Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

9.2. Керівництво середньої ланки та його роль в управлінні якістю

Успішна робота будівельної фірми залежить від того, як спрацює середня ланка, керівники відділів і підрозділів.

Успіх або невдачу визначає середня ланка. Часто керівники віщої ланки

намагаються реалізувати який-небудь захід на рівні власних підлеглих, не переконавши в цьому керівництво середньої ланки і потерпають невдачу. Причина тут в тому, що керівник середньої ланки залишається на позиції: «Я не проти цього починання, але я не буду за нього боротися, нехай воно йде своїм шляхом».

Тому діяльність будівельної фірми тісно зв’язано з керівництвом середньої ланки і залежить від взаємовідносин з керівництвом вищої ланки, а також від взаємовідносин проміж підрозділами, що засновані на вертикальних і горизонтальних зв’язках.

Каору Ісікава порівнює керівника середньої ланки з регулювальником, який забезпечує злагоджене пересування на перехресті вертикальних і горизонтальних зв’язків. Він потрібен тільки в надзвичайних обставинах. Якщо він буде виконувати роботу світлофора, він настільки втомиться, що не буде в змозі справитися з встановленими задачами.

Роль керівництва середньої ланки в управлінні якістю продукції складається в наступному:

1. Він є зв’язуючою ланкою проміж вищим керівництвом і підлеглими та управляє не тільки підлеглими, але й вищим керівництвом.

Це визначається пропозиціями і рекомендаціями керівника середньої ланки, які вище стоячий керівник може прийняти або не прийняти. Зустрічаються керівники, які рахуються тільки з власною думкою, але таким підприємствам у кінцевому рахунку загрожує банкрутство.

2. Керівник середньої ланки є вихователем власних підлеглих.

Він ділиться своїми знаннями і накопиченим досвідом безпосередньо на робочих місцях. Але деякі керівники навчання підлеглих рахують необов’язковим і не займаються з ними. Вони задоволені коли підлеглі роблять помилки в роботі. Таке відношення призводить до негативних результатів діяльності будівельної фірми. Під час навчання підлеглих необхідно наділяти правами, що дозволяють їм вирішувати питання.

3. Роль керівництва середньої ланки полягає в достовірності інформації.

Тільки наявність точної і достовірної інформації про одержані результати забезпечує ефективність системи управління якістю.

4. Керівництво середньої ланки несе відповідальність за діяльність кружків якості та інших груп якості.

5. Керівництво середньої ланки забезпечує зв'язок з іншими відділами та розвиток горизонтальних зв’язків між ними.

6. Орієнтація керівництва середньої ланки на перспективу. Згідно вислову К. Ісікави, голова фірми повинен орієнтуватися у власній роботі на 10 років вперед, керівник вищої ланки – на 5 років, середньої – на 3 роки, підрозділу – на 1 рік вперед.

9.3. Колективне управління та груповий підхід до удосконалення якості продукції

Більшості керівників відомо, що успіх діла у більшій мірі залежить від їх підлеглих, чим від них самих.

Колективне управління – це стиль керівництва, при якому активна роль належить рядовим працівникам, які безпосередньо приймають участь у виробничому процесі.

Це положення повною мірою відноситься і до якості. Колективне управління може бути ефективне, якщо:

- керівники готові поділитися частиною своїх повноважень та обов’язків;

- керівники довіряють власним підлеглим;

- робота буде розглядатися як сумісна діяльність керівництва і працівників;

- керівництво виходить з того, що кожний може мати корисні ідеї та їх комбінування допоможе знайти оптимальне рішення;

- керівництво готове до реалізації пропозицій робітників і службовців у відповідності до їх практичної цілеспрямованості;

- керівництво визнає заслуги колективу;

- керівництво відноситься до задачі створення системи колективного управління як до довгострокової програми і не розраховує на миттєві результати.

Колективне управління можливе лише тоді, коли все керівництво будівельної фірми буде застосовано в процесі поліпшення роботи. Але колективний характер рішення ще не означає, що воно оптимальне. Успіх діла залежить від сумісної активної участі керівництва і рядових працівників. Без направляючої ролі керівництва рішення не буде прийняте, тому що рядовим працівникам не відомо, які проблеми є першочерговими і яку роль вони мають грати в їх вирішенні.

Тому при прийнятті рішення після обговорення, вирішальне слово належить керівнику. Колективне управління засновано на груповому підході.

Груповий підхід – це сумісні зусилля двох чи більше осіб для виконання конкретної задачі.

Сьогодні у світи широко використовуються наступні типи груп:

- групи з удосконалення діяльності підрозділів;

- кружки якості;

- групи удосконалення процесів;

- цільові групи;

- функціональні комітети.

Розглянемо деякі з них.