Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

1. Стратегія аналізу і планування прибутку підприємства

Досягнення мети діяльності підприємства пов'язано з глибоким ана- лізом та оцінкою досягнутих результатів. Найчастіше головна мета фор- мулюється як досягнення відповідного рівня рентабельності на вкладе- ний капітал і відповідно отримання певної маси чистого прибутку. Маса прибутку підприємства залежить, з одного боку, від величини доходів, що одержує підприємство, з другого — від розмірів витрат обігу. Форму- вання доходів і витрат підприємства обумовлюється передусім обсягами його діяльності (товарообороту), а також асортиментною, ціновою по- літикою і ресурсним забезпеченням товарообороту.

Стратегія управління прибутком може бути представлена такими ета- пами:

  1. Правильне визначення суми прибутку підприємства, величина якої залежить від стадії життєвого циклу підприємства, стратегічних завдань, які стоять перед підприємством в майбутньому періоді, тактики їх вирі- шення. Величина цільової суми прибутку може знаходитися в інтервалі від точки беззбитковості до точки рівноваги, яка відповідає одержанню максимального прибутку. Кожна одиниця товарообороту додає певну ве- личину доходу і витрат торгового підприємства. Цей приріст ще назива- ють граничні доходи і граничні витрати. Якщо граничний дохід більший за граничні витрати, то кожна одиниця товарообороту додає до доходу більшу величину, ніж до суми витрат. При такому становищі різниця між доходами і витратами зростає, що означає і зростання прибутку підпри- ємства. Максимум прибутку досягається при такому обсязі товарообо- роту, при якому граничні доходи, отримані від реалізації кожної додатко- вої одиниці товарообороту, дорівнюють граничним витратам при реалі- зації кожної додаткової одиниці товарообороту.

  2. Обгрунтування стратегії визначення обсягу товарообороту, який забезпечує одержання цільової суми прибутку. Для цього, з одного боку, розраховують потрібний обсяг товарообороту, виходячи з величини цільо- вого прибутку, а з другого — оцінюють можливий обсяг товарообороту, який відповідає попиту населення на товари і ресурсозабезпеченості обо-

фінансово-економічні результати діяльності торгових підприємств

357

роту. Досягнення збалансованості між потрібним і можливим обсягами товарообороту забезпечується на наступних етапах розробки стратегії управління прибутком шляхом розробки асортиментної та ресурсної ціно- вої політики підприємства.

  1. Розробка асортиментної політики підприємства. Ця робота має бути спрямована на оптимальну товарно-групову структуру відповідно до структури попиту населення.

  2. Обгрунтування цінової політики. Воно має бути спрямоване на ви- значення оптимальних цін реалізації товарів, при яких досягається оп- тимальний обсяг товарообороту, і як наслідок — максимальний прибу- ток. Торгове підприємство при укладанні комерційних угод з закупівлі товарів мусить виходити з залежностей між прибутком, обсягом това- рообороту і ціною реалізації товарів, що дозволяє йому оптимізувати асор- тимент товарів і ціни на їх реалізацію.

  3. Формування ресурсної політики підприємства, яка зводиться до обґрунтування стратегіїуправління прибутком, має передбачати залучен- ня ресурсів, які забезпечують досягнення необхідного обсягу діяльності з найменшими затратами.

  4. Розробка стратегії, пов'язаної з вирішенням завдань управління валовим доходом.

  5. Аналіз поточних витрат торгового підприємства, що вже було роз- глянуто в темі витрати обігу. Результатом розробки стратегії внаслідок глибокого аналізу є визначення можливого (реального) обсягу отриман- ня доходів та здійснення поточних витрат на плановий період, порівнян- ня яких дозволяє оцінити можливий обсяг прибутку підприємства.

  6. Порівняння можливого обсягу отримання прибутку з його цільо- вим розміром. Якщо відповідність досягнута, тобто можливий обсяг при- бутку більший або дорівнює цільовому розміру прибутку, то такий аналіз оцінюється позитивно і стратегічний план приймається до виконання.

  7. Здійснення заходів з контролю за ходом реалізації розробленого плану. Якщо відповідність не досягається, тоді потрібно повернутися до аналізу та використання можливих резервів збільшення прибутку за ра- хунок раціонального використання ресурсів, зниження витрат та збіль- шення доходів, або ж варто відкоригувати (зменшити) цільову систему прибутку.

358 Розділ IV