Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Рентабельність торгового підприємства та показники, що її характеризують

Оскільки прибуток показує абсолютний ефект діяльності без ураху- вання використаних при цьому ресурсів, він доповнюється показником рентабельності. Маса прибутку може зростати при недостатньому вико- ристанні ресурсів підприємства, порушенні вимог режиму економії.

Рентабельність — це відносний показник ефективності роботи підприємства. У загальній формі він обчислюється як відношення при- бутку до витрат. Рентабельність має ряд модифікацій. Передусім слід виділити рентабельність застосованих ресурсів (капіталу) і рентабель- ність продукції (витрат на виробництво).

Оскільки це відносний показник, він визначається у відсотках. Рівень рентабельності може бути визначений як відсоткове відношення суми одержаного прибутку до будь-якого показника: обсягу товарообороту, ве- личини витрат обігу, середнього розміру основних фондів і оборотних коштів, суми фонду оплати праці тощо. В умовах ринкової економіки та різноманітних форм власності виникає потреба в оцінці рентабельності капіталу:

1. Рентабельність характеризується системою показників. Першим і основним показником є рентабельність товарообороту (продажів), яка визначається шляхом ділення прибутків торгового підприємства на то- варооборот. Тут виділяють окремо рентабельність роздрібного торгово- го підприємства, рентабельність оптового підприємства і рентабельність підприємства громадського харчування. Цей показник використовується Для оцінки результатів господарської діяльності торгових підприємств, "ін показує розмір прибутку на одиницю товарообороту або частку тор- гового прибутку в ціні товару.

352 Розділ IV

Недолік цього показника полягає в тому, що він не характеризує еко- номічної ефективності використання ресурсів торгового підприємства, оскільки не відображає залежності між одержаним прибутком і величи- ною факторів виробництва, які використовуються. Показники абсолют- ної суми прибутку і його рівня до обороту можуть бути високими навіть при недостатньо ефективному використанні основних фондів та оборот- них коштів, наявності їх і понаднормативних залишків.

Показник рівня рентабельності обороту орієнтує торгове підприєм- ство на продаж товарів з високою торговельною надбавкою, що в умовах дефіцитного ринку стимулює звуження асортименту товарів, які реалізу- ються, погіршення рівня задоволення попиту покупців.

  1. Рентабельність витрат обертання (поточних витрат). Визначається як відношення суми прибутку до суми витрат обігу. Цей показник вико- ристовується при оцінці ефективності поточних витрат підприємства, їх окупності та показує розмір прибутку на одиницю витрат обертання підприємства. Рівень рентабельності дозволяє визначити прибутковість реалізації окремих товарів, що потрібно для встановлення економічно обґрунтованих розмірів торгових надбавок (знижок). Цей показник теж має недоліки. Він не стимулює найбільш ефективного використання ви- робничих фондів торгового підприємства, оскільки не відображає всієї величини фондів і оборотних коштів, які використовуються. За рівнем рентабельності витрат обігу неможливо визначити, при якому обсязі ос- новних фондів і оборотних засобів підприємство спроможне отримати певну кількість прибутку, наскільки ефективно використовуються ці кош- ти, як швидко вони скуповуються.

  2. Рентабельність виробничих фондів підприємства. Цей показник визначається як відношення балансового прибутку до середньої вартості основних фондів і оборотних коштів. Він використовується для оцінки ефективності використання виробничих фондів підприємства і показує розмір прибутку в розрахунку на 100 одиниць основних фондів і оборот- них коштів. Динаміку рентабельності виробничих фондів обумовлюють зміни рівнів фондовіддачі та оборотність оборотних коштів, а також рен- табельність товарообороту. Цей показник рівня рентабельності узагаль- нює всі сторони господарської діяльності торгового підприємства, тим самим найбільш повно виражає ефективність його роботи. У цьому по- казнику враховується вся сукупність засобів торгового підприємства

Фінансово-економічні результати діяльності торгових підприємств

353

і відображається ефективність їх використання. Можна розраховувати і часткові показники, які характеризують відповідно рентабельність ос- новних фондів і рентабельність оборотних коштів.

4. Рентабельність трудових ресурсів характеризується двома показ- никами:

  • прибутком у розрахунку на одного працівника підприємства, об- численим як відношення суми прибутку до середньоспискової чисель- ності працівників підприємства;

  • прибутком у розрахунку на одиницю витрат, пов'язаних з утри- манням трудових ресурсів (фонд споживання, витрати на підготовку кадрів, охорону праці тощо).

  1. Рентабельність вкладень у підприємство (активів). Цей показник характеризує прибуток у розрахунку на одиницю майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства, визначається як відношення балансо- вого прибутку до вартості майна, яке знаходиться в розпорядженні підприємства.

  2. Рентабельність власного капіталу. Цей показник характеризує розмір прибутку, який власник підприємства одержує на одиницю коштів, що вкладені в підприємство, та служить критерієм для оцінки котиру- вання акцій підприємства на біржі. Порівняння рентабельності вкладень в підприємство (активів) з рентабельністю власного капіталу дозволяє визначити ефективність умов залучення позикових коштів. Якщо різни- ця в рівні рентабельності менша за розмір відсотків за позикові фінан- сові кошти, що використовуються, то залучення позикових коштів нера- ціональне, оскільки це обмежує інтереси власника підприємства.

  3. Рентабельність функціонуючого капіталу. Цей показник характе- ризує розмір прибутку у розрахунку на кожні 100 одиниць функціоную- чого капіталу. Під останнім розуміють розмір власного капіталу, який реально брав участь в одержанні прибутку.

  4. Рентабельність перманентного капіталу. Цей показник рентабель- ності характеризує прибутковість використання капіталу, який знаходить- ся в тривалому (довгочасному) розпорядженні підприємства. Величина перманентного капіталу становить суму всіх джерел власних коштів і дов- гострокових кредитів підприємства.

23 — 5-996

354 Розділ IV

Перелічені показники рентабельності можна розраховувати як за ба- лансовим прибутком, так і за прибутком від основної діяльності, прибут- ком, який лишиться в розпорядженні підприємства (чистим прибутком).

Використання показників рентабельності, обчислених за чистим при- бутком, дозволяє виявити вплив на рентабельність податкових та інших обов'язкових платежів, які виплачуються з прибутку підприємства. Роз- рахунки показників рентабельності за прибутком від основної діяльності дозволяють оцінити окремо ефективність виробничої і невиробничої діяльності, що важливо для обгрунтування напрямів інвестиційної діяль- ності підприємства.