Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
377
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать

141. Ацидоз: визначення поняття, класифікація, причини розвитку. Компенсаторні та патологічні реакції. Показники кислотно-основного стану при різних видах ацидозу, принципи корекції.

Ацидоз – це зміщення кислотно-основної рівноваги (КОР) в бік кислотності (pH<7).

Класифікація:

  1. В залежності від впливу на КОР: компенсовані (коли рН артеріальної крові не виходить за межі норми, 7,37 – 7,43) або декомпенсованими (коли буферні системи не спроможні підтримувати рН).

  2. В залежності від причини змін КОР: газові (обумовлені збільшенням вмісту Н2СО3) та негазові (через зменшенням вмісту бікарбонату НСО3­-).

Причини:

  1. Газового: ендогенний (порушення виведення бікарбонату з організму при всіх видах гіповентеляції – недостатність зов дих) та екзогенний (вдихання великої к-сті бікарбонату)

  2. Негазовий: метаболічний (накопичення кислот-метаболітів при ЦД, гіпоксії, голодуванні, ХНН, подагрі, тощо), екзогенний (надходження в організм кислих нелетких кислот при тривалому вжив кислих продуктів, прийм ліків або отруєні) та видільний (втрачання бікарбонату через порушення реабсорбції в нирках та ШКТ).

Компенсаторні реакції

  1. Газового: спрямовані на зб концентрації бікарбонату (ацидогенез), забезпечується нирками шляхом підкислення сечі та реабс НСО3-

  1. Негазового: дихальні зміни (зб концен Н+ - збудж дих центру – гіпервентиляція – виведення СО2 з організму) та ниркові ( зменш рН – акт ацидогенезу в канальцях нирок).

Патологічні реакції: однакові при всіх ацидозах, обумовлені підв конц СО2 (збудження дихального центра та задишка, розширення мозкових судин та звуж судин м'язів та нирок, зміщення кривої дисоціації гемоглобіну вправо) та безпосередньо ацидозом (пригн скор функц міокарду через блокаду Са-каналів воднем, порушення конформації білків, зб прон мембран, акт ліз ферментів, ацидотична кома).

Кореляція:

  1. Газового: відновлення напруги вуглекислого газу в крові шляхом його виведення з організму – відновлюють зов дихання або виводять з приміщення багатого на вуглекислий газ.

  2. Негазового: нормалізація концентрації бікарбонату в плазмі крові – в/в NaHCO3

SB – рівень бікарбонату

142. Негазовий ацидоз (метаболічний, видільний, екзогенний). Форми канальцевого ацидозу. Синдром Баттлера-Олбрайта.

Причини негазового ацидозу:

  1. Метаболічний (накопичення кислот-метаболітів при ЦД, гіпоксії, голодуванні, ХНН, подагрі, тощо)

  2. Екзогенний (надходження в організм кислих нелетких кислот при тривалому вжив кислих продуктів, прийм ліків або отруєні)

  3. Видільний (втрачання бікарбонату через порушення реабсорбції в нирках та ШКТ)

    1. Проксимальний/ ацидоз 2 типу (перв поруш реабсорбції бікарбонату в проксим звивистих канальцях)

    2. Дистальний/ацидоз 1 типу/синдром Баттлера-Олбрайта (перв поруш ацидогенезу в дистальних звивистих канальців – організм не витримує навант кислотами-метаболітами

    3. Видільний (внаслідок порушення реабсорбції бікарбонату з підшлунк та кишков соком при діареї, при гіперсальвації, бо слина багата бікарбонітами)