Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
377
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать

98. Патофізіологія неповного та часткового (якісного) голодування. Види, причини та механізми найбільш важливих проявів. Поняття про лікувальне голодування. Наслідки голодування у дитячому віці.

Неповнеголодуваннявиникає за умов, якщоорганізмвпродовжтривалого часу не отримує з їжеюналежнукількістьенергії.Наслідкомнедоїданняможуть бути зниженняфункційтравнихорганів, ендокринноїсистеми, пам’яті, уваги і іншихпоказниківрозумовоїздатності. Оскількитакеголодуваннямаєхронічний характер, то розвиваютьсяпристосувально-компенсаторнімеханізми. Так, основнийобмінзнижуєтьсянабагатобільше – на 30-35%. Масатілазменшуєтьсяповільніше, ніж при повномуголодуванні, за рахунокзатримки води в організмі. Внаслідокзменшеннявмістубілків в кровізнижуєтьсяонкотичнийтиск, що приводить до розвиткунабряків. Виникаєгідремія, а такожанемія, брадикардія, зниженняартеріальноготиску, послаблюєтьсядихання, пригнічуєтьсястатевийінстинкт. Знижуєтьсядихальнийкоефіцієнт.При неповномуголодуваннівиникаютьнайтяжчідеструктивнізміни в тканинах, ніж при повному, оскількивонотриваєдовше. Відновитижиттєдіяльність систем організмупіслянеповногоголодування є набагатоважче.

Частковеголодуванняспостерігається при недостатньомунадходженні з їжею одного абокількоххарчовихкомпонентів (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів) за умов нормальноїенергетичноїцінностіїжі. Часто неповнеголодуваннякомбінується з частковим.

Лікувальнеголодуванняназиваютьще методом розвантажувально-дієтичноїтерапії. Метод лікувальногоголодуваннявикористовується в лікуваннібагатьохзахворювань: серцево-судинних, шлунково-кишкових, суглобових, органівдихання, алергічних, ожиріння, цукровогодіабету другого типу, функціональнихпорушеньнервовоїсистеми, шкірнихзахворювань, ряду психічнихрозладів.Лікувальне голодування направлене на мобілізацію захисних сил організму, воно заставляє організм включати резервні сили і направити їх на нормалізацію обміну речовин, покращення травлення, кровообігу, а також очищення організму від кінцевих продуктів обміну. 

У дитячому віці недоїдання, а тим паче голодування можуть призвести до необоротних наслідків. Раціон дитини має бути збалансованим за своїм складом і калорійністю.

99. Білково-калорійна недостатність, форми. Патогенез основних клінічних проявів. Квашиоркор: аліментарна білкова недостатність дитячого віку: причини, механізми, прояви.

Тривале недоїдання з переважною нестачею в складі їжі білків призводить до білково-енергетичної недостатності.

Форми: аліментарного маразму і квашіоркору (“червоний хлопчик”).

Клінічні прояви: - аліментарного маразму: знижений рівень глюкози, холестерину, нейтрального жиру в крові. Гіпопротеїнемія призводить до набряків, розвивається асцит, анемія, брадикардія, гіпотонія, порушена секреторна і моторна діяльність травного каналу. Поступово розвивається дистрофія органів і тканин. З боку нервової системи: паркінсонізм, зниження памяті. Порушення синтезу гормонів виражено в різних ендокринопатіях. Виявляються симптоми мікседеми, гіпофізарної кахексії, гіпогонадизму. Знижена стійкість проти інфекційних захворювань. Діти відстають у рості і психічному розвитку, в них розвивається депігментація шкіри, волосся, м’язове виснаження, гепатомегалія, набряки.

Квашіоркор – порушення ороговіння та інтенсивне злущування епідермісу. У дітей розвивається жирова інфільтрація печінки. Підшлункова залоза піддається гіалінозу й фіброзу, внаслідок чого знижується утворення травних ферментів, інколи розвивається цукровий діабет. Дистрофічні зміни поширюються на нирки, серце.