Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекция_УЯ в буд_2011.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

4.3.3. Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність»

Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність» складається з 9-ти розділів і 49 статей. Цей закон визначає правові основи забезпечення єдності вимірювань в Україні, регламентує відносини у сфері метрологічної діяльності і направлений на захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань.

У РОЗДІЛІ 1 «Загальні положення» дані основні терміни і визначення, сфера діяльності Закону, державна метрологічна система, науково-технічна комісія і нормативні документи з метрології. Основні терміни і визначення наступні:

- метрологія – наука про вимірювання;

- вимірювання – відображення фізичних величин їх значеннями за допомогою експерименту і обчислень із застосуванням спеціальних технічних засобів;

- одиниця вимірювання – фізична величина певного розміру, прийнята для кількісного відображення однорідних з нею величин;

- метрологічна діяльність – діяльність, пов'язана із забезпечення єдності вимірювань;

- еталон – засіб вимірювальної техніки, що забезпечує відтворення і зберігання одиниці вимірювання одного або декількох значень, а також передачу розміру цієї одиниці іншим засобам вимірювальної техніки;

- державний еталон – еталон, визнаний спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері метрології як основа для встановлення значень всіх еталонів даної одиниці вимірювання, наявних в державі та ін.

Сфера дії Закону розповсюджується на центральні і місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства (їх об'єднання), установи і організації незалежно від форм власності.

Державна метрологічна система створює необхідні основи для

забезпечення єдності вимірювань в державі, а її діяльність направлена на:

- реалізацію єдиної технічної політики у сфері метрології;

- захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань;

- економію всіх видів матеріальних ресурсів;

- забезпечення якості і конкурентоспроможності вітчизняної продукції і т.д.

Діяльність по забезпеченню функціонування і розвитку державної метрологічної системи координує центральний орган виконавчої влади у сфері метрології (ЦОВМ).

Розробка і затвердження нормативних документів по метрології здійснюються відповідно до Закону. Нормативні документи по метрології діляться на:

- нормативні документи по метрології ЦОВМ;

- нормативні документи по метрології інших центральних органів виконавчої влади;

- нормативні документи по метрології підприємств і організацій.

РОЗДІЛОМ 2 приведені одиниці вимірювання, державні еталони і засоби вимірювальної техніки. У Україні застосовуються одиниці вимірювань Міжнародної системи одиниць SI.

Основні одиниці SI: метр як одиниця довжини; кілограм як одиниця маси; секунда як одиниця часу; ампер як одиниця сили електричного струму; кельвин як одиниця термодинамічної температури; кандела як одиниця сили світла; моль як одиниця кількості речовини.

Державні еталони є основою технічної бази державної метрологічної системи. За відсутності первинних еталонів статус державних може бути наданий вторинним еталонам національного наукового метрологічного центру

або територіальних органів ЦОВМ, які є початковими еталонами України.

Надання еталонам статусу державних здійснюється ЦОВМ. Державні еталони є виключно державною власністю і знаходяться у веденні ЦОВМ.

У державній метрологічній системі можуть застосовуватися первинні еталони, що є власністю підприємств і організацій, без надання їм статусу державних.

Вимірювання проводяться вимірювальними лабораторіями.

Засоби вимірювальної техніки можуть застосовуватися, якщо вони пройшли перевірку або державну метрологічну атестацію.

РОЗДІЛ 3 передбачає структуру, склад і функції метрологічної служби України. Вона складається з Державної метрологічної служби і метрологічних служб центральних органів виконавчої влади, підприємств і організацій.

Державна метрологічна служба – це система спеціально уповноважених органів, діяльність яких направлена на забезпечення єдності вимірювань. Вона організовує, проводить і координує діяльність, направлену на забезпечення єдності вимірювань, а також здійснює державний метрологічний контроль і нагляд за дотриманням вимог даного Закону, інших нормативно-правових актів.

Метрологічні служби створюються:

- у центральних органах виконавчої влади;

- у органах управління об'єднань підприємств;

- на підприємствах і в організаціях.

Положення про метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, органів управління об'єднань підприємств, підприємств і організацій розробляються згідно типовому положенню про ці служби, яке затверджується ЦОВМ.

РОЗДІЛ 4 визначає мету, види, структуру і обов'язки державного метрологічного контролю і нагляду. Об'єктами державного контролю і нагляду є:

- засоби вимірювальної техніки;

- методики виконання вимірювань;

- кількість фасованого товару в упаковках.

Дії метрологічного контролю і нагляду розповсюджуються на вимірювання, результати яких використовуються при метрологічній діяльності.

До державного метрологічного нагляду відносяться:

- державний метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань;

- державний метрологічний нагляд за кількістю, фасованого товару в упаковках.

Державний метрологічний нагляд за забезпеченням єдності вимірювань розповсюджується на центральні і місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, організації і фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності, з урахуванням дотримання вимог дпного Закону і інших нормативно-правових актів по метрології.

На підприємствах, в організаціях і у фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності, крім того, проводиться перевірка:

- стану і застосування засобів вимірювальної техніки;

- застосування атестованих методик виконання вимірювань і правильності виконання вимірювань.

Державний метрологічний нагляд здійснюють посадовці ЦОВМ і його територіальних органів:

- головний державний інспектор України по метрологічному нагляду і його заступники;

- головні державні інспектори АРК, області, міста по метрологічному нагляду і їх заступники;

- державні інспектори по метрологічному нагляду.

Весь інспектуючий склад має право:

- направляти засоби вимірювальної техніки на інспекційну перевірку;

- перевіряти правильність віднесення засобів вимірювальної техніки до предметів перевірки;

- перевіряти кількість фасованого товару в упаковках при його фасовці і продажі;

- у разі виявлення порушень метрологічних вимог мають право забороняти застосування, випуск з ремонту в продаж і видачу напрокат засобів вимірювальної техніки;

- забороняти випуск з виробництва засобів вимірювальної техніки;

РОЗДІЛОМ 5 передбачається метрологічний контроль і нагляд. До метрологічного контролю відносяться:

- атестація калібрувальних і вимірювальних лабораторій підприємств і організацій;

- метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки;

- калібрування засобів вимірювальної техніки;

- метрологічна експертиза документації і атестації методик виконання вимірювань.

Метрологічний нагляд здійснюється:

- метрологічними службами ЦОВМ;

- метрологічними службами підприємств і організацій – на відповідних підприємствах і в організаціях.

Розділами 6, 7, 8, 9 визначені джерела фінансування метрологічної діяльності, визнання їх результатів, адміністративна і кримінальна відповідальність за порушення законодавства в області метрології, а також завершальні положення.

Особи, винні в порушенні законодавства про метрологію і метрологічну діяльність, притягуються до дисциплінарної, цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності.