Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4. Вплив ціни на попит і пропозицію та рівень споживання різних товарів у конкретному регіоні

Прийняті продукти від населення споживча кооперація продає в ро- бочих селищах і містах з націнкою. Ці ціни відповідно вищі, ніж ціни, за якими здійснено закупівлю сільськогосподарської продукції.

Споживча кооперація може торгувати продукцією на місцевих рин- ках, яка оплачена на 75 % загальної вартості. Кінцевий розрахунок тоді проводиться після її реалізації. Свої послуги споживча кооперація опла- чує за рахунок комісійної винагороди, яка встановлюється з розрахунку покриття витрат з реалізації товарів і забезпечення планового прибутку.

Реалізація продукції на місцевих ринках з залученням споживчої ко- операції має прогресивне значення. Для міських споживачів воно за- ключається в більш стабільному рівні цін, підвищенні культури торгівлі, її стабільності. Індивідуальні виробники, фермери також отримують ви- году, насамперед, у зв'язку з економією праці і часу на реалізацію про- дукції, які можуть бути використані на більш ефективне виробництво цієї продукції. За орієнтовними підрахунками, на місцевих ринках у се- редньому торгує близько 380 тис. населення щоденно. Цю цифру слід розглядати з різних позицій — економічних, соціальних та політичних.

Проведені дослідження реалізації продукції на місцевих ринках свідчать, що більша частина продукції (56 %) завезена з інших регіонів. Причиною такої ситуації є різниця в цінах. Це стосується в першу чергу таких товарів, як виноград, фрукти, цитрусові, картопля в деяких місце- востях, кавуни, дині тощо. Майже повністю осідають на місцевих ринках

182

Розділ II

м'ясні, рибні продукти, частково яйця. Значні відстані через різницю цін долає олія, цитрусові, фрукти, цукор, частково борошно.

При збуті цієї продукції через споживчу кооперацію з'являється мож- ливість організації міжобласних господарських поставок відповідної про- дукції, що дозволяє розширити ринок збуту і більш організовано задо- вольнити потреби населення конкретних регіонів. Є також можливість організації переробки сільськогосподарської продукції у місцях її масо- вого виробництва, а потім організації торгівлі продуктами переробки. Все це посилює економічні умови для подальшого розвитку місцевих товарних ринків. Обсяг обороту споживчої кооперації з продажу сільсько- господарських продуктів на місцевих ринках за 2002 р. склав близько 18 % загального обороту споживчої кооперації.

Подальший розвиток реалізації продукції через місцеві ринки буде сприяти розширенню закупівельної діяльності для безпосередніх ви- робників продукції сільського господарства. Більше вигоди отримає конкретний споживач.

5. Перспективи розвитку товарообороту місцевих ринків

Розвиток місцевих ринків здійснюється під безпосереднім керівницт- вом місцевих органів влади. Вони здійснюють контроль за динамікою об- сягів реалізації, розвитком матеріально-технічної бази, рівнем цін на това- ри народного споживання. Збільшенню привозу на місцеві ринки сприяє організація допомоги транспортом у віддалені населені пункти, створен- ня у селах заготівельних пунктів з прийому продукції для подальшої її концентрації й організованої доставки, будівництво і благоустрій місце- вих ринків, налагодження автобусного зв'язку, забезпечення холодильни- ками, складськими приміщеннями, контрольними станціями, побутовим обслуговуванням тощо. На місцевих ринках проявляється регулююча роль закону попиту і пропозиції. Від співвідношення між ними залежить рівень цін і характер розвитку ринкових відносин.

Враховуючи сезонність виробництва сільськогосподарської продукції, а також сезонність попиту на більшість із них, перспективною є органі- зація періодичних традиційних ярмарок, приурочених до закінчення ма- сового збору врожаю, передсвяткової торгівлі. Як свідчить практика, підготовка і проведення таких масових заходів супроводжується суттє- вим збільшенням привозу товарної маси і зниженням ринкових цін на неї.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 183

З метою подальшого розвитку торгівлі на місцевих ринках, надання населенню послуг з доставки і реалізації сільськогосподарської продукції, Укоопспілкою розроблена і втілюється комплексна програма рекон- струкції, технічного переоснащення та розвитку ринків до 2011 р. У ній враховані нормативи торгової площі на 1000 мешканців, кліматичні, ре- гіональні особливості. На місцевих ринках створюються додаткові струк- тури, торгово-заготівельні підприємства, окремі кооперативи. Закон "Про споживчу кооперацію" в Україні створює сприятливі умови для подаль- шого розвитку місцевих ринків. У ньому закріплено положення про те, що місцеві ринки поряд із сільськогосподарською продукцією, для пов- нішого використання ресурсів і збільшення доходів можуть без обме- ження займатися й іншими видами діяльності, які не заборонені законом.

З метою покращення торгового обслуговування населення потрібно і надалі розвивати торгівлю на місцевих товарних ринках. Від цього виграють всі: виробник, споживач і держава.

184 РозділІІ

Питання для поглибленого вивчення II розділу

  1. Торговельне підприємство як суб 'єкт ринкових відносин.

