Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

1.6. Основні завдання будівельних організацій в області якості

Головною метою політики діяльності підприємств, будівельних організацій в умовах ринку є отримання максимального прибутку і створення такої продукції, яка буде затребувана споживачем, суспільством. Така продукція в будівництві повинна відповідати сучасним вимогам розвитку науково-технічного процесу, прогресивним технологіям, надійності і якості виконуваних конструктивів і об'єктів, що вводяться в експлуатацію, в цілому.

Якість будь-якої продукції, зокрема будівельної, забезпечується якістю складових її елементів, створюючих при цьому систему, якою необхідно управляти. Тому, основним завданням в будівництві є створення і впровадження усередині кожної організації такої системи управління якістю, яка відповідала б політиці підприємства як в цілому так і в області якості і відповідала б вимогам і завданням міжнародних стандартів ІSО 9000, а об'єкти, що зводяться:

- відповідали би вимогам досягнень НТП, проектній, нормативно-технічній і технологічній документації;

- задовольняли вимоги споживача, суспільства;

- відповідали вимогам чинного законодавства;

- враховували вимоги безпеки і охорони навколишнього середовища;

- були економічно вигідні для організації і пропонувалися споживачеві по конкурентоспроможних цінах і так далі

Решта завдань в області якості виходить з основного завдання і вимог створення і впровадження самої системи управління якістю, відповідних ІSО.

Система управління якістю складається з вимог, завдань, діяльність яких реалізується виконання функцій, зокрема:

- маркетингові (дослідження і вивчення ринку споживачів, конкурентів будівельної продукції, власної діяльності фірми);

- фінансово-господарської діяльності;

- підготовки нормативної, розробки і узгодження проектної і іншої документації і т.д.;

- менеджменту (планування, організація виробництва, праці, оперативне управління всіма видами діяльності і так далі).

До функцій менеджменту (СУЯ) також відносяться: забезпечення матеріально-технічними ресурсами; будівельно-монтажні роботи, метрологічне і геодезичне забезпечення; випробування, контроль, оцінка якості продукції; здача – приймання продукції; підготовка кадрів та інше, передбачене стандартами ІSО.

Система управління якістю будівельної організації, що розробляється, повинна бути документована. Об'єм документації і форма її уявлення залежать від політики організації в області якості, розміру і потужності організації, її організаційної структури, а також обмежений областю практичного застосування документації системи.

Документування системи включає три рівні. До першого і основного рівня відносяться стандарт «Основні положення» у вигляді «Настанов з якості». До другого - документовані процедури системи якості у вигляді методик, стандартів підприємств. До третього - різні документи за якістю оперативного характеру. Детально про документування систем управління якості буде розглянуто в подальших розділах.

Висновки

В умовах ринкової економіки і перебудови управління виробництвом першорядна роль відводиться управлінню якістю, яка є основою ефективності виробництва. Девіз процвітаючих фірм: «Якість перш за все!». Спираючись на наукові основи управління, і будучи складовою частиною системи управління виробництвом, управління на підприємствах і в будівельних організаціях якість забезпечує основні показники ефективності виробництва.

Сама якість є об'єктом управління, а суб'єктом – органи управління, керівники підрозділів і, безпосередньо, кадри управління.

Управління якістю визначається системним підходом з використанням взаємозв'язаних технічних, організаційних і економічних заходів щодо встановлення, забезпечення, підтримці необхідного рівня якості і є деякою сукупністю, ґрунтуючись на певних принципах.

Система управління якістю продукції є складною системою. Управління повинне проводитися по всьому життєвому циклу створення продукції.

У історичному розвитку якості виділено п'ять етапів: якість виробу (продукції), якість продукції і управління процесами із застосуванням статистичних методів, комплексне управління якістю продукції, тотальне управління або загальне керівництво (ТQМ) і управління якістю з урахуванням захисту навколишнього середовища і безпеки продукції відповідно до стандартів ІSО -14000.

Сучасне завдання будівельних організацій в області якості - створення і впровадження систем якості відповідно до вимог міжнародних стандартів ІSО.