Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
163
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2. Показники ефективності господарської діяльності підприємства

Ефективність с складною економічною категорією, яка охоплює різні рівні господарювання (загальнодержавний, галузевий, рівень підприєм- ства) і знаходиться відповідно під впливом багатьох як внутрішніх, так і зовнішніх факторів: економічних, правових, соціальних тошо. Факт, що ефективність представлена в різних видач, а саме ефективність госпо- дарської діяльності підприємства, ефективність використання різних ресурсів, ефективність виробництва, торгівлі, є причиною використання для її кількісної оцінки різних показників. їх упорядкованість, розміщен- ня, наприклад, від загальних показників ефективності до часткових, ство- рює відповідну систему.

Основним принципом формування системи показників ефективності й вираження її суті на всіх рівнях управління економікою (держава, га- лузь, господарюючий суб'єкт) є співвідношення кінцевого результату (у вигляді національного доходу, валового внутрішнього продукту, обся- гу випуску чи реалізації продукції) й ефекту (прибутку) з застосованими і спожитими ресурсами. Співвідношення показників може вираховува- тися різними способами. Так, при визначенні показника ефективності як відношення результату у вигляді обсягу випуску (реалізації) продукції чи ефекту (прибутку) до ресурсів чи затрат до обсягу випуску (реалі- зації) продукції чи ефекту (прибутку) важливо досягти мінімізації.

Практичне використання системи показників економічної ефектив- ності в галузях і господарюючих суб'єктах передбачає:

  1. Орієнтацію підприємства чи галузі на інтенсивний шлях розвитку і досягнення більш високого рівня ефективності в динаміці.

  2. Вивчення резервів подальшого вдосконалення господарської діяль- ності підприємства на основі впровадження досягнень науково-техніч- ного прогресу, вдосконалення технології та покращення організації ви- ро ництва.

24 — 5-996

370 Розділ іу

3. Створення дієвого механізму підвищення ефективності господарю- вання. В якості узагальнюючого показника ефективності господарської діяльності підприємства потрібно використовувати відношення обсягу реалізованої продукції чи ефект у вигляді прибутку до сукупної величи- ни ресурсів, включаючи середню вартість основних і обігових засобів, чи до загальної суми витрат виробництва чи обігу.

Розрахунки цих показників здійснюються за такою схемою:

  1. Визначають ефективність господарської діяльності, тобто викори- станих ресурсів, шляхом ділення реалізованої продукції на сукупну ве- личину ресурсів або відношення прибутку до сукупної величини ресурсів.

  2. Визначають ефективність затрат (спожитих ресурсів). Це відно- шення реалізованої продукції до витрат виробництва або відношення прибутку до витрат виробництва.

  3. Показник ефективності використання капіталу. Це відношення реа- лізованої продукції до сукупної величини ресурсів. Третій показник пов- торює перший, оскільки ресурси ототожнюються з капіталом, але тут роз- рахунок здійснюється на 1 грн капіталу. Цей показник ще можна визначи- ти шляхом ділення суми прибутку на капітал (сукупну величину ресурсів), отримуємо прибуток з 1 грн капіталу, або, як це ще називають, коефіцієнт рентабельності капіталу. Якщо його помножити на 100, тоді отримують рентабельність капіталу.

  4. Окремо виділяють ефективність затрат як відношення реалізова- ної продукції до витрат виробництва. Це характеризує розмір реалізованої продукції на 1 грн затрат. Також визначають шляхом відношення при- бутку до витрат виробництва. Це дає величину прибутку з 1 грн затрат або коефіцієнт рентабельності затрат.

У наведених показниках ефективності відображається рівень вико- ристання окремих видів ресурсів.

1. Показники ефективності використання робочої сили (трудових ре- сурсів). Вони визначаються як відношення обсягу реалізованої продукції чи товарообороту чи ефекту у вигляді прибутку до середньоспискової чисельності працівників чи суми затрат на оплату праці всіх працівників. Для більш глибокого вивчення тенденцій зміни цього показника в ди- наміці потрібно проаналізувати частку розходів на заробітну плату в су- купних витратах, частку приросту обсягу реалізованої продукції за раху-

фінансово-економічні результати діяльності торгових підприємств

371

нок підвищення продуктивності праці, зміни чисельності працівників, співвідношення темпів зростання продуктивності праці й середньої за- робітної плати. При вивченні всіх цих показників потрібно виявити при- чину їх зміни і дати конкретні розрахунки впливу на ефективність змін кожного з вивчених показників.

2. Показники ефективності використання оборотних засобів визна- чаються шляхом розрахунку обсягу реалізації продукції на 1 грн оборот- них засобів і оборотності оборотних засобів у днях, яка визначається як відношення середньорічної вартості оборотних засобів до одноденної реалізації продукції.

3. Показники ефективності використання основних фондів включають:

  • фондовіддачу у вигляді об'єму реалізованої продукції на 1 грн середньорічної вартості основних фондів;

  • фондоозброєність як відношення середньої величини основних фондів у розрахунку на одного середньоспискового працівника. При ви- вченні показників цієї групи потрібно враховувати рівень використання передової технології, структуру основних фондів і роль в їх загальній величині частки активної частини, рівень використання потужності станків, обладнання, а в торгівлі забезпеченість населення торговою пло- щею в м2 на 1000 мешканців.

4. Показники ефективності використання поточних затрат. Сюди відносять, перш за все, ефективність виробничих (торговельних) затрат на здійснення господарської діяльності: це виробнича і повна собівартість, їх частка в ціні продукції, обсяг реалізованої продукції на 1 грн затрат.

Велике значення мають і показники ефективності використання ре- сурсів, які визначені на основі прибутків. Тут мова йде про показники рентабельності, які визначаються шляхом ділення прибутку на окремі види ресурсів або діленням прибутку на всі затрати.

В економічній літературі широко використовують поняття зворотних показників. Це, по суті, показники рентабельності, трудоємності, фон- ДО-, енерго-, матеріалоємності. Так, з першої групи показників ефектив- ності використання робочої сили (трудових ресурсів) зворотним показ- ником є трудомісткість виробництва. З другої групи — матеріалоємність, з третьої— фондоємність і з четвертої — величина затрат на 1 грн обся- гу реалізованої продукції.

24*

372 . Розділ IV

Всі вказані групи факторних показників характеризують в основно- му економічну ефективність використання ресурсів і затрат. Водночас потрібно передбачити посилення орієнтації підприємств на вирішення соціальних питань і питань забезпечення належного рівня життя людей.