Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

1. Економіка торгівлі як галузева економічна наука

Ринкова система господарювання, яка формується в Україні, обумов- лює зміну форм та методів управління галузевим господарюванням. Вона вимагає нових кадрів для визначення місця та ролі кожної галузі госпо- дарювання в народногосподарському комплексі. У перехідний період виникають і отримують розвиток принципово нові організаційні форми господарювання, радикально змінюється система економічних відносин з державою, власниками, окремими галузями.

У нашому курсі галузева економічна наука розглядається як навчаль- надисципліна, мета якої полягає у формуванні в студентів сучасного еко- номічного мислення про торгівлю, глибокого комплексного розуміння місця і ролі торгівлі у відтворювальних процесах господарсько-фінансо- вої діяльності; баченні сучасних проблем розвитку економіки торгівлі та опануванні навичками грамотного розв'язання наявних проблем.

Вивчаючи економіку торгівлі як галузеву науку, ставимо за мету:

  • дати студентам глибокі теоретичні знання з питань суті економіки торгівлі, її економічного механізму функціонування, стратегії та тактики розвитку як у сучасних умовах господарювання, так і на перспективу;

  • показати можливості розробки та реалізації управлінських рішень господарської діяльності;

  • проаналізувати, спрогнозувати та запланувати окремі показники та результати діяльності;

  • навчити творчого, критичного підходу до діючих методів господа- рювання та розробки обґрунтованих пропозицій щодо покращення всієї економічної роботи в торгівлі;

  • набути відповідних навичок оцінки місця і ролі торгівлі у системі ринкових відносин, її економічної ефективності та наслідків прийняття відповідних рішень.

Вступ

15

Сутність економіки торгівлі як галузевої економічної науки полягає в тому, що це наука про закони, які регулюють відносини між людьми у процесі виробництва і використання матеріальних благ, шляхи і спосо- би підвищення ефективності як виробництва, так і торгівлі.

Економіка торгівлі відіграє важливу роль у системі народногоспо- дарських зв'язків промисловості з сільським господарством, виробниц- твом узагалі та споживанням зокрема.

Торгівлею називають розвинену форму обміну продуктами праці між окремими виробниками і власниками товарів, що здійснюється в поряд- ку купівлі-продажу. Торгівля як діяльність розвивалася з першого су- спільного розподілу праці, коли від землеробства відділилося скотарство. Далі відбувся другий суспільний розподіл праці, тобто з'явилися ремес- ла, виникли міста і купці, які почали займатися лише купівлею і прода- жем товарів. Це вже був третій розподіл праці. Він виник тоді, коли ви- робникам стало невигідно гаяти час на продаж своїх товарів і вони за певну плату передали цю функцію людям, які спеціалізувалися на ній. Так з'явилася торгівля як окрема галузь господарювання.

Торгівля як галузь господарювання має велике значення для еконо- міки держави. Вона впливає на виробництво і споживання, сприяє роз- витку взаємозв'язків між промисловістю і сільським господарством, ро- бітниками і селянами, містом і селом, забезпечуючи мешканців міста продовольчими, а села непродовольчими товарами, підтримує зв'язки між районами держави завдяки обміну товарами, які не виробляються в кож- ному з них, тісно пов'язує грошовий обіг з бюджетом і кредитною систе- мою. Через торгівлю проходить переважна більшість грошової готівки, яка повертається в банк і є джерелом багатьох видів фінансування, в тому числі й заробітної плати працівникам усіх галузей народного господар- ства. За рахунок грошей, які повертаються у банк через торгівлю, відбу- вається кредитування підприємств, які мають у тому потребу.