Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3. Ціна як важіль економічного впливу на розвиток економіки

Ціна за своєю природою суттєво впливає на загальний стан ринкової кон'юнктури. Крім цього, вона підтверджує чи не підтверджує монополь- не становище виробника. З метою усунення недоліків чисто кількісного характеру ступеня монополізації ринків слід передбачити в системі моні- торингу сегментацію товарних ринків. За допомогою сегментації ринку з використанням цін виділяють частину ринку, групу споживачів, які мають визначені загальні ознаки. Об'єктами сегментації можуть бути спо- живачі, товари та послуги чи самі підприємства.

З метою завоювання ринкових позицій, заповнення відповідних рин- кових ніш важливо розробити стратегію цінового регулювання ринку.

В умовах тривалих кризових явищ великого значення набувають еко- номічні методи регулювання ринкових відносин шляхом формування ре- зервів стратегічних ресурсів у періоди небажаного зростання цін чи їх зниження та загрози скорочення виробництва, і навпаки, шляхом прове- дення товарних інтервенцій на відповідних ринках у період невиправда- ного підвищення цін з метою захисту споживача. Не можна погодитися з думкою тих економістів, які заперечують збереження прямого держав- ного встановлення та регулювання цін. За такої позиції присутнє пряме використання цінової політики у розвинутій ринковій економіці, коли ціни встановлюються державою лише для природних монополій та здійснюється перехід від регульованого режиму ціноутворення до спо- стережливого.

З урахуванням головних завдань регулювання економіки та з метою запобігання спаду виробництва виправданим є збільшення монопольної

74 Розділ І

частки підприємств на товарному ринку з державним регулюванням цін. Однак, тут важливо дотримуватися відповідних пропорцій, щоб запобігти директивності у ціновій політиці. Держава повинна виступати як само- стійний економічний та рівноправний суб'єкт ціноутворення, володіючи своєю часткою власності, і як орган регулювання, суб'єкт економічних відносин, який виходить за рамки ринкових відносин і є представником суспільної економіки взагалі. За таких умов слід використовувати як прямі, так і опосередковані методи регулювання ринкової діяльності. Для цього потрібно обов'язково розмежовувати функції, щоб ціноутворення не було ринковим, а ціни не диктувалися лише одним ринковим суб'єктом.

Таким чином, пряме державне регулювання передбачає потребу ко- ригування ринку та доповнення ринкового механізму централізованою політикою контролю за важливими параметрами ринку. В умовах недо- сконалого ринкового господарства ціна рівноваги, що епізодично вини- кає, не задовольняє оптимального стану і стабільності у суспільстві, тому держава шляхом цінової політики створює нові умови рівноваги. При- бічники опосередкованого державного впливу на ринок прагнуть вста- новити ціни лише шляхом зміни податків і процентних ставок. Ці мето- ди є виправданими, але не за умов кризи та перехідної економіки.

Обираючи методи цінової політики, доцільно дотримуватися принципу розумної достатності державного регулювання, щоб запобігти виникненню можливих крайнощів, коли при встановленні державою значних цін рин- кові механізми сильно блокуються та створюється небезпека втрати ринко- вих орієнтирів для зіставлення затрат і ресурсів, оскільки відчутним стає вплив неринкових факторів. Непов'язана з конкурентним ринком і встанов- лена згодом ціна не може достатньо змінюватися залежно від коливань по- питу та пропозиції, тому спостерігається або дефіцит, або надлишок про- дукції, що не може бути реалізована. Повне усунення держави від форму- вання цін та їх регулювання руйнує основу економіки суспільства, залишає її без важливих засобів боротьби з монополізмом, робить ринкові відноси- ни та становище більшості підприємств нестабільним та нецивілізованим.

Для формування конкурентного ринку та конкурентного ціноутворен- ня необхідно не руйнувати державний сектор, а комерціалізувати його діяльність, посилити його функції як рівноправного суб'єкта ринкових відносин, що у ціновій політиці має проявлятися шляхом встановлення цін на свою частку власності, до якої повинні належати природні мо-

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 75

нополії, частина інфраструктури та промислового виробництва, що пе- решкоджатиме розірванню міжвиробничих зв'язків.

