславлівається необхідною областю застосування предмету або виробу. Сучасне визначення поняття «властивість» свідчить: це особливість продукції, яка може з'явитися при її створенні, експлуатації і споживанні.

Будь-яка продукція володіє обширною кількістю властивостей, які можна розділити на прості і складні.

Складні властивості представляють собою групу властивостей. Наприклад, міцність металу включає властивості: опір розриву, стисненню, крученню, удару. Складною властивістю також є надійність, яка включає безвідмовність, довговічність, ремонтопригідність і зберігаємість продукції.

Таким чином, властивості продукції визначають її якість, властиві самій продукції і є об'єктивними.

2.4.2. Показники якості продукції

Будь-яка продукція зокрема будівельна, володіє тими або іншими властивостями. Характеристики одного або декількох властивостей продукції які входять до складу її якості і оцінюються показниками якості.

Згідно ДСТУ Б.1.1-11-94 показником якості продукції є кількісна характеристика одного або декількох властивостей продукції, що складають її якість і що розглядаються стосовно до певних умов її створення, експлуатації або споживання.

Показники якості продукції чисельно характеризують ступінь прояву властивостей, що входять до складу якості. Наприклад, міцність на розрив, довговічність і т.д. Чисельні значення можуть виражатися як в розмірних одиницях, так і в безрозмірних (косинус в електромашинах).

Показники якості продукції можна зміряти як об'єктивними засобами (швидкість металоріжучого верстата), так і засобами, які об'єктивно визначити неможливо (смак харчових продуктів, аромат духів, зовнішній вигляд виробу). Останні визначаються експертами і оцінюються в балах.

Зважаючи на велику різноманітність вироблюваної продукції дати докладний перелік показників якості неможливо, оскільки їх номенклатура залежить від виду продукції і особливостей її застосування споживачем. Існує декілька класифікацій показників якості продукції. Якнайповніший їх перелік наведений в довіднику під редакцією д.т.н. В.В. Бойцова.

Вони класифікуються по наступних ознаках:

- по властивостях продукції, що характеризуються;

- за способом виразу;

- по кількості властивостей, що характеризуються;

- по застосуванню для оцінки;

- по стадії визначення значень показників.