Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
377
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать

121. Ускладнення хронічної гіперглікемії (цукрового діабету). Причини та механізми різних видів ком при цукровому діабеті. Віддалені ускладнення діабету.

Віддалені ускладнення цукрового діабету – цевторинніпорушення, яківикликанінедостатністю в кровіінсуліну: • ретинопатія – ураженнясітківки ока у виглядімікроаневризм, точковихкрововиливів, набряку, можезакінчитисявідшаровуваннямсітківки; • ангіопатія – порушенняпроникностісудин, підвищенняїхньоїламкості, схильність до тромбозу, атеросклерозу; • енцефалопатія – змінапсихіки, настрою, емоційналабільність, депресія; • нефропатія – мікроальбумінурія, протеїнурія, ниркованедостатність; • нейропатія – порушеннятемпературної та больовоїчутливості, оніміння, відчуттяпечіння, щопочинаються в дистальнихвідділахкінцівок; • діабетична стопа – ураження стоп у виглядігнійно-некротичнихпроцесів, виразок, кістково-суглобовихуражень, щовиникає на фонізмінипериферичнихнервів, судин, шкіри, м’яких тканин, кісток, суглобів. Види ком при цукровому діабеті

1. Діабетичнакетонемічеськая кома. У основіїїрозвитку лежать ацидоз і інтоксикація, обумовленікетоновимитілами. 2. Гіперосмолярна кома. Розвиваєтьсяунаслідокдегідратації головного мозку, обумовленоювисокоюміроюгіперглікемії 3. Лактацидемічеськая грудки. Обумовленанакопиченняммолочноїкислоти і пов'язаним з цим ацидозом. 4. Гіпоглікемічна кома. Можерозвиватися в результатіпередозуванняінсуліну при лікуванніцукровогодіабету. 122. Експериментальнемоделюванняцукровогодіабету. Принципипрофілактики і терапіїйогоосновнихтипів. Профілактикаускладненьцукровогодіабету.

1. Панкреатичнийцукровийдіабет- видалення в собак 9/10 підшлунковоїзалози (Мерінг і Мінковський, 1889).

2. Алоксановийцукровийдіабет: однократневведеннятваринамалоксану — речовини, щовибірковоушкоджує Β-клітиниострівцівпідшлунковоїзалози.

3. Стрептозотоциновийцукровийдіабет: введеннятваринамантибіотика - стреп-тозотоцину, щовибірковоушкоджує )3-клітини острівців.

4. Дитизоновийцукровийдіабет: введеннятваринамдитизону — речовини, щозв'язує цинк і в такийспосібпорушуєдепонування й секреціюінсуліну.

5. Імуннийцукровийдіабет - введеннятваринамантитілпротиінсуліну.

6. Метагіпофізарнийцукровийдіабет — тривалевведеннятваринамгормонівадено-гіпофіза - соматотропного гормону, АКТГ.

7. Метастероїдиийцукровийдіабет — тривалевведеннятваринамглюкокортикоїдів.

8. Генетичнімоделіцукровогодіабету — виведеннячистихлініймишей та іншихтваринзіспадковообумовленою формою хвороби.

123. Порушенняліпідногообміну: причини, механізми, прояви. Залежністьрозвиткудисліпопротеїнемійвідфакторівсередовища, спадковості, супутніхзахворювань. Принципикласифікаціїдисліпопротеїнемій.

Причини розладів жирового обміну можуть бути порушення:

  • Перетравлювання і всмоктування ліпідів у тонкій кишці

  • Транспорту ліпідів кров’ю

  • Депонування ліпідів у жировій тканині

  • Жирової функції печінки

  • Обміну жирів у периферичних тканинах

  • Нервової та гормональної регуляції

Дисліпопротеїдемія - Група захворювань, при яких внаслідок порушень утворення, транспорту та утилізації ліпопротеїдів змінюється їх рівень та склад у плазмі крові. Включає в себе гіперліпопротеїдемії, гіполіпопротеїдемії, аліпопротеїдемії та комплексні порушення (з надлишком одних та нестачею інших ліпопротеїдів).

Сімейна дис-β-ліпопротеїнемія, або «флотуюча» гіперліпемія. Характерні: а) високий рівень холестерину і ТГ у плазмі; б) ксантелазми, ліктьові і колінні ксантоми, жовтувато-коричневі відкладення ліпідів у шкірі долонних ліній і в місцях тиску кілець; в) атеросклероз коронарних артерій, периферичних судин і судин мозку; в) ожиріння, цукровий діабет, гіпотиреоз.