Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3. Проблеми становлення національного ринку

Розглядаючи проблеми становлення національного ринку, потрібно приділити увагу різним аспектам політичного, соціально-економічного життя держави. Перехід від старих структур та методів управління не міг автоматично призвести до формування та дії ринкового механізму і тим самим забезпечити його позитивний вплив на плин соціально-еко- номічного розвитку. Тяжка спадщина минулого зумовлює непідготов- леність економічного мислення і значною мірою накладає відбиток на ринкові перетворення. Розрізнений, некомплексний підхід, непослі- довність дій затримують реалізацію багатьох конкретних рішень і при- зводять до виникнення додаткових труднощів у становлення ринкової економіки.

Проблема становлення національного ринку розкривається шляхом втілення основної мети ринкових перетворень. Це, перш за все, зростан- ня добробуту широких верств населення і забезпечення гідного цивілі- зованого життя. Становлення національного ринку зводиться до по- ліпшення стану справ в економіці та підвищення життєвого рівня лю- дей. Коли внаслідок здійснення ринкових перетворень справи в економіці погіршуються, то слід замислитися, чи правильним шляхом ідемо до

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 49

поставленої мети. Можуть здійснюватися псевдореформи або реформи, які не наближають економіку держави до позитивних перетворень. Може бути поставлена неправильна, помилкова мета, а саме — збагачення не- великої групи людей, хоча це декларується як формування так званих ринкових структур і досягається за рахунок зубожіння переважної більшості людей та розвалу економіки держави.

Досягнення мети переходу до ринку повинно супроводжуватися втіленням принципів соціально-економічної політики. Основними по- винні бути національні інтереси, захищений внутрішній ринок, здійснен- ня державою підтримки приватної власності. Національний ринок діє ефективно лише тоді, коли є умови для раціональної структури економі- ки, але ринковий механізм не може цілеспрямовано формувати цю струк- туру самостійно, без втручання держави. Якщо структура економіки не- раціональна, то ринковий механізм починає її знищувати і тим самим спричиняє кризові явища.

У ринковому середовищі основною рушійною силою є власний інте- рес, в глобальному масштабі він переростає у стратегію розширення ринку.

Важливою проблемою становлення ринкової економіки є вміле ви- користання планових засад, а не спирання на волю стихії ринку. Якщо відкинути різні застереження, то можна дійти висновку, що характер еко- номічної системи визначається базисними економічними відносинами, суть яких тільки в одному — чи вирішує сам товаровиробник що, як, скільки і для кого виготовляти, чи за нього це робить хтось інший. Якщо визначальним є перший підхід, тоді економіка є ринковою, якщо другий — то ця економіка має командні засади. Отож, суть проблеми полягає в тому, чи дійсно економічно самостійною є первинна виробнича ланка у вирі- шенні питань господарської діяльності, чи вона такої самостійності поз- бавлена.

Регулятивна функція держави повинна розглядатися в контексті мобі- лізації не тільки власних ресурсів, але й залучення коштів приватного капі- талу, який також зацікавлений у суспільній стабілізації. Державне регулю- вання економікою, в першу чергу, повинно передбачати наявність ефектив- ного законодавства, що забезпечувало б розвиток легального вітчизняного підприємництва. Зміцнення ролі держави в умовах переходу до ринку багато в чому залежить від стану легального національного ринку. Важли- вим напрямом становлення національного ринку є зовнішньоекономічне

4 — 5-996

50 Розділ І

його спрямування. Воно не повинно бути кабальним. Для цього слід ство- рити комплекс умов, що сприятимуть залученню закордонних інвестицій від міжнародних фінансових організацій, окремих компаній. Такими ос- новними умовами є стабільність законодавства з регулювання діяльності підприємств за участю іноземних інвестицій, досконалість податкової системи, поліпшення участі іноземних інвестицій у процесі роздержав- лення і приватизації.

Важливою проблемою становлення ринкової економіки є гроші, ціни і податки. Навколо цих проблем тривають зацікавлені обговорення, але, як і раніше, вони не узгоджуються з єдиною ідеєю ринку. Так, фінан- систи і банкіри стурбовані проблемою фінансового оздоровлення і ста- білізацією грошового обігу, ціновики роками вирішують проблему на- ближення ціни до суспільно необхідних затрат праці. Міністерство фінансів бореться за створення жорсткої системи податкообкладання в умовах функціонування ринку. В свою чергу, ринок як цілісна система економічних відносин у сфері обміну жорстко диктує свої вимоги щодо грошового обігу, механізму ціноутворення й податкообкладання.

Ринковій економіці притаманні ринкові ціни. Це означає, що держава пов- ністю втрачає свої функції у сфері ціноутворення. Відповідне державне регулювання обмеженого кола цін зберігається, але воно повинно відпо- відати законам ринку.

Ключовим завданням у вирішенні проблеми становлення національ- ного ринку є відродження вітчизняного виробництва і захист внутріш- нього ринку. Для відродження і створення конкурентоспроможного ви- робництва потрібно розробити промислову політику з опорою, насампе- ред, на власні сили та з орієнтацією на інтеграцію науки і техніки, на міжгалузевий розподіл праці та внутрішню конкуренцію.

На основі розвитку вітчизняного виробництва слід здійснювати со- ціальний захист населення, який дозволить зменшити кількість економіч- них та кримінальних злочинів.

Визначальною стратегією зовнішньоекономічної діяльності є захист державою з допомогою економічних методів внутрішнього ринку від іно- земної конкуренції з використанням митних, акцизних зборів, доплат на ті товари і послуги, які можна виробити в Україні.

Оздоровлення економічної системи слід розуміти як значне приско- рення у русі до регульованого ринкового господарського механізму,

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 51

в якому кожен учасник економічних відносин живе за результатами своєї праці і витрачає тільки зароблене.

Проблеми становлення ринкової економіки будуть активно вирішу- ватися тоді, коли належним чином буде оцінено інтелектуальну працю.

Незалежність держави визначається також позиціями в науці, наяв- ності висококваліфікованих учених, у здатності народу і, насамперед, інтелігенції засвоювати нові знання, впроваджувати наукові винаходи у виробництво.

Проблеми становлення національного ринку можуть бути вирішені тільки завдяки розумному втручанню держави у розвиток ринкових відносин.

Підтема 2. Споживання і купівельна спроможність населення