Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

2.5.1. Людський фактор в основі якості

Технічна документація є початковим документом виробництва якісної продукції, базою – предмети і засоби праці, а фундаментом – людський фактор в процесі праці.

З цього виходить, що першочерговим фактором є людський фактор, який визначає створення і випуск якісної продукції. Проте для отримання якісної продукції працівника треба зацікавити, створити йому необхідні виробничі і побутові умови. Незацікавлений працівник добре не працюватиме навіть на прекрасному найсучаснішому устаткуванні і з високоякісними матеріалами. Зацікавлений – шукатиме і знаходитиме будь-які можливості для досягнення високої якості.

Таким чином, якість продукції залежить від якості праці працівника, складності і умов праці, кваліфікації і навиків працівника, його психологічного стану, морального клімату в колективі, відносини працівника до праці.

Проблема «людського фактору» в управлінні якістю продукції пов'язана не тільки з його заробітною платнею, але і із створенням сприятливих умов праці, відпочинку і побуту працюючих.

До них відносяться:

  • раціональний режим роботи і харчування;

  • забезпечення житлом і дитячими установами;

  • здоров'я (профілактика захворювань);

  • психофізіологічні аспекти (естетика, ергономіка, безпека праці, культура виробництва, освітленість робочих місць, рівень шумів і вібрації і т.д.);

  • моральне і матеріальне стимулювання;

  • організація взаємостосунків керівника і підлеглих;

  • дисципліна праці (правильність і послідовність виконання технологічних процесів і т.д.).

Тому рішення цих питань повинне бути предметом постійної уваги керівників-менеджерів. Без зацікавленості працівника висока якість неможлива і спроба досягнення цієї мети приречена на провал навіть при застосуванні і упровадженні новітніх наукових досягнень у області технологій, прогресивних матеріалів, наукової організації праці і менеджменту.

Висновки

Якість є однією з складних і суперечливих філософських категорій.

У ринковій економіці воно розглядається з погляду споживача, визначається конкретною потребою, корисністю, залежить від ціни і забезпечує конкурентоспроможність товару.

Якість – поняття комплексне і розповсюджується не тільки на продукцію, але і на обслуговування, роботу, інформацію, технологічний процес, якість праці співробітників. Вона характеризує ефективність діяльності підприємства, фірми з усіх боків і включає якість фірми і т.д.

Між кількістю і якістю існує взаємозв'язок. Поліпшення якості стимулює зростання об'ємів виробництва. Якість характеризується трьома категоріями: властивостями, показниками і факторами.

Властивості, як і якість продукції, є філософською категорією. Вони, як і показники, визначають якість робіт, властиву самій продукції і є об'єктивними.

Показники якості є окремими властивостями або групою властивостей продукції, які чисельно характеризують ступінь їх прояву і входять до складу якості.

Показники якості класифікуються по різних ознаках. Найпоширенішою є класифікація по властивостях, що характеризуються. Узагальненим показником є інтегральний, комплексним – показник конкурентоспроможності, який включає показники призначення, транспортабельності, надійності, технологічності, естетичності і інші залежно від виду продукції.

Якість продукції характеризується параметром і ознакою продукції. Параметр продукції – загальніше поняття, ніж показник якості.

Велике значення характеристики якості продукції мають технологічний рівень і рівень якості.

Для порівняння сукупностей зразків продукції, що виготовляється, з сукупністю оптимальних значень якості вводиться поняття «базовий зразок».

Якщо властивість і показники характеризують і визначають якість продукції, то фактори безпосередній впливають на неї. Вони згруповуються по чотирьох напрямах. Визначальна очолююча роль в створенні якісної продукції належить людському фактору.