Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3. Особливості та вихідні передумови планування оптового товарообороту

Оптовий товарооборот як посередницький, допоміжний у цілому в країні не планується. Він визначається за кожним оптовим підприєм- ством і затверджується торговельною організацією, якій підпорядковується. Мета планування випливає з функцій оптової торгівлі — забезпечити роздрібну торгівлю товарами народного споживання, а підприємства —

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 171

сировиною для переробки та виготовлення товарної продукції за їх за- мовленнями.

В умовах стабільності економіки оптовий товарооборот прогнозується на довгий період, що необхідно для розробки перспективних планів роз- витку матеріально-технічної бази і всіх якісних показників діяльності оптової торгівлі. Основний плановий період — рік.

В умовах кризи, нестабільності та інфляції план на рік доводиться коригувати з урахуванням умов зовнішнього середовища і тому більш об'єктивними періодами планування є квартал і півріччя.

У пострадянській практиці застосовують деякі підходи до визначен- ня планового обсягу оптового товарообороту з різними критеріями оп- тимальності обсягу оптових продаж.

Перший спосіб застосовується для забезпечення роздрібного товаро- обороту в зоні діяльності оптових баз.

Другий спосіб переважно застосовується підприємствами малого бізнесу і приватної торгівлі, що не мають визначеної зони обслугову- вання.

При визначенні обсягів оптового товарообороту першим способом використовують:

  • плани надходження товарів у роздрібну торгову мережу, на підприєм- ства громадського харчування та на виробництво для переробки з ураху- ванням їх потреби;

  • матеріали аналізу оптового товарообороту і платоспроможності оптової бази;

  • угоди на постачання товарів і замовлення організацій покупців;

  • аналіз товарних ресурсів, що виготовляються в регіоні, та можли- вості використання їх асортименту.

У системі споживчої кооперації оптові бази, за якими регіонально закріплена торговельна мережа, при плануванні обсягів оптового това- рообороту вивчають плани надходження товарів у роздрібну мережу і на підприємства громадського харчування. Бази райспоживспілок і район- них споживчих товариств, які є монопольними постачальниками сільської роздрібної мережі, беруть ці плани надходження товарів за основу при визначенні потреби в товарах, які надходять до оптової бази. При цьому сума оптового товарообороту за кожною торговою групою розраховується за формулою балансового узгодження показників товарообороту:

172 Розділ II

Р = 3п + Н-Зк,

де Р — реалізація; Зп — запаси на початок; Н — надходження; Зк — запаси на кінець.

При переході окремих споживчих товариств на прямі зв'язки з про- мисловими підприємствами суми самостійних закупівель вилучаються із суми розрахованих обсягів оптових поставок. Методика розрахунку плану оптового та оптово-складського товарообороту за окремими то- варними групами має таку форму (табл. 10):

Таблиця 10 Форма методики розрахунку плану оптового та оптово-складського товарообороту

Товарні групи

План надхо- дження товарів у роздрібну мережу, підприєм- ства громад- ського хар- чування і виробницт- ва

Самостійні

закупівлі

споживчих

товариств

План оптового товаро- обороту,

(2-3)

Транзит оплачений за умо- вами угоди

План оптово- складського обороту (4-5)

Цей спосіб планування використовується в умовах стабільної еконо- міки й дешевих кредитів. В умовах кризи неплатежів, інфляції, дорогих кредитів і зменшення частки обігових коштів розраховані таким чином обсяги продажу не виконуються через відсутність фінансових ресурсів і неспроможність споживчих товариств розрахуватися за товари.

Реальним, але орієнтованим не на потреби роздрібної мережі і насе- лення, а на власні можливості, є спосіб визначення обсягів оптового то- варообороту, виходячи з наявних обігових коштів в оплаті товарів і швид- кості їх обертання. Цей ринковий підхід, орієнтований на прискорення обігу, використовують приватні оптові підприємства.

Оптові підприємства малого бізнесу при плануванні обсягів товаро- обороту виходять із потреби прибуткової діяльності підприємств і при

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 173

вузькому асортименті мають реальну можливість користуватися розра- хунками точок беззбитковості та прибуткового оптового товарообороту. Однак, розрахувати оптимальний обсяг товарообороту за критеріями без- збитковості й прибутковості оптових підприємств — це тільки обчисли- ти плановий обсяг. Щоб досягти його виконання, слід забезпечити базу товарними ресурсами і фінансовими коштами для їх закупівлі, а також реалізацію товарів в оптимальні строки, над чим повинна працювати комерційна служба оптових підприємств, торговельні відділення і това- рознавці безпосередньо.