Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

5.5.3. Стандартизація в рамках співдружності незалежних держав (снд)

Стандартизація, сертифікація та метрологія в межах СНД здійснюється у відповідальності із "Уго­дою о проведенні домовленної політики в галузі стандартизації, метрології та серти­фі­ка­ції", яка є міжурядовою і набрала чинності з 1992 року. Створена Міждержавна Рада країн–чле­нів СНД (МДР), в якій представлені всі національні організації з стандартизації. Крім галузі будівництва, яка входить до компетенції Міждержавної науково–технічної комісії по стандартизації і технічному нормуванню в будівництві (МНТК), МДР приймає міждержавні стандарти. В 1995 році Рада ISO визнала МДР регіональною організацією по стандартизації у країнах СНД.

Робота з стандартизації виконується у відповідності із програмами, які МДР та МНТК склада­ють на підставах пропозицій, що надходять з національних органів по стандартизації. Перероб­ле­но та прийнято близько 3000 нових міждержавних стандартів.

В сфері метрології реалізуються програми спільних робіт з наступних

напрямків:

- передача розмірів одиниць фізичних величин;

- розробка та перегляд основних міждержавних нормативних документів з метрології;

- створення та використання стандартних зразків складу та властивостей речовин та матеріалів;

- методи незруйнованого контролю.

Серед першочергових перспективних задач можна відзначити: розвиток співробітництва із ISO, СЄН, іншими міжнародними та регіональними організаціями по стандартизації, сертифікаціїї та метрології; створення Євро-Азиатської регіональної організації з акредитації випробувальних лабораторії; рішення проблем, пов’язаних із уніфікацією навчальних дисциплін, що викладаються майбутнім спеціалістам з сертифікації, стандартизації та метрології із ураху­ван­ням їх діяльності в "спільному просторі" по цим видам робіт.

На порядку денному також стає питання о спроможності участі в роботі МДР та МНТК національних організацій з стандартизації тих країн, що не є членами СНД.

5.6. Гармонізація стандартів

Гармонізація стандартів – це приведення його зміста у відповідність із іншим стандартом для забезпечення взаємозміни продукції (послуг), взаємного розуміння результатів випробувань та інформації, що міститься в стандартах. Такою ж мірою гармонізація може бути віднесена і до технічних регламентів. Гармонізовані стандарти можуть вміщувати деякі відміни: за формою, в поясню­валь­них при­міт­ках, в окремих спеціальних вказівках тощо. Розділяють наступні терміни: ідентичні стандарти та уніфіковіні стандарти.

Ідентичні стандарти – це гармонізовані стандарти, що повністю ідентичні за змістом та за формою. Часто це точний переклад стандарта (міжнародного, регіонального), що прийнят у національній системі стандартизації. Ці стандарти можуть відрізнятись тільки позначенням (шифром,

кодом).

Уніфіковані стандарти – це гармонізовані стандарти, які не відрізняються за змістом, але різні за формою надання.

В залежності від нормативного документа, по відношенню до якого гармонізується стандарт, відрізняють наступні рівні гармонізації:

- стандарти, що гармонізовані на міжнародному рівні, на регіональному рівні, гармонізовані у рамках двосторонніх або багатосторонніх угод;

- погодже­ні стандарти (стандарт, що погоджен однією стороною), що погоджені із іншими, таким чином, щоб вимоги одного відповідали вимогам іншого, а не навпаки;

- порівнювальні стандарти – нормативні документи на однакову продукцію (товари, послуги), що зат­верд­же­ні різними органами з стандартизації. Вони містять різні вимоги, але відносяться до однакових характеристик (властивостей) об’єкта стандартизації, які оцінюються за допомогою однакових методів.

Гармонізація стандартів має важливе значення для поширення взаємовигідного обміну товарами (послугами), укладання угод з сертифікації, розвитку та поглибшення промислового співробітництва, спільного рішення науково-технічних проблем, підвищення та забезпечення якості продукції, оптимізації витрат матеріальних ресурсів, підвищення мір щодо безпеки праці та захисту навколишнього середовища.

Європейська економічна комісія ООН вказує на наступні принципові моменти щодо ефективністі процеса гармонізації та необхідності: чітко пов’язувати діяльність по гармонізації із міжнародним економічним та науково-технічним співробітництвом, що необхідно враховувати при складанні планів роботи відповідних органів з сертифікації.

Факторами, що впливають на ступень гармонізації національних стандартів є рівень орієнтації економіки країни на зовнішню торгівлю та

ємність внутрішнього ринка.

За останні роки акценти гармонізації все більше міщуються в бік

національних систем стандартизації, метрології та сертифікації. Створення єдиного Європейського ринка, перехід еко­номіки України до ринкової, укладання угод про вільну торгівлю, інші події, призводять до глобалізації міжнародної торгівлі: великі маси товарів переміщуються по всіх країнах і континентах, що ще більшою мірою пригортає увагу світової спільноти на порушення техніч­них перешкод в торгівлі. Визначну роль в цьому напрямку грає Єдина Економічна Комісія ООН, що визначає галузі співробітництва з стандартизації і сертифікації товарів, які сприяли би віль­ній світовій торгівлі.