Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
377
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать

146.Порушення рухової функції нервової системи

Порушення γ-мотонейронів призводить до скорочення веретен, що супроводжується збільшенням в них частоти імпульсації, яка по аферентні волокнах досягає α-мотонейронів. Наслідком цього є порушення α-мотонейронів і підвищення тонусу відповідних м'язів.

Рухові розлади виникають як при пошкодженні зазначених відділів центральної нервової системи, так і при порушенні проведення імпульсів по рухових нервах і передачі імпульсів з нерва на м'яз.

Найбільш поширеною формою рухових порушень є параліч і парез - втрата або ослаблення рухів внаслідок порушення рухової функції нервової системи. Параліч м'язів однієї половини тіла називається гемиплегией, обох верхніх або нижніх кінцівок - параплегией, всіх кінцівок - тетраплегія. Залежно від патогенезу паралічу тонус уражених м'язів може бути або втрачений, або підвищений. Крім того, розрізняють параліч периферичний і центральний.

При ураженні рухових нервів в іннервіруємих м'язах розвивається параліч, зникають всі рефлекси, вони атонічная і з плином часу атрофуються. В експерименті такий тип рухових розладів зазвичай отримують шляхом перерізання передніх спинномозкових корінців або периферичного нерва.

Особливий випадок являє собою рефлекторний параліч, зумовлений тим, що при пошкодженні будь-якого чутливого нерва імпульси, які виходять від нього, можуть надавати гальмівну дію на мотонейрони відповідної м'язи.

147.Порушення трофічної функції нервової системи. Нейрогенні дистрофії. Етіологія, патогенез.

Нейродистрофічним називається комплексний процес, за якого внаслідок випадіння чи порушення різних нервових впливів як соматичної, так і вегетативної нервової системи виникають розлади її трофічної функції з наступним розвитком в організмі складних змін, а саме:

1) структурних розладів — дистрофічні зміни, некроз і виразкування, атрофія;

2) функціональних змін - підвищення чутливості денервованих структур до дії гуморальних факторів;

3) метаболічні розлади — зміна інтенсивності, патологічне пригнічення чи активація ферментних систем, поява біохімічних процесів ембріонального характеру.

В основі нейродистрофічного процесу – зміни синтезу, секреції чи дії нейромедіаторів, комедіаторів, трофогенів, а також утворення патотрофогенів, тощо; посилюється при розладах гемо- та лімфоциркуляції, енергетичного та пластичного обмінів. Трофічні розлади виникають у будь-якому органі, якщо порушується його іннервація.

Причини і механізми порушень електрофізіологічних процесів в нейронах. Порушення діяльності іонних каналів. Причини та механізми порушень нейрохімічних процесів. Порушення обміну нейротрансмітерів, нейромодуляторів, нейрогормонів. Патологічне збудження і патологічне гальмування нервових центрів. Неврози.

Пошкодження нейронів як одна з причин порушень інтегративних функцій ЦНС.

Гострі і хронічні розлади мозкового кровообігу. Інсульт. Набряк і набухання головного мозку, причини і механізми розвитку. Внутрішньочерепна гіпертензія. Роль ушкоджень нейроглії в розвитку патологічних процесів у ЦНС. Пошкодження гематоенцефалічного бар’єра та аутоімунні ураження головного мозку.