Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

3. Зміст, структура, послідовність вивчення та зв'язок курсу з іншими економічними дисциплінами

Курс "Економіка торгівлі" має чітко визначену, суворо продуману, нау- ково обґрунтовану послідовність, яка дає можливість викладачу більш гли- боко розкрити, а студентам краще засвоїти зміст навчальної дисципліни.

Зміст курсу визначається предметом вивчення, а також його про- грамою.

Програма курсу "Економіка торгівлі" складається з вступу і 4-х розділів. У вступі — розгляд торгівлі як галузі господарювання, її місця в системі економічних наук.

У першому розділі — 'Торгівля в період розбудови ринкової економі- ки в Україні" — розглянуто економічну сутність, соціально-економічні форми, роль та значення торгівлі в народногосподарському комплексі країни, а також споживчий ринок товарів та послуг.

У другому розділі — "Організаційно-економічні основи функціонуван- ня торгових підприємств" — розглянуто роздрібні торгові підприємства

2 — 5-996

18 Вступ

як основну ланку роздрібної торгівлі, їх організаційно-економічні особ- ливості, державне регулювання діяльності торгових підприємств в умо- вах переходу до ринку.

Окремо виділено товарооборот торгових підприємств як економічну категорію, його сутність і значення в системі соціально-економічних відносин. Передбачено розгляд оптової торгівлі як форми товарного обі- гу, оптового товарообороту підприємств. Самостійною темою виділено вивчення товарообороту місцевих ринків.

Третій розділ — це "Економічні ресурси торгових підприємств та ефективність їх використання", в якому заплановано вивчення тем "Пер- сонал торгових підприємств і його матеріальне стимулювання", "Мате- ріальні ресурси торгових підприємств", де значне місце приділено ви- вченню матеріально-технічної бази, її сутності, соціально-економічної ролі.

Останній розділ передбачає вивчення фінансово-економічних резуль- татів та ефективності діяльності торгових підприємств. Тут окремо було розглянуто валові доходи торгових підприємств, витрати обігу, прибут- ки і рентабельність, соціально-економічну ефективність діяльності тор- гових підприємств, ризик у діяльності торгових підприємців.

Засвоєння цього курсу дає можливість визначити суть, природу і місце торгівлі в системі ринкових відносин, її роль і місце в економіці держави.

Наш курс має тісний зв'язок з іншими дисциплінами. Він базується на вивченні курсу політичної економії, макро- і мікро- економіки, мате- матики для економістів, статистики, бухгалтерського обліку, товарознав- ства продовольчих і непродовольчих товарів та інших навчальних дис- циплін. Належні знання цих дисциплін дають можливість глибше роз- крити зміст окремих проблем і конкретних питань вказаного курсу.

Цей курс є основною профілюючою дисципліною не тільки для спе- ціальності "Економіка підприємства", але й для інших економічних спе- ціальностей. Він покликаний дати глибокі та стійкі знання з економіки торгівлі, ознайомити вас з закономірностями розвитку сфери товарного обігу, забезпечити оволодіння методами аналізу і планування окремих по- казників розвитку торгівлі як в цілому, так і споживчої кооперації зокрема.

Успішне вирішення цих важливих завдань вивчення курсу, крім на- ших зусиль, передбачає творче і систематичне вивчення курсу кожним студентом. Перехід до ринку вимагає, щоб при підготовці спеціалістів

Вступ iZ

з вищою економічною освітою серйозна увага приділялася формуван- ню у студентів наукового методу пізнання, творчого підходу до оволоді- ння науками, відповідального ставлення до навчання, самостійної робо- ти над курсом.

Особи, які закінчують вищу школу, повинні бути зразком виконання державного та громадського обов'язку.