Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ENGLISH_for_Medical_Students.doc
Скачиваний:
3810
Добавлен:
29.03.2015
Размер:
26.59 Mб
Скачать

9. Характеристика звуків

Приголосні звуки

Звуки [b, m, f, v] вимовляються з придихом, тобто з легким видихом. Вимова приголосних [d, t, n, 1, s, z] відрізняється від української.

В англійській при вимові [d, t. п] кінчик язика загострюється і дотикається до альвеол: date, time, nine. Також кінчик язика притискається до альвеол при вимові звуків [s. z], спинка язика при цьому опускається: size, small, rose. (В українській мові кінчик язика при вимові цих звуків притискаємо до верхніх зубів). Звук [t] перед голосною на початку слова також вимовляється з придихом: today, take, tube. Приголосний [1] має два відтінки: в кінці слова і перед приголосною вимовляється більш твердо, а перед голосною [1] вимовляється твердіше, ніж українське [л']: late, bail, tablet.

Приголосні букви, як правило, мають одне звучання, але букви с, g, th можуть звучати неоднаково у різних позиціях: cat [kset] - city [siti] game [geim] - age [eidj] thin [Bin] - this [dis].

Подальша характеристика звучання приголосних покаже різницю українських та англійських звуків:

[h] - звук, що нагадує видих, але це не український [х]. Він утворюється в гортані, органи мовлення зовсім не напружені: home, he, hello. [/] схожий на [ш], але м'якішій: shelf, she, shame.

[tf] - складний приголосний звук, що поєднує звуки [t] і [[] і схожий на український [ч], але в англійській він твердіший, виразніший: change, child, children.

[dj] - складний звук. В українській є буквосполучення "дж", що схоже на англійське, але в українській вимовляється чітко кожен звук, в англійській же мові буквосполучення вимовляється як один звук: Jane, John, jam.

[rj] - задньоязичний звук, м'яке піднебіння опущене. В українській мові такого звука немає. Язик знаходиться в тому положенні, що й при вимові звука [г], але повітря проходить через ніс: long, morning, song.

[9], [б] на письмі передаються буквосполученням th. В українській таких звуків немає. Щоб правильно вимовити глухий [9], слід злегка розімкнути зуби, просунути між ними кінчик язика, решту язика розрівняти так, щоб краї торкалися кутніх зубів, а повітря проходило через щілинку між верхніми передніми зубами і кінчиком язика. Губами до язика не торкатись. Голосові зв'язки у вимові цього звука участі не беруть. При вимові дзвінкого [б] положення всіх артикуляційних органів таке ж саме, але голосові зв'язки задіяні: the [бз], this [6is], thing [Gig], thin [Gin].

[g] вимовляється, як український [ґ]: game, great, green.

[j] - йотований звук, схожий на український, але вимовляється набагато легше: yes, yellow, yet.

[г] на український [р] не схожий зовсім, артикуляція інша: кінчик язика наближений до заальвеолярної частини, але її не доторкується, вібрації немає: red, rose, rise.

[w] - енергійний звук. Зуби не торкаються губ. Губи складаються на вимову звука [и:], тобто висунуті вперед, і швидко переходять у положення для вимови наступного голосного звука: wet, window, why.

[3] схожий на український [ж]: usual, pleasure, vision.

Голосні звуки

[і:] - довгий звук [і]. Зуби оголені, губи розтягнуті в посмішку. Звук схожий на протяжний [і] в слові "іволга".

[і] - дуже короткий голосний. Вимовляється, як початок [і:].

[е] - короткий голосний. Губи злегка розтягнуті. Схожий на [е] в словах "зебра", "сет", "фетровий".

[ее] - короткий відкритий звук. Схожого звука в українській мові немає. Нижня щелепа різко опущена, кінчик язика на нижніх зубах. Язик вигинається дугою.

[о] - короткий голосний. Положення губ, як для українського [а], але слід вимовляти [о]. Кінчик язика не торкається нижніх зубів. Губи не витягуються вперед.

[а:] - довгий голосний. Вимовляється майже в гортані. Схожий звук ви вимовляєте при огляді горла лікарем.

[л] - короткий голосний [а], вимовляється в середині порожнини рота.

[о:] - довгий голосний [о]. Губи округлені, але не випнуті.

[и:] - довгий голосний [у]. Губи округлені, але не випнуті. Звук більш напружений, ніж український.

[о] - короткий [у]. Звук напружений. Губи округлені, не випнуті; кінчик язика трохи відсунутий від нижніх зубів.

[з:] - довгий голосний. Схожого звука в українській мові немає. Відстань між щелепами зовсім невелика. Язик лежить біля нижніх зубів, не напружуючись.

[з] - нейтральний короткий ненаголошений звук між [а] і [е].

Соседние файлы в предмете Английский язык