Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

5.4. Організація робіт по стандартизації

Організацію робіт по стандартизації в Україні здійснює Державний комітет України по захисту прав споживачів та стандартизації (Держспоживстандарт України). Він:

  • організує і координує роботи з стандартизації та функціонування державної системи стандартизації;

  • встановлює в державних стандартах цієї системи загальні організаційно-технічні правила проведення робіт із стандартизації;

  • здійснює міжгалузеву координацію цих робіт, включаючи планування, розроблення, видання, розповсюдження та застосування державних стандартів та інші.

Роботу із стандартизації в галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів організує відповідне Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегрозбуджкг України). Правила побудови, викладу та оформлення стандартів, що розробляються і затверджуються цим міністерством, повинні відповідати вимогам стандартів державної системи стандартизації.

В Україні в галузі стандартизації приймають участь організації, структурна схема яких представлена на рис. 5.1.

Рис.5.1. Організаційна структура по стандартизації та нормуванню в Україні

ГО - головна організація за напрямком діяльності (групам продукції). Вона здійснює організаційно–методичне керівництво розробками загальнотехнічних норм, правил, стандартів організує і здійснює наукові вишикування, координує діяльність базових організацій (БО) та ін.

БО - базова організація за напрямком діяльності. Вона здійснює науково-технічне забезпечення створення комплексів, підкомплексів та класів; організує проведення робіт усіх видів для створення і розвитку нормативної бази та ін.

У роботах державної виконавчої влади беруть участь органи із стандартизації, які організують цю діяльність у межах своєї компетенції, в тому числі технічні комітети з стандартизації.

Технічні комітети створюються для організації та забезпечення розроблення, розгляду, експертизи, погодження і підготовки до затвердження державних стандартів України, інших нормативних документів із стандартизації. Технічні комітети здійснюють свою діяльність відповідно до положення, що затверджується Держспоживстандартом України.

До роботи в технічних комітетах залучаються на добровільних засадах уповноважені представники заінтересованих підприємств, установ і організацій замовників (споживачів).

Технічний комітет набуває прав юридичної особи з моменту його реєстрації органами, що здійснюють державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності.

Держспоживстандарт України здійснює функції розпорядника майновою частиною авторських прав стосовно державних стандартів України та інших нормативних документів по стандартизації. Мінрегрозбуджкг України здійснює функції розпорядника майновою частиною авторських прав стосовно державних і міждержавних стандартів у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів.

Розпорядником майнової частини авторських прав стосовно нормативних

документів є підприємство або орган, що затвердили ці нормативні документи.