У цьому плані важливим також є використання механізму державно- го замовлення, коли обов'язкове фінансування частково замінюється на- данням податкових, митних та інших пільг, що створює передумови опо- середкованого впливу на рівень інших цін. Для розв'язання проблеми регулювання та становлення конкурентного ринку потрібно повністю вра- хувати загальні економічні умови перехідного періоду, зважаючи на спе- цифіку зміни попиту та пропозиції, характер формування затрат, неза- лежно від характеру суб'єктів господарювання. Оскільки в перехідному періоді зберігається дефіцит ресурсів, монополістичний вплив і поси- лення інфляційних очікувань, то витрати стають базовим фактором, що визначає величину ціни. В таких умовах ціни на товари та послуги підприємства включають затрати не лише нинішнього, але й майбутньо- го періодів, де закладено очікування подальшого підвищення цін на сиро- вину, комплектуючі, робочу силу, обслуговування збиткових потужностей, а обмеження, пов'язані з платоспроможним попитом, недостатньо дієві.

У сучасних умовах господарювання ефект від зниження витрат про- являється через ціну і сприяє розширенню спочатку виробництва, а потім і продажу товарів на вітчизняних ринках. Зменшення граничної ціни при- зводить до скорочення витрат і зниження попиту на товари, що вкрай потрібно для економічної підтримки власного виробництва.

Аналіз регулюючої дії ціни як елемента сегментації ринку необхід- ний також для визначення взаємозв'язків "виробник—споживач" чи "про- давець — покупець", що дає можливість виявити причини, за якими спо- живач надає перевагу товарам конкурентів, та оцінити тенденції, прита- манні досліджуваному ринку при визначенні ступеня його стійкості.

З метою врахування особливостей економічного впливу цінового фактора на здійснення операцій купівлі-продажу товарів важливе місце посідає конкурентоспроможність товарної продукції.

Конкурентоспроможність на рівні підприємства характеризує здатність до стійкого зростання випуску продукції конкурентних груп товарів в умо- вах як внутрішньої, так і зовнішньої конкуренції. На її величину вплива- ють три групи факторів. Перша група — це ресурси. Тут маються на увазі фізичні затрати ресурсів на одиницю готової продукції (матеріа- ломісткість). Друга група — це цінові фактори. До них слід віднести

76 Розділ І

рівень і динаміку цін на всі ресурси виробництва і готову продукцію. Третя група — це фактори середовища. Основне місце серед них по- сідає економічна політика держави та рівень її впливу на ринкового контрагента.

На глобальному рівні конкурентоспроможність — це здатність еко- номіки держави брати участь у світогосподарських зв'язках, у результаті чого підвищується рівень і якість життя населення за рахунок внутріш- нього виробництва, а не зовнішніх запозичень. Варто зазначити, що як на індивідуальному, так і на глобальному рівнях оцінювання конкурен- тоспроможності здійснюється не тільки за суто економічними критеріями.

У деяких економічних дослідженнях проблему конкурентоспромож- ності намагаються звести до проблеми ефективності. У структурі по- тенційної конкурентоспроможності значне місце посідає ресурсний потен- ціал, тоді як фактична конкурентоспроможність проявляється тільки на ринку після процесу виробництва, і тут важливими стають ціновий фактор і фак- тор кон'юнктури ринку.

На рівні підприємства можливим є здійснення контролю насамперед за ресурсними факторами, тобто за загальною ефективністю виробницт- ва, а ціновий фактор є важелем загальноекономічного впливу суспіль- ства.

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 77

Питання для поглибленого вивчення І розділу

  1. Трансформації товарного виробнщтва і товарного обігу в умовах переходу до ринку.

  2. Інтеграція торгівлі з ітиими галузями народного господарства.

  3. Ринкові умови розвитку різних соціальних форм торгівлі.

  4. Особливості економічних зв'язків між гаїузями народного господарства.

  5. Торгівля і грошовий обіг.

  6. Зв 'язок торгівлі з фінансово-кредитною системою держави.

1. Структурні зміни внутрішньої торгівлі та економічні інтереси держави.

  1. Соціальні аспекти концепції розвитку внутрішньої торгівлі України.

  2. Економічна оцінка споживчих ринків товарів.

  1. Потреби і споживач у системі товарно-грошових відносин.

  2. Вшив споживання на рівень виробництва.

  1. Місткість внутрішнього ринку споживчих товарів, порядок їх ви- значення.

