Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4. Фактори, що впливають на попит і пропозицію

Під впливом різних явищ і процесів соціально-економічного та не- економічного характеру попит і пропозиція товарів постійно змінюють- ся. Для визначення тенденцій і змін у попиті та пропозиції слід здійсни- ти факторний аналіз і передусім кількісно встановити дію тих чи інших факторів.

Фактори, що впливають на зміну у попиті й пропозиції, можна по- ділити на загальні та часткові. До загальних факторів, що зумовлюють попит на товари, належать такі, що змінюють попит населення незалеж- но від виду товару і його особливостей.

Часткові фактори змінюють попит і споживання населення на конк- ретні види товарів та їх різновиди. Вплив та взаємозв'язок цих факторів пов'язаний із особливостями споживчих властивостей окремих предметів споживання.

Серед загальних факторів найважливішими є обсяг та структура ви- робництва товарів, які характеризують товарну пропозицію. Узгодження товарних ресурсів із платоспроможним попитом населення є важливою проблемою, яку постійно слід вирішувати. У вирішенні цих питань треба зважати на відповідну пропорційність. Тільки в тому випадку, коли збільшення виробництва супроводжується відповідним зростанням попи- ту, створюються реальні умови, за яких виробництво задовольняє попит і реалізація здійснюється ритмічніше. З цією метою слід активно вико- ристовувати різноманітні важелі регулювання попиту та пропозиціїу розрізі певних товарів. До таких заходів належать передусім дії, які впливають на промисловість і сільське господарство щодо збільшення кількості про- дукції, розширення її асортименту, підвищення якості, а також щодо до- даткового залучення імпортних товарів.

Першочерговим завданням галузей промисловості, сільського госпо- дарства є збільшення обсягів випуску продукції, докорінне поліпшення якості та асортименту виробів, підвищення їх технологічного та есте- тичного рівня та надійності в експлуатації.

До загальних факторів, що визначають розмір попиту, відносять ве- личину та співвідношення грошових доходів окремих соціальних груп населення, рівень і співвідношення роздрібних цін на товари, чисельність населення, статевий склад, кількість та віковий склад сімей, розміри сукупних фондів споживання, надходження продуктів з особистих

64 Розділ І

підсобних господарств, кліматичні, національні та інші особливості праці й побуту.

Слід відзначити, що деякі фактори впливають на придбання окремих товарних груп. Наприклад, попит на одяг та взуття значною мірою, крім інших параметрів, визначається ще й модою, на телевізори — радіусом зони стійкого прийому телевізійного сигналу, на меблі — темпами жит- лового будівництва та створенням нових сімей, на електропобутові ма- шини та обладнання — рівнем електрифікації побуту.

В умовах ринку держава має відповідні важелі свідомого регулюван- ня співвідношення між попитом і пропозицією. Це досягається, голов- ним чином, забезпеченням пропорційності між обсягом купівельних фондів щодо товарів у вартісному вимірі.

Важливим є також регулювання співвідношення за товарним скла- дом у натуральних показниках. Однак, при загальній відповідності між попитом і пропозицією можуть спостерігатися невідповідності між ними за певними періодами і територіями.

Відповідність між попитом і пропозицією має першочергове значен- ня для розвитку економіки в цілому, для здійснення принципу розподілу за працею, для забезпечення стійкості та довіри до грошової одиниці.

Підтема 3. Товарні ресурси предметів споживання. Ціна як елемент взаємодії пропозиції та попиту