Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Показники оптового товарообороту та мета їх аналізу. Методика аналізу плану оптового товарообороту

Основним показником оптової торгівлі є оптовий товарооборот. За- лежно від суб'єкта (джерела) продажу товарів він поділяється на оптовий товарооборот виробників і оптовий товарооборот торгових організацій.

166

Розділ II

Залежно від використання товарних ресурсів за призначенням, опто- вий товарооборот набуває трьох видів:

  • продаж товарів роздрібним, промисловим підприємствам, а також на експорт;

  • внутрішньосистемний продаж (одні оптові підприємства іншим);

  • міждержавний продаж товарів на основі урядових угод.

Залежно від організації товаропросування, оптовий товарооборот по- діляють на складський і транзитний.

При складському товарообороті товари відвантажуються зі складів оптових баз, де вони зберігаються і комплектуються в широкий торго- вий асортимент.

При транзитному товарообороті товаропросування відбувається без- посередньо в роздрібну торгову мережу оптовим покупцем, обминаючи склади оптових баз. Транзитний товарообіг, у свою чергу, поділяється на оплачений і неоплачений (організований без участі в розрахунках, тобто коли оптова база тільки організовує рух товарів, укладає угоди, уточнює специфікації та реквізити покупців, контролює терміни відвантаження, а розрахунки відбуваються між постачальником і одержувачем товарів). Обидва види оптового товарообороту (складський і транзитний) мають свої переваги і недоліки.

Складський товарооборот необхідний і доцільний при доставці то- варів складного асортименту, коли потрібне складське накопичення ши- рокого торговельного асортименту товарів, комплектування невеликих партій товарів відповідно до розміру магазинів і регулярна доставка їх у роздрібну мережу. Але це занадто дорогий спосіб товаропросування, і тому потрібно, щоб на шляху до роздрібної торгової мережі товар про- ходив не більше, ніж одну оптову ланку.

Транзитний товарооборот скорочує час переміщення товарів, тобто зменшує витрати на вантажно-розвантажувальні роботи та утримання складської мережі, а також потребу у складських приміщеннях. Але тран- зитну норму відвантаження (вагон, контейнер, автомобіль) не кожен ма- газин може викупити і прийняти. Наданому етапі ця економічна форма товаропросування зведена до мінімуму. Враховуючи той факт, що тран- зит звужує асортимент, економічно правильно він застосовується щодо товарів простого асортименту і товарів місцевого виробництва.

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 167

Отже, показниками оптового товарообороту виступають:

  1. Обсяг товарообороту в сумі, в тому числі складський і транзитний. Всі якісні показники обчислюються відносно оптового товарообороту з участю в розрахунках (тобто складський оборот плюс оплачений тран- зит).

  2. Співвідношення роздрібного і оптового товарообороту (коефіцієнт ланковості товаропросування), що застосовується для оцінювання вкла- ду оптової торгівлі в роздрібний товарооборот. Коефіцієнт ланковості товаропросування розраховується шляхом зіставлення валового і роз- дрібного товарообороту (оптовий плюс роздрібний товарооборот, розді- лений на роздрібний товарооборот). Він показує кількість оптових та роз- дрібних ланок на шляху від виробника до покупця.

  3. У системі споживчої кооперації застосовується показник процент- ного відношення оптово-складського товарообороту до роздрібного, який показує частину товарів, що пройшли на шляху до покупця через оптові бази і склади.

  4. Для оптової торгівлі характерним є показник рівня централізова- ної доставки товарів силами постачальників і за їхні кошти. Він розрахо- вується як частка від ділення суми товарів, що продані й доставлені цен- тралізовано, на суму оптово-складського обороту і визначається у відсот- ках, показуючи частку централізованої доставки.

Централізовану доставку на цьому етапі забезпечують промислові підприємства, доставляючи у магазини хліб, молоко та інші товари з об- меженим терміном зберігання, а також бази і склади споживчих това- риств та райспоживспілок. Через обмеженість фінансових ресурсів цей прогресивний спосіб доставки товарів застосовують лише бази райспо- живспілок.

Світовий досвід підтверджує, що за централізованою доставкою — майбутнє, оскільки при цьому ефективно використовуються транспортні засоби, скорочуються витрати часу і коштів.

Основна мета аналізу оптового товарообороту — визначити, як опто- ва база виконує покладені на неї функції зі збуту товарів виробника і забезпечення товарами роздрібної торгової мережі. Особливістю ана- лізу оптового товарообороту є проведення його у зіставленні з роздріб- ним товарооборотом зони, яку обслуговує база.

168 Розділ II

У процесі аналізу розраховуються такі показники, як і при аналізі роз- дрібного товарообороту: відсоток виконання плану, темпи зростання то- варообороту у діючих і порівняльних цінах. Розраховуються також і такі показники, які властиві тільки оптовій торгівлі. Методика аналізу опто- вого товарообороту така (табл. 8):

Таблиця 8 Методика аналізу оптового товарообороту (тис.)

Показники

Минулий період

Звітний період

Звітний

рік у % до минулого

План

Факт

Ступінь виконання

1. Оптово-складський товарооборот

2. Оплачений транзит

3. Усього оптовий товарооборот

4. Питома вага транзиту

5. Роздрібний товарооборот порівняльного кола товарів

6. Оптово-складський товарооборот у % до роздрібного

Загальна криза неплатежів, відсутність оборотних коштів і значний податковий тягар не сприяють розвитку як оптового, так і роздрібного товарообороту.

При аналізі оптового товарообороту важливим є аналіз співвідношен- ня оптово-складського і роздрібного товарообороту. Початок такого ана- лізу вимагає інформації про структуру товарообороту.

На загальне співвідношення оптово-складського і роздрібного това- рообороту впливає структура товарообороту і коефіцієнт ланковості ок- ремих груп товарів. Такий аналіз здійснюється за такою формою (табл. 9).

Зміна структури товарообороту, а саме збільшення частки продтоварів, зменшує співвідношення оптово-складського товарообороту до роздріб- ного. Аналізуючи оптовий товарооборот в асортименті, перевіряють виконання планів за кожною групою, зіставляють оптово-складський

Організаційно-економічні основи функціонування підприємств 169

Таблиця 9 Аналіз структури товарообороту і коефіцієнта ланковості окремих