  2. Механізм формування товарної пропозиції на споживчому ринку та фактори, що її формують.

  1. Роль імпорту в формуванні товарних ресурсів.

  1. Стан внутрішньо регіонального ринку товарів народного споживан- ня, його оцінка.

  1. Напрями вдосконалення формування товарних ресурсів.

  2. Планування внутрішнього ринку товарів народного споживання.

  3. Формування товарних запасів в умовах достатності пропозиції.

  1. Вплив зміни товарооборотності на ефективність роботи торгово- го підприємства.

  1. Роль ціни в регулюванні ринку споживчих товарів.

  2. Механізм забезпечення збалансованості попиту і пропозиції.

Література

  1. Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р.

  2. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2000. — Т. 2. — 838 с.

  3. Економічний словник-довідник. — К., 1996. — С. 320.

  4. Закон "Про захист споживчого ринку України" від 10 липня 1991 р.

78 Розділ І

5. Концепція розвитку національного кооперативного руху. — К., 2001. — С.76.

Ь.МазаракіА. А. Економіка торговельного підприємства. — К.: Хреща- тик, 1999.— 689 с.

І.Марцин В. С. Становлення ринкової економіки в Україні (проблеми і перспективи). — Л.: Коопосвіта, 1999. — 286 с.

Я.Марцин В. С. та ін. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.:Либідь, 1996. —386 с.

9. Матеріали 5-х зборів Ради Укоопспілки 17-го скликання 17 квітня 2002 р. — К„ 2002.

  1. Про план економічного і соціального розвитку України на 2004 p.: Постанова Кабінету Міністрів // 36. Постанов від 24 грудня 2003 р.

  2. Програма ліквідації бідності в Україні. — К., 2002.

  3. Раицкий К. А. Зкономика предприятия. — М., 1999. — 426 с.

  4. Рузавин Г. И. Основьі рьшочной зкономики. — М., 2002. — 432 с.

  5. Соціально-економічне становище України в 2003 р. //Додаток до Уря- дового кур'єра.

  6. Статистичний щорічник України 2002. — К., 2003.

  7. Фастовець А. А. Економіка підприємства. — К., 2000. — 346 с.

Теми рефератів до І розділу

  1. Товарне виробництво і товарний обіг у системі суспільних відтворень.

  2. Торгівля як форма товарного обігу, як галузь економіки.

  3. Вплив торгівлі на рівень матеріального добробуту людей.

  4. Концепція розвитку внутрішньої торгівлі України.

  5. Споживач — центральна фігура у ринкових відносинах.

  6. Вплив споживання на рівень виробництва.

  7. Купівельні фонди населення та особливості їх визначення.

  8. Товарна пропозиція як економічна категорія.

  1. Особливості формування товарного забезпечення в ринкових умо- вах.

  1. Національні виробники товарів народного споживання та захист їх інтересів.

  2. Роль споживчої кооперації у стабілізації продовольчого ринку.

  3. Протекціонізм у ринковому середовищі.

  4. Товарооборотність як економічний показник.

  5. Економічні методи регулювання внутрішнього ринку.

Питання для дискусій до І розділу

  1. Місія торгівлі в економіці держави та головні напрями діячьності підприємств різних форм власності.

  2. Мета створення, особливості та ефективність діяльності добро- вільних та інституційних об'єднань підприємств.

  1. Ринок, його "обличчя", плюси й мінуси ринкової економіки.

  1. Кого торгівля об 'єднує, а кого роз 'єднує? Погляд на бартер з по- зшй ринкових вимог.

  2. Грошовий обіг і торгівля. Функції торгівлі у зв'язку з обмеженням обігу готівки.

  1. Внутрішня і зовнішня торгівля, спільність і відмінність інтересів.

  1. Світова організація торгівлі (COT) та проблеми захисту інтересів національних ринків.

  1. Торгове підприємство як соціально-економічна система.

  1. Умови створення торгового підприємства як форми відкритого ак- ціонерного товариства.

  1. Шляхи розширення місткості внутрішнього ринку товарів народ- ного споживання.

  2. Роль підсобних господарств у формуванні товарних ресурсів.

  3. Особливості формування споживчого кошика в Україні.

Плани семінарських занять до І розділу

Семінар 1 Тема: Торгівля у період розбудови ринкової економіки 4 год.

План

  1. Економічні перебудови виникнення і розвитку торгівлі.

  2. Економічна суть та природа торгівлі. Торгівля в народному госпо- дарстві України.

  3. Торгівля як форма товарного обміну.

  4. Розвиток товарно-грошових відносин і торгівлі в період функціону- вання ринку. Місце торгівлі в економічному розвитку держави.

  5. Торгівля як галузь господарювання, її економічна характеристика.

  6. Перспективи розвитку торгівлі у період функціонування ринку.

80

Розділ І

Література

К.: Академія, 2000.

Т. 1. — С. 380,

  1. Економічна енциклопедія 383, 400, 406.

  2. Економічний словник-довідник. — К.: Феміна, 1996.

  3. Закон України "Про власність" // Голос України. — 1991. — 5 березня.

  4. Закон України "Про державний контракт і державне замовлення на 2003р.: Указ Президента.

  5. Закон України "Про захист споживчого ринку України" від 10 липня 1991 р.

  6. Закон України "Про приватизацію державних підприємств // Го- лос України. — 1992. — 21 січня.

Семінар 2 Тема: Торгівля в системі ринкових відносин

План

4 год.

  1. Органи керівництва торгівлею.

  2. Організаційні форми торгівлі.

  3. Функції торгівлі та їх характеристика.

  4. Торгівля — зв'язкова ланка виробництва і споживання.

  5. Удосконалення взаємовідносин торгівлі з виробництвом

Література

К.: Академія, 2001. — Т. 2. — С. 222,

  1. Економічна енциклопедія. 232,323,351,583.

  2. Закон України "Про захист споживчого ринку України" від 10 липня 1991 р.

  3. Мазаракі А. А. Економіка торговельного підприємства. — К.: Хреща- тик, 1999.— 689 с.

  4. Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації. -— К.: Либідь, 1996. — 386 с.

  5. План економічного і соціального розвитку України на 2003 p.: Поста- нова ВР України // Збірник постанов 24.Х1І.2002 р.

  6. Соціально-економічне становище України в 2003 р. // Додаток до Уря- дового кур'єру. — 2003. — Лютий.

  7. Фастовець А. А. Економіка підприємства. — К., 2002. — 346 с.

Тсюгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 81

г

Семінар З

Тема: Споживчий ринок товарів і послуг. Споживання

і купівельна спроможність населення 4 год.

План

  1. Споживач — центральна фігура у ринкових відносинах.

  2. Споживання і потреби, їх суть і економічна характеристика.

  3. Основні тенденції розвитку народного споживання.

  4. Попит і товарна пропозиція. Попит як форма прояву потреби, як еле- мент ринку.

  5. Фактори, що впливають на попит і пропозицію.

  6. Роль торгівлі у формуванні розумних потреб.

Література

  1. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — Т. 2. — С. 163, 165,818,820,821,822.

  2. Економічний словник. — К.: Феміна, 1996.

  3. Закон України "Про Захист споживчого ринку України" від 10 липня 1991р.

  4. Мазаракі А. А. Економіка торговельного підприємства: Підручник. — К.: Хрещатик, 1999. — 689 с.

  5. Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.: Либідь, 1996. —386 с.

  6. Марцин В. С. Становлення ринкової економіки в Україні (проблеми і перспективи). — Л.: Коопосвіта, 1999. — 284 с.

Семінар 4 Тема: Товарні ресурси предметів споживання 2 год.

План

  1. Товарні ресурси. їх характеристика, класифікація та джерела форму- вання.

  1. Баланси ресурсів товарів народного споживання, їх характеристика.

  1. Роль балансів ресурсів у прогнозуванні та плануванні показників гос- подарської діяльності.

  2. Місце споживчої кооперації у збільшенні та збереженні товарних ре- сурсів.

6 — 5-996

82 Розділ І

Література

  1. Держкомстат України: Статичний бюлетень за 2002 р. — К., 2002.

  2. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — Т. 2. — С. 65,72,251.

  3. Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.: Либідь, 1996.— 386 с.

  4. Марцин В. С. Ціна як важіль економічного впливу на розвиток еконо- міки. — Житомир: Фінанси України. — К., 2001.

4. Матеріали XVIII з'їзду споживчої кооперації України. — К., 2001. 6. Основні показники господарської діяльності споживчої кооперації за 2002 р. — К„ 2003.

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 83