Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.2. Статистика матеріально – технічної бази План

  1. Завдання матеріально – технічної бази підприємств. Статистика основних засобів.

  2. Види оцінки основних засобів. Статистичне вивчення амортизації і зношення основних засобів.

  3. Показники наявності, стану, динаміки, використання і озброєності праці основними засобами.

  4. Статистика енергетичного устаткування.

  5. Статистика виробничого устаткування.

Основні терміни і поняття

Засоби праці, основні виробничі фонди, будівлі, споруди, передавальне устаткування, машини і устаткування, транспортні засоби, інструменти загального призначення, виробничий інвентар і приладдя, господарчий інвентар, активна і пасивна частини основних фондів; повна первісна вартість ОФ, повна відновна вартість ОФ, залишкова вартість ОФ, фізичне і моральне зношення ОФ; амортизація, коефіцієнти зносу і придатності; коефіцієнти надходження, оновлення і вибуття; фондовіддача, фондоозброєність праці.

Рекомендована література

1. Вашків П.Г. Статистика підприємництва. – К., 1999., с. 284-346

2. Горкавий В. К. Статистика. – К., Вища школа. 1995., с. 309 – 324

3. Уманець Т. В. Пігарєв Ю. Б. Статистика. – К., 2000., с. 313-318

4. Головач А. В. Статистика – К., Вища школа. 1995., с. 291-312

1. Завдання матеріально – технічної бази підприємств. Статистика основних засобів

Матеріальною основою виробничого процесу виступають засоби праці, які характеризують технічний і економічний рівень підприємств і розвиток суспільства загалом. Сукупність засобів праці, що застосовують на підприємстві, набуває економічної форми основних фондів, які поділяють за економічним призначенням на виробничі і невиробничі.

Основні виробничі фонди – це засоби праці, які багаторазово беруть участь у виробничому процесі, зберігаючи при цьому свою первісну матеріально – речову форму і поступово зношуючись, переносять свою вартість на заново створений продукт.

До невиробничих відносяться основні фонди, які використовуються для задоволення культурно – побутових потреб працівників підприємства ( фірми). Невиробничі основні фонди поділяються за сферами застосування праці ( житлове господарство, комунальне і побутове обслуговування, освіта, фізкультура і соціальне забезпечення, наука тощо).

У нині діючій класифікації основних фондів виділяють такі групи:

І. Будівлі – об’єкти , що забезпечують нормальні умови для здійснення виробничого процесу (корпуси цехів, адміністративні, складські, господарські тощо)

ІІ. Споруди – інженерно – будівельні об’єкти, які виконують технічні функції у виробничому процесі (шахти, нафтові і газові свердловини, греблі, шлюзи, канали, дамби, мости, дороги, естакади, резервуари для зберігання нафтопродуктів, димові труби, водонапірні башти тощо).

ІІІ. Передавальне устаткування – засоби праці, що призначені для передачі різних видів енергії, рідких і газоподібних речовин (електро – тепломережі, нафто – газопроводи тощо).

ІV. Машини і устаткування, до яких належать такі засоби праці:

  • силові машини і устаткування – засоби праці, за допомогою яких виробляють і перетворюють енергію (електрогенератори, електромотори, трансформатори і т.ін.) ;

  • робочі машини і устаткування – знаряддя праці, які впливають на предмети праці (верстати, преси, вугільні комбайни і т.п.) ;

  • вимірювальні і регулювальні прилади, обладнання та лабораторне устаткування – засоби праці, які призначені для управління, регулювання, контролю і вимірювання параметрів виробничого процесу;

  • обчислювальна техніка – сукупність машин і пристроїв, які застосовуються для виконання обчислювальних робіт і управління технологічними процесами;

V. Транспортні засоби - засоби для переміщення вантажів і людей всередині цехів і між цехами ( автомобілі, локомотиви, електрокари і т.д.)

VІ. Інструменти загального призначення - немеханізовані і механізовані знаряддя ручної праці (гайковерти, електродрелі і т. ін.)

VІІ. Виробничий інвентар і приладдя – предмети для охорони праці

( огорожі машин, верстаки, чани і т.д.).

VІІІ. Господарський інвентар – предмети організації конторської праці (меблі, друкарські машинки тощо ).

ІХ. Інші основні засоби ( технічні бібліотеки і т. ін.).

На практиці до основних фондів не відносяться :

  • предмети, які служать менше одного року незалежно від їх вартості;

  • предмети вартістю нижче за 500 грн. за одиницю незалежно від строку їх служби;

  • спеціальні інструменти і спеціальні пристрої незалежно від їх вартості;

  • спеціальний одяг, спеціальне взуття , постільні речі незалежно від їх вартості і строку служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]