Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

3. Визначення динаміки обсягу продукції. Асортимент продукції

Динаміка виробництва продукції характеризується індексами фізичного обсягу продукції. Використовуються як індивідуальні (для характеристики випуску окремих видів продукції), так і загальні індекси.

Індивідуальний індекс має вигляд:

,

де q1 і q0 – виробництво певного виду продукції у натуральному виразі відповідно у звітному і базисному періодах.

Загальний індекс фізичного обсягу продукції має такий вигляд:

,

де p0 – фіксована оптова ціна підприємства за одиницю відповідного виду продукції.

Індекс фізичного обсягу продукції можна визначити якщо індекс вартості продукції поділити на індекс цін на цю продукцію:

.

Загальний індекс фізичного обсягу продукції можна обчислити і як середній арифметичний з індивідуальних, що характеризують зміну обсягу продукції в натуральному виразі. З індивідуального індексу фізичного обсягу . Підставивши це значення в агрегатний індекс фізичного обсягу, одержимо:

.

План підприємства включає не тільки загальні показники виробництва, а й виробництво продукції в натуральному виразі за конкретними асортиментними видами продукції. Недовиконання плану по асортименту продукції – найважливіша причина неритмічної роботи інших підприємств. З іншого боку, значне перевиконання завдання за окремими видами продукції має теж негативні наслідки: надвиробництво веде до затоварення, збільшення залишків готової продукції, а звідси – зниження оборотності оборотних засобів.

При визначенні завдання з асортименту продукції розраховують показники виконання за кожним видом і на основі цього роблять висновок про те, по якому виду продукції завдання виконано, а по якому – ні.

При виконанні чи перевиконанні плану з обсягу продукції кожного виду процент виконання плану по асортименту становитиме 100 %, якщо ж план не буде виконано хоча б по одному виду продукції, процент виконання плану з асортименту буде менший за 100 %.

Отже, якщо завдання з виробництва продукції можна виконати чи перевиконати, то завдання з асортименту можна лише виконати. Тому в основу розрахунку завдання з асортименту покладений метод заліку, суть якого зводиться до того, що величина фактичного обсягу продукції q1 p0 порівнюється з плановим обсягом qn p0. Причому при невиконанні завдання з будь-якого виробу в залік по ньому береться вартість фактичного обсягу, а за виробами, завдання по яких виконано чи перевиконано – вартість планового завдання qn p0 . Тобто коефіцієнт визначається за формулою:

.

  1. Аналіз ритмічності роботи підприємства

Вивчення ритмічності роботи підприємства дозволяє вести цілеспрямовану роботу по усуненню штурмівщини, підвищити ефективність виробництва.

  • Ритмічна робота підприємства – це виробництво і реалізація продукції відповідно до встановленого графіку. Слід відрізняти від неї рівномірність роботи підприємства, яку розуміють як рівний випуск продукції за рівні проміжки часу у звітному періоді.

Рівномірність характеризується питомою вагою продукції, виробленої чи реалізованої за кожну декаду в загальному обсязі випуску за місяць загалом. Оцінка рівномірності за декадами має умовний характер, так як поза спостереженням залишаються добові коливання всередині декад. Цей недолік частково можна усунути, використавши коефіцієнт варіації, який розраховується на основі середнього квадратичного відхилення.

При вимірюванні ритмічності виробництва, відвантаження і реалізації продукції фактичні показники слід розглядати порівняно з відповідними плановими. Слід зауважити, що вважається порушенням ритму – не лише випадки невиконання плану, а і випадки його перевиконання.

Розрахувати коефіцієнт ритмічності можна шляхом знаходження залікової суми в межах плану і діленням цієї суми на планове завдання.

Більш точно міру варіації відбиває число аритмічності, яке складає суму відхилень від плану часток по кожній декаді (п’ятиденці) без урахування знаку відхилення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]