  2. Фунщіонально-правовий статус діяльності роздрібного торговель- ного підприємства.

  3. Організаційно-економічні особливості функціонування різних видів торговельних підприємств.

  4. Об'єднання торговельних підприємств та їх характеристика.

  5. Державне регулювання діяльності торговельних підприємств в умо- вах переходу до ринку.

  6. Стратегія діяльності торговельного підприємства, її зміст та по- рядок розробки.

7'. Конкурентоспроможність торговельного підприємства та мето- ди її оцінки.

  1. Стратегічний потенціал торговельного підприємства, його конку- рентний статус.

  2. Економічна сутність товарообороту.

10. Товарооборот як економічна категорія та показник господарської

діяльності. 11 .Класифікація товарообороту, його види на ринку споживчих товарів. 12. Роль і місце товарообороту у відтворювальиому процесі. 13.Характеристика факторів, що визначають обсяги, структуру та

перспективи розвитку товарообороту.

  1. Суть і значення роздрібного товарообороту в системі соціачьно- економічних відносин.

  2. Взаємозв'язок ринку споживчих товарів та товарообороту.

  3. Порядок розробки стратегії управління товарооборотам підприємства.

  4. Перспективи розвитку роздрібного товарообороту підприємства.

  5. Економічне обґрунтування роздрібного товарообороту на плановий період.

  6. Вибір пріоритетної мети розвитку товарообороту.

  7. Аналіз обсягу і структури реалізації товарів у передтановому періоді.

  8. Оцінка діяльності торговельного підприємства на підставі плану роз- дрібного товарообороту.

  9. Методика обґрунтування роздрібного товарообороту підприємства на тановий період.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 185

23.Планування надходження товарів та його етапи.

  1. Визначення ціанового обсягу і структури надходження товарів, ха- рактеристика джерел закупівлі потрібних товарів.

  2. Оцінка надійності постачальників, забезпечення ритмічності над- ходження товарів.

  3. Асортиментна політика торговельних підприємств та методичні основи її розробки.

Література

  1. Афанасьєв М. В., Гончарова А. Б. Економіка підприємства. — X.: Харківський державний економічний університет; В.Д. ІНЖЕК, 2003. —468 с.

  2. Барроу К. та ін. Бізнес-план: Практ. посіб. — К.: Знання, 1999. — 285 с.

  3. Жеребин В. М, Романов А. Н. Уровень жизни населення: основньїе категории, характеристика и методьі оценки. — М.: ЮНИТИ, 2002. — 522 с.

  4. МаросянА. Г. Транснационализация в мировой зкономике: Учеб. по- собие. — М.: Финансовая академия, 2001. — 315 с.

5.МецВ. О. Економічний аналіз: Навч. посіб. — К.:КНЕУ, 2001. — 235 с.

  1. Покропившій С. Ф. Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтуван- ня: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2001. — 159 с.

  2. Сборн Д., Пластрик П. Управление без бюрократов: Пять стратегий обновлення государства. — М.: Прогресе, 2001. — 533 с.

Теми рефератів до II розділу

1 .Характеристика показника роздрібного товарообороту в умовах рин- кової економіки.

2.Методичні засади віднесення продажу до складу роздрібного това- рообороту.

3. Показники роздрібного товарообороту, які використовують у процесі обліку, аналізу й планування.

4.Фактори, що визначають обсяг, структуру та перспективи розвитку товарообороту.

5.Економічне обгрунтування обсягу роздрібного товарообороту, по- трібного для беззбиткової діяльності торгового підприємства.

186 Розділ II

6.Характеристика економічних обмежень, що визначають ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства.

7. Організаційно-правовий механізм функціонування роздрібного тор- гового підприємства.

8.Державне регулювання діяльності торгового підприємства.

9. Аналіз основних факторів, що визначають конкурентоспроможність роздрібного торгового підприємства.

10. Методики оцінки конкурентоспроможності підприємства та умови їх використання.

11. Тактичне планування діяльності роздрібного торгового підприємства. 12.Планування як інструмент обґрунтування управлінських рішень. 13.Стратегія управління товарооборотом як складова загального страте- гічного плану розвитку торговельного підприємства.

14. Необхідність і суть стратегічного регулювання асортиментної струк- тури роздрібного товарообороту. 15.Структурно-логічна модель управління роздрібним товарооборотом.

Питання для дискусій до II розділу

1. Необхідність та спрямованість соціальної діяльності роздрібного торгового підприємства в ринкових умовах господарювання.

2. Тенденції розвитку диверсифікації роздрібних торгових підприємств. 3учасний досвід застосування інформаційних систем управління роз- дрібним товарооборотом.

Аарактеристика варіантів прийняття управлінських рішень роз- дрібного торгового підприємства зі збалансування попиту та про- позиції на товари залежно від ступеня насиченості ними ринку.

5етодичні підходи до аналізу асортиментної структури товарних запасів.

6.3 якою метою проводять аналіз обіговості товарів та яку інформа- цію для цього використовують?

1люси і мінуси існуючої методики розрахунку оптішального розміру товарних запасів.

8.Суб'єктивні та об'єктивні причини утворення понаднормативних товарних запасів.

9ритерії вибору постачальників товарів торговим підприємством. 10. Оцінка ефективності комерційної діячьності із закупівлі товарів роз- дрібним торговим підприємством.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 187

Плани семінарських занять до II розділу

Семінар 5 Тема: Характеристика торговельних підприємств 2 год.

План

  1. Особливості функціонування торговельних підприємств.

  2. Стан, розміщення та розвиток підприємств роздрібної торгівлі.

  3. Ефективність використання підприємств роздрібної торгівлі.

  4. Спеціалізація торгової мережі та шляхи ефективності боротьби за покупців.

Література

1.Закон України "Про підприємства".

І.Мазаракі А. А. Економіка торговельного підприємства: Підручник. —

К.: Хрещатик, 1999. — 689 с. З.Маргіин В. С. Ринкова інфраструктура: суть, функції та побудова //

Торгівля, комерція, підприємництво. — 2001. А.Марцин В. С. Спеціалізація торгової мережі як шлях до ефективної

боротьби за покупця // Торгівля, комерція, підприємництво. — 2001.

5. Основні показники господарсько-фінансової діяльності Укоопспілки за 2002 р. — К., 2003.

6.(Ростовець А. А. Економіка підприємства. — К.: Академія, 2000. — 346 с.

Семінар 6 Тема: Товарооборот роздрібних торгових підприємств 4 год.

План

  1. Соціально-економічна характеристика роздрібного товарообороту та його сутність.

  1. Склад і структура роздрібного товарообороту.

  1. Основні тенденції розвитку товарообороту в умовах переходу до ринку.

  2. Класифікація товарообороту роздрібних торгових підприємств.

  3. Показники роздрібного товарообороту, їх взаємозв'язок і місце в плані економічного і соціального розвитку підприємства.

_88 Розділ II

Література

  1. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — ТИ. — С. 327, 341,342,344,347,356,362.

  2. Економічний словник. — К.: Феміна, 1999.

З.Марціт В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.:

Либідь, 1996.— 386 с. 4. Основні показники господарсько-фінансової діяльності підприємств

Укоопспілки за 2002 р. — К., 2003. Ь.Фастовець А. А. Економіка підприємства. — К.: Академія, 2000. —

Семінар 7

346 с.

Тема: Суть, склад, характеристика та аналіз

товарних запасів 2 год.

План

  1. Товарні запаси як економічна категорія.

  2. Показники, що характеризують стан товарних запасів торговельного підприємства.

  3. Фактори, що формують розмір та швидкість обертання товарних запасів.

  4. Методика аналізу товарних запасів.

Література

  1. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — ТИ. — С. 327, 341,342,344,347,356,362.

  2. Мазаракі А. А. Економіка торговельного підприємства: Підручник. — К.: Хрещатик, 1999. — 689 с.

  3. Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.: Либідь, 1996.— 386 с.

  4. Основні показники господарсько-фінансової діяльності організації і підприємств Укоопспілки за 2002 р. — К., 2003.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 189

Семінар 8 Тема: Нормування і програмування товарних запасів 4 год.

План

  1. Принципи і методи нормування товарних запасів.

  2. Особливості нормування товарних запасів сезонного та достроково- го забезпечення.

  3. Розробка нормативів товарних запасів у днях і в сумі.

  4. Методика планування товарних запасів.

  5. Оцінка ефективності розроблених планів товарних запасів.

  6. Забезпечення постійного контролю за станом товарних запасів.

Література

1. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — ТИ. — С. 327, 328, 329, 342, 344, 587, 592, 594, 595, 600, 749, 750.

2. МазаракіА. А. Економіка торговельного підприємства: Підручник. — К.: Хрещатик, 1999. — 689 с.

  1. Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.: Либідь, 1996.— 386 с.

  2. Фастовець А. А. Економіка підприємства. — К.: Академія, 2000. — 346 с.

Семінар 9

Тема: Оптова торгівля як форма товарного обігу

та товарооборот оптових підприємств 4 год.

План

  1. Місце оптової торгівлі у формуванні товарного забезпечення.

  2. Планування обсягу та структури надходження товарів.

  3. Показники оптового товарообороту та мета його аналізу.

  4. Методика аналізу плану оптового товарообороту.

  5. Нормування товарних запасів і визначення обсягів надходження то- варних ресурсів.

190

Література

  1. Економічна енциклопедія. — К.: Академія, 2001. — ТИ. — С. 599, 600, 633, 634, 635, 748, 749.

  2. МазаракіА. А. Економіка торговельного підприємства: Підручник. — К.: Хрещатик, 1999. — 689 с.

З.Марцин В. С. Економіка споживчої кооперації: Підручник. — К.: Либідь, 1996.— 386 с.

  1. Основні показники господарсько-фінансової діяльності підприємств Укоопспілки за 2002 р. — К., 2003.

  2. Фастовець А. А. Економіка підприємства. — К.: Академія, 2000. — 346 с.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 191