Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Характеристика ринку товарних ресурсів в Україні

В умовах ринкової економіки надходження товарів до торговельного підприємства здійснюється шляхом вільного вибору на ринку товарних ресурсів.

Товарні ринки формуються з товарних ресурсів. Товарні ресурси пред- метів народного споживання — це вся маса продукції, яка використо- вується для споживання, а також спрямовується на експорт. Джерелами утворення товарних ресурсів є виробництво товарів та імпорт. Зараз на товарні ринки впливають негативні явища, які обумовлені критичним станом економіки в цілому. За даними Держкомстату України, починаю- чи з 2002 р, відбувається стабілізація та незначне підвищення основних соціально-економічних показників у державі. В цілому відбувається зрос- тання, яке становить від 3,5 до 8 % щорічного валового внутрішнього про- дукту. Це сприятливо впливає на характеристику ринку товарних ресурсів.

Виробництво продукції промисловості за 2002 р. порівняно з 2000 р. збільшилося на 4,8 %, а виробництво товарів народного споживання — на 7,2 %, виробництво продукції сільського господарства зросло на 6,4 %. Якщо порівнювати виробництво 2002 р. з 1990 p., то ще спостерігається значний спад. Такий спад виробничої діяльності обумовлений низкою різних факторів. Водночас споживчий ринок України наповнюється то- варами імпортного виробництва, які дуже часто мають низьку якість. У роздрібному товарообороті України імпортні товари займають серед непродовольчих товарів 75 %, а серед продовольчих близько 38 %, хоча за офіційними даними надходження імпорту в 2002 р. зменшилося порівняно з 2000 р. на 8,6 %.

Збільшення частки імпортного товару значною мірою пов'язане з існу- ванням так званого тіньового обороту і його складової— нелегального імпорту. Обсяги тіньової економіки можна визначити через сукупність позабанківського обігу готівкових коштів. Так, якщо у 1994 р. частка не- контрольованої грошової маси в Україні становила 24,7 %, то в 2000 р. цей показник дорівнював уже 44,4 % і складав близько 8,7 млрд грн. У 2002 р. ця частка дійшла до 50 %. Такий стан негативно впливає на власне виробництво споживчих товарів і заподіює значну шкоду економіці України.

Характеристика ринку товарних ресурсів буде неповною, якщо не розглянути його структури. Основою аналізу структури ринку товар- них ресурсів можуть виступати різні критерії. По-перше, залежно від

Торгівля в період розбудови ринкової економіки в Україні 47

того, до якої групи належить товар, виділяють ринок товарів продоволь- чої і ринок товарів непродовольчої групи. Використовуючи класифіка- цію товарів, можна вивчати ринок за внутрішньогруповим асортимен- том. Наприклад, ринок м'яса і м'ясопродуктів, ринок макаронних виробів, ринок взуття, одягу тощо. По-друге, за географічною ознакою розрізняють ринок області, регіону, держави. По-третє, за джерелами фор- мування виділяють ринок продукції промисловості (легкої та харчової), ринок сільськогосподарської продукції. Окремо розрізняють ринок то- варів вітчизняного виробництва та ринок імпортних товарів.

У науковому розумінні розрізняють макро- та мікроструктуру ринку. Макроструктура ринку — це відображення співвідношення попиту та пропозиції за товарними групами, які об'єднані за окремим споживчим призначенням. Мікроструктура ринку — це більш детальне відобра- ження потреби в товарах та їх пропозиції.

Аналізуючи ринок непродовольчих товарів у його розширених ме- жах, потрібно розглядати не тільки кінцеві продукти виробництва, що реалізуються населенню, але й ті елементи, які є його складовою части- ною — сировину, матеріали, напівфабрикати. Не можна, наприклад, об- межувати ринок тканин лише тими тканинами, які продаються безпосе- редньо населенню. Тканини, які використовуються у швейній промисло- вості для виготовлення одягу, також є складовою частиною цього ринку, тим більше, що населення купує переважно готовий одяг, а не тканини. З цієї причини до ринку тканин слід віднести і ту частину, яка викорис- товується для виробництва взуття, меблів, легкових автомобілів та інших товарів.

Важливою особливістю ринку непродовольчих товарів є більш ви- сока динаміка впровадження на ньому нових предметів, в тому числі виготовлених із нових видів сировини, порівняно з ринком продо- вольчих товарів. Цей ринок має великі резерви впровадження нових розробок, які створюються в результаті науково-технічного прогре- су. Це, зокрема, товари культурно-побутового призначення та госпо- дарського вжитку (радіотовари, товари зв'язку, електропобутові ма- шини, тканини тощо).

На відміну від продовольчих товарів, промислове виробництво не- продовольчих товарів базується не тільки на ресурсах сільськогосподар- ської сировини, але й на ресурсах сировини промислового походження.

48 Розділ І

До того ж з розвитком науково-технічного прогресу питома вага останніх займатиме досить вагому частину. Для виробництва таких товарів широ- ко використовується також вторинна сировина — текстильна та папе- рова, макулатура, металобрухт.

Виходячи з визначеної суті ринку товарних ресурсів, його місця й ролі в економічному розвитку держави, слід підкреслити важливість комплексного підходу до управління ним державними структурами. Слід відзначити, що формування товарних ресурсів предметів народного спо- живання відбувається здебільшого стихійно, значною мірою за рахунок імпорту, що не відповідає меті економічної політики нашої держави та руйнує її власний народногосподарський комплекс.

Наявність ринку товарів народного споживання, збалансованість його за кількістю, структурою, якістю та ціновою ознакою з урахуванням по- треб населення повинно стати основою відродження вітчизняного ви- робництва, а також впровадження економічно вигідних для нашої краї- ни законів.