Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
377
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать
  1. Особливості гіпо- та гіпервітамінозів у дитячому віці(а,д,е,в)

Особливості обміну вітамінів у дітей: При нормальному харчуванні матері під час вагітності в організмі доношеної дитини до народження знаходиться достатній запас вітамінів, особливо А, Д, Е, В12; Після народження дитина отримує вітаміни з молозивом, потім протягом 3-4 місяців – зі зрілим материнським молоком; Активація вітамінного обміну відбувається в печінці; В зв’язку із більш інтенсивним обміном потреба у вітамінах в дітей вища, ніж у дорослої людини; Засвоєнню вітаміну А у грудних дітей сприяє ліпаза грудного молока; У недоношених дітей запас вітамінів значно менший, ніж у дорослих; У недоношених дітей гіповітаміноз розвивається через малий запас вітамінів в організмі, функціональну неповноцінність печінки та інших органів виникає надзвичайно легко!!!

Гіповітаміноз А.Особливості клініки у дітей:у дітей грудного віку — попрілість, пліснявка, стоматит, бронхіт, знижується стійкість організму до інфекцій. При тривалому дефіциті ретинолу діти відстають у масі та зрості.Профілактика полягає в правильному годуванні дітей.

Гіповітаміноз Д.Рахіт патогенез:дефіцит вітаміну Д--зменшення всмоктуваннякальцію в кишечнику--гіпокальциемія\гіпофосфатемія--порушення мінералізації кісток --гіперпаратиреоз--демінералізація і резорбція кісток.

Клінічні прояви: збудливічть,пітливість,неспокій,деформації кісток(куряча грудна клітка,нитки перлів,сплощена потилиця).

Профілактика 500МОвітаміну Д.

Гіповітаміноз Е.Особливості клініки у дітей:нестача вітаміну Е може спостерігатися у новонароджених дітей, оскількитокофероли погано проникають через плаценту. Наслідком дефіциту вітаміну Е може з'явитися гемолітична анемія, ретинопатія, порушення зору. У новонароджених дітей через Е-вітамінну недостатність може розвинутися раптова смерть. Є точка зору, що бронхопульмональна дисплазія Е наслідком дефіциту вітаміну Е у плода.Первинна недостатність вітаміну Е розвивається у немовлят при штучному вигодовуванні, особливо при надлишку поліненасичених жирних кислот, а також у дітей при нестачі білка в раціоні.

Гіповітаміноз В1:У дітей чітко виражені зміни з боку нервової системи: вони примхливі, швидко втомлюються, скаржаться на невизначені болі по ходу нервів. Сухожильні рефлекси знижені. У маленьких дітей нерідко спостерігається гіперстезія, плаксивість, поганий сон, згасання рефлексів, загальна і часткова скутість.

Гіпервітаміноз Д виникає при передозуванні ергокальциферолу або при підвищеній чутливості організму до його препаратів.

Причинами гіпервітамінозу Д: 1) неправильне шаблонне призначення дітям профілактичних і лікувальних доз ергокальциферолу без урахування клінічних умов, пори року, віку, характеру вигодовування і стану дитини; 2) передозування ергокальциферолу в 3—10 разів; 3) неправильне зберігання спиртового розчину ергокальциферолу, випаровування рідкої частини і збільшення концентрації препарату в 2—5 разів; 4) одночасне призначення ергокальциферолу і УФО; 5) підвищена чутливість до ергокальциферолу (ідіопатична гіперкальціємія) у дітей з хронічними захворюваннями нирок.

Спостерігаються раннє закриття швів і тім'ячок, задишка, підвищення артеріального тиску, глухість тонів серця, систолічний шум, тахікардія, збільшення печінки і селезінки, рідкі випорожнення або запор. Вміст фосфору в крові може бути підвищеним, нормальним або зниженим, в сечі — підвищеним. Проба Сульковича різко позитивна (гіперкальціурія). Рентгенологічне визначається відкладення кальцію в зонах росту кісток.Лікування гіпервітамінозу D залежить від тяжкості стану. Виключають продукти, що містять кальциферол і кальцій (сир, молоко). Каші краще готувати на овочевому відварі. При тяжких і середньої важкості формах проводять інтенсивну дезинтоксикаційну і регідратаційну терапію.

Гіпервітаміноз А:спостерігається в грудному віці при випадковому або помилковому введенні вітаміну в надмірній дозіі проявляється гідроцефалією , випинанням тім'ячка , лихоманкою , втратою апетиту , блювотою , підвищенням тиску ліквору.

Гіпервітаміноз Е:при внутрішньовенному введенні вітаміну Е у новонароджених може наступити раптова смерть, асцит,печінкова і ниркова недостатність, тромбоцитопенія, гіпербілірубінемія