Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

5. Програма бюджетного обстеження сім’ї

Бюджети сімей обстежують за такими формами: “Бюджет сім’ї” (ф. №1, місячна); “Дані про кожного члена сім’ї” (додаток до форми №1, річна); “Надходження і використання в сім’ї продукції сільського господарства, кормів, палива” (ф. №2, квартальна); “Оборот худоби, птиці, бджіл і їх продуктивність” (ф. №3, квартальна); “Характеристика земельної ділянки, яка належить сім’ї на правах власності або оренди ” (ф. №4, річна); “Характеристика житлових умов в сім’ї” (ф. №5, річна); “Наявність предметів культурно-побутового призначення тривалого користування” (ф. №6, річна); “Звіт про громадське харчування в їдальні, буфеті або дитячому закладі” (ф. №7, квартальна).

Основним формуляром бюджетного обстеження є “Бюджет сім’ї”, який включає такі основні групи.

  • Склад сім’ї. Наводяться дані про кількість всіх членів сім’ї з групуванням їх на працюючих, непрацюючих пенсіонерів, стипендіатів та інших членів сім’ї, про кількість людино-днів харчування в сім’ї, в дитсадках, в їдальні тощо.

  • Доходи сім’ї. Обліковують надходження коштів, не пов’язаних з продажем продукції; від продажу продуктів харчування, худоби, птиці, бджіл, палива, кормів для худоби; пенсії, стипендії, доходи по соціальному страхуванню; доходи від власності; дотації; вартість натуральних надходжень.

  • Витрати сім’ї. Витрати обліковують за групами: на купівлю продуктів харчування, на громадське харчування; на купівлю одягу, тканини, взуття, меблів, предметів культурно-побутового призначення, предметів гігієни, палива, на купівлю сільськогосподарського і промислового інвентаря, будинку, квартири, будівельних матеріалів орендна плата, податки тощо.

  • Характеристика особистого підсобного господарства. Обліковують земельні і матеріально-технічні ресурси, розміри виробництва, виробничі витрати, вихід продукції рослинництва і тваринництва. Для характеристики земельної ділянки обстежуваної сім’ї, показують її земельну площу, в тому числі, зайняту під городом, садом, посівних зернових, технічних і кормових культур, природними луками, особистими і господарськими будівлями.

  • Баланс продукції. За даними про надходження і використання продукції обліковують показники, які характеризують матеріальне становище населення. Баланс продукції складають за кожний квартал за 76 видами продукції.

6. Методика відбору сімей для бюджетного обстеження. Обробка і аналіз матеріалів бюджетних обстежень

Відбір сімей здійснюють за допомогою багатоступінчастої вибірки. Спочатку загальну кількість сімей, які підлягають обстеженню, розподіляють по галузях народного господарства і областях. Це перша стадія відбору, за допомогою якої у вибірці забезпечується представництво областей і галузей народного господарства.

Далі відбирають підприємства в межах кожної галузі народного господарства області, що потрапила у вибірку. Складають ранжирований список підприємств за кількістю сімей. Відбір здійснюють механічним способом. Обстеження бюджету здійснюють за добровільною згодою сім’ї на ведення бюджетних записів.

Показники бюджетних обстежень наводять на одну або 100 сімей, вивчають у динаміці, за окремими регіонами, виробничим напрямом господарств тощо.

Важливу роль відіграє визначення розміру, структури і використання сукупного доходу сімей.

Матеріали бюджетних обстежень сімей є основною інформаційною базою для вивчення попиту (споживання) населення залежно від рівня доходу і складу сім’ї. Ці дані дають змогу проаналізувати залежність попиту від окремих факторів за допомогою коефіцієнта еластичності, який характеризує зміну споживання певного продукту на 1% внаслідок зміни певного фактора. Його визначають за формулою:

де х – початковий сукупний дохід сім’ї в середньому на одного члена;

у – початкова величина споживання певного продукту;

х – приріст доходу в середньому на одну душу;

у – приріст споживання продукту.

Для характеристики динаміки рівня споживання сім’ї обчислюють загальний індекс фізичного обсягу споживання матеріальних благ і послуг за формулою:

де q0 i q1 – кількість використаних сім’єю матеріальних благ і послуг у базисному і звітному періодах;

р0 – порівнянні (незмінні) ціни одиниці матеріальних благ і